fbpx

Zjistěte, jak na levné cestování v našem podání!

Cestování může být docela drahý koníček. Naštěstí internet a facebook nabízí mnoho možností, jak některé částky o něco snížit a užít si cestu s veškerým komfortem a poznat místa s pomocí místních. Jak tedy na levné cestování?

V tomto našem příspěvku vám ukážeme, jak to děláme my. Za částku, kterou jiní nechají v cestovní kanceláři, si tam můžeme dovolit více výletů díky různým aplikacím a vychytávkám.

Levné jízdenky, letenky

Téměř nikdy nemáme předem vybranou destinaci a vybíráme především podle toho, jaká se objeví akce na levné letenky nebo jízdenky. Nejčastěji sledujeme na facebooku stránky Cestujlevne, Honzovyletenky, Zaletsi, Jaknaletenky a také zahraniční fly4free. Na všech stránkách máme nastavené notifikace, abychom akci viděli jako první.

Objeví se akce na super letenku: ,,Bereme?“…. ,, Bereme!“ Vybereme daný termín a kupujeme. Některé společnosti nabízejí levnější letenky pro členy klubu. Vyplatí se zvážit, zda nákup takového členství je pro vás výhodný. My s posledním nákupem letenek do Tel Avivu koupili i členství WizzAir, letenky máme o několik set levnější a vyplatí se nám to.

letadlo rodina cestuje

Ubytování

Možností ubytování je spousta a je jen na vás, kolik jste ochotni utratit. Když jsme jezdili ve dvou, často jsme využívali komunitu couchsurfing. Jedná se o službu, kde vám někdo v daném místě poskytne ubytování zdarma výměnou třeba za nějaký suvenýr nebo tradiční české jídlo, kterým ho na oplátku pohostíte. V některých turistických destinacích je opravdu oříšek se takto ubytovat. Například v Paříži jsme poslali přes 100 žádostí a jedna jediná nám vyšla. Je super, že potkáte místní, kteří vám poradí, co v dané lokalitě podniknout. Vyplněný profil vám zvýší šanci, že vás někdo ubytuje.

Další možnost ubytování v soukromí je airbnb, které je však na rozdíl od předchozího placené.

Pokud se raději chcete ubytovat v hotelu, použijte booking. Můžete si nastavit parametry vaší cesty jako je cena, vzdálenost od centra, hodnocení zákazníků. Můžete se stát členy klubu Genius a mít ubytování levnější. Na booking máme napojené vratné peníze, které nám vrací část peněz z online nákupů. Při nákupu ubytování to mohou být už celkem zajímavé částky. Taky můžete zkusit srovnávač trivago, na kterém uvidíte srovnání cen vybraných hotelů.

rodina cestuje v hotelu

Plánování

Na plánování nejsme zrovna experti. Dost často odjíždíme z domova s tím, že nevíme o cílové destinaci mnoho. I v dnešní době internetu je fajn mít s sebou tištěného průvodce. Nám se vždy osvědčily ty od Lonely Planet – často je mívají v různých akcích. Když si nechcete knihy kupovat, dají se vypůjčit v knihovně.

Super je připojení k internetu v mobilu, které teď můžete využívat v EU v rámci svého tarifu nehledě na hranice nebo místní simkarta s internetem – v Asii v podstatě povinnost a na rozdíl našich operátorů v podstatě za pár korun. Google ví všechno a dokáže poradit téměř v každé situaci.

Stejně tak jsou často ochotní i místní lidé přímo v dané destinaci. Zeptat se nic nestojí a místní vám často pomůžou nejen s trasou, ale i s ubytováním nebo jídlem. A není nic lepšího, než strávit několik dnů ubytováni právě u místních a poznat tak kulturu nejlépe jak je možné.

Na místě

Když už jsme se dostali na dané místo a jsme ubytovaní, je na čase užít si destinaci. Ideální je, když se zeptáme ostatních cestovatelů ještě před odjezdem, co se dá v daném místě podniknout, kam zajít a co neminout. Můžete se zeptat v nějaké cestovatelské skupině na facebooku. Ale platí i předešlé doporučení – zeptejte se místních lidí, co potkáte třeba u stánku s pečivem nebo na trhu, co by vám doporučili. Často ty nejlepší lokality a skrytá místa nenajdete v žádném průvodci.

porto levne cestovaní

Jídlo

Na cestách si většinou nakupujeme jídlo v supermarketech nebo na trhu. Některá ubytování mají v ceně snídani. (Popřemýšlejte však, zda se snídaně vyplatí v porovnání s cenou jídla v obchodě.) Je dobré se ráno pořádně najíst a člověk si při prohlížení památek na jídlo ani nevzpomene. Nejnáročnější bylo stravování v Norsku, kde jsme byli několik dní na perníčcích, protože byly v supermarketu zaručeně nejlevnější. 😉

Můžete využít i „obědová meníčka“ tam, kde obědvají i místní, ta mohou být levnější než jídlo z jídelního lístku a máte v ceně například polévku nebo nápoj.

porto

Doprava na místě

Nejraději chodíme všude pěšky. To je nejlevnější a zároveň nejekologičtější možnost dopravy. V Londýně jsme si třeba půjčovali kola, na kterých jsme se během několika minut mohli přesunout na delší vzdálenosti. Někdy se vyplatí jezdit s místními hromadnou dopravou. V některých destinacích je nejlepší varianta půjčení auta nebo motorky. Všechno záleží na tom, kam cestujete.

sri lanka levne cestovani

Pokud máte nějaké otázky na téma levné cestování, budeme rádi, když nám je napíšete do komentáře.

# levné cestování

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top