fbpx

Maďarsko s dětmi na pohodu – Jitka Heřtová Maršálková

madarsko s detmi

Maďarsko není jen Budapešť, ale nabízí svým návštěvníkům spousty míst a zážitků, ze kterých budete vy i děti nadšené.

Jitka se sem vydala se svými dvěma malými dětmi a sepsala nám článek o místech, které za deset dní putování po Maďarsku navštívili. Kam se tedy společně s Jitkou vydáme?

 

Na internetu jsem zahlédla zajímavé informace o Maďarsku a hned přišla myšlenka, že by to chtělo ho trochu poznat. Proto jsme se sem vydali s celou rodinou a užili si deset dní v této zajímavé zemi, ležící nedaleko našich hranic.

 

Náš cíl byly jezerní lázně v Miskolc-Tapolca. Nicméně cesta tam je dlouhá, zvláště pro dvě děti ve věku 3,5 roku a 20 měsíců.  Cestu tam jsme obohatili o pobyt u Balatonu. Bydleli jsme v městě Balatonfüred, odkud jsme vyjížděli na výlety.

 

Jezerní jeskyně Tapolca

Tapolca je menší příjemné městečko, ve kterém je krásná jezerní jeskyně a expozice. Expozici jsme prošli docela rychle, ač vypadala zajímavě, ale pro malé děti je trochu nezajímavá. To se nedá říct o jeskyni. Není nijak velká, celá prohlídka, i s plavbou, trvala asi půl hodiny. Ale děti mohly probíhat chodby, schovávat se. Na konci je možnost plavby na malých lodičkách křišťálově čistou vodou. Jede se bez průvodce, ale plavbu zvládnou i maminky. Některé chodbičky jsou tak úzké, že místo pádel se posouváme lodičku rukama po jeskyni.

ZOO Veszprém

Moc krásná zoo, která se v současnosti rozšiřuje a opravuje. Prošli jsme ji celou a stálo to za to. Možná to bylo i tím, že jsme byli sezónu a zvířatům se stýská po lidské společnosti. Krásně spolupracovala, ukazovala se, některé se předváděla. Návštěvníků bylo málo, pro děti naprostý ideál. U vstupu je velké hřiště, není určené těm nejmenším, ale i ti si tam samozřejmě to svoje najdou. Jediné, co nás trochu zradilo, byly zavřené restaurace (byli jsme v březnu).

Součástí ZOO je i Dino park. Ten my jsme vynechali, děti ještě kouzlo dinosaurů neobjevily.

madarsko s detmi

Balaton

Snad kolem celého Balatonu jsou cyklostezky. Viděli jsme půjčovny kol včetně vozíků za kolo. Téměř každé městečko má svůj přístav, svoji promenádu.

Za návštěvu stojí Národní park Kis-Balaton s výběhy původních zvířat parku. My do samotného parku nešli, děti spaly.

Z rozhledny na poloostrově Tihany je vidět velká část jezera. My se vypravili přívozem na druhou stranu jezera, nakrmili jsme kachny, dali si malé občerstvení a jeli zase zpátky.

Miskolc-Tapolca

Od Balatonu jsme se přesunuli do města Miskolc-Tapolca, kde jsou jedinečné podzemní lázně. Nezapomenutelný zážitek, lehnout si na vodu a koukat nad sebe do těch jeskyní, chodeb a štol.

Venku se opravuje a připravuje několik bazénků a brouzdališť. V létě to musí být naprostá paráda. Přes cestu v parku je bobová dráha a hřiště. My jsme v malém jezírku pozorovali žáby a ryby.

Z města Miskolc vyjíždí úzkokolejka do Bukových hor. Projíždí krásnou krajinou. Jen pozor, vyjíždí z ulice Dorottya utca. Doporučuji si dopředu zjistit, jak jezdí. Informace, co jsme našli na netu, vůbec neodpovídaly jízdnímu řádu.

Budapešť

Cestou domů jsme se zastavili v hlavním městě Budapešť, kde jsme strávili celý víkend. Bohužel dojem nám trochu pokazila pokuta, ale k tomu se dostanu ke konci.

V Budapešti jsme nemohli minout místní trh, kde to vonělo především paprikou a uzeninami.

madarsko s dětmi

Navštívili jsme Tropicarium, kde jsme obdivovali především žraloky. Prošli se kolem Dunaje a vychutnali atmosféru města s nekonečným množstvím památek.

Další tipy, co podniknout v Budapešti s dětmi, najdete v našem článku.

 

A teď ta pokuta!

Dostali jsme ji za parkování. Auto jsme nechávali v ulici, kde jsme byli ubytovaní. Parkovací automaty lze platit pouze mincemi, a tam byl ten problém. Mincí jsme měli málo. V obou supermarketech v ulici byla velká cedule, že nerozměňují. Tak jsme koupili několik zboží, ale mincí bylo pořád málo. Chybělo na zaplacení poslední hodiny. Zkusili jsme to nechat, ale … nevyšlo to. Lístek za stěračem.

Manžel se jal hned pokutu řešit, nicméně policie se tvářila, že se jich to netýká. Zaplatit přes internet taky nešlo, protože nebyl IBAN a nevyluštili jsme žádný variabilní symbol. Po hledání na netu jsme zjistili, že jediné řešení je pošta. Ale v sobotu funguje jen několik málo poboček. Našli jsme, vyřešili. Výše pokuty byla zanedbatelná, cca 300 Kč.

 

Maďarsko s dětmi? Ano, určitě! Všude jsme viděli hřiště, v restauracích ochotně poskytují dětské židličky, aktivit pro děti je mnoho.

 

Tipy na ubytování pro rodiny s dětmi (2+2)

Balatonfüred

Miskolctapolca

Balaton

Budapešť

 

Inspiroval vás článek o Maďarsku s dětmi od Jitky a chtěli byste třeba taky sdílet nějakou svojí cestu s dětmi? Budu moc ráda, když mi napíšete sem nebo na mail ahoj@rodinacestuje.cz a něco společně vymyslíme.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top