fbpx

Při cestování si uvědomíte, na čem v životě skutečně záleží, jak málo potřebujete k životu, a jak strašně moc šťastný vás to dělá – Káča z Dováděníku

dováděník rozhovor
Káču znám už nějaký pátek. Je to vášnivá cestovatelka a autorka Dováděníku, který najdete i v našem eshopu. V následujícím rozhovoru zjistíte, proč začala s cestováním pozdě a jak se k tomu vlastně dostala. V neposlední řadě se s námi podělí o cestovatelské vychytávky, které se můžou hodit i vám.

Užijte si čtení!

Jak by ses představila?

Ahoj, já jsem Káča – sporťačka, cestovatelka, ale hlavně hrdá milující máma syna Jonáše. Mateřství mě inspirovalo k realizaci projektu Dováděník, který se točí všemi směry kolem dětí a jeho cílem je motivovat a inspirovat ostatní rodiče ke kvalitně strávenému času s jejich dětmi.

Dováděník doma osobně máme a baví nás plnit jeho výzvy. Pověz nám Káčo, kde můžeme sledovat vaše cesty?

Jste-li lační po tipech na výlety a aktivity s dětmi včetně informací a množství fotek z jednotlivých míst, pak bych vás pozvala ke sledování webu a sociálních sítí Dováděníku.

Pokud se chcete kochat tím nejkrásnějším z našich cest, a bude vám stačit tu a tam utroušená fotka, za to ale parádní,  pak vás ráda pozvu na můj cestovatelský profil Duckie_on_the_way.

Cestujete často a tvoje fotky mám ráda. Prozraď nám, jak jsme cestovali před narozením Jonáška.

Je to trochu klišé, ale cestování je neskutečně návyková záležitost. Jednou to zkusíš, a pokud máš v sobě alespoň kousek dobrodruha, pak už nepřestaneš.

Já se k cestování skrze své sportovní vytížení dostala celkem pozdě a byl to opravdu životní hec. Bylo mi 25, měla  jsem skvělou práci, bydlení s kamarády, všechno šlapalo, ale něco tomu chybělo. Uvědomovala jsem si, že v sobě dusím touhu cestovat a sžíral mě fakt, že neumím žádný jazyk. Navzdory všem překážkám jsem ale sebrala všechnu kuráž a vrhla se po hlavě do světa.

Dala jsem výpověď z práce a prostě se nechala nést, kam osud chtěl. Na jednu stranu to byl obří pocit nejistoty, na tu druhou ale největší pocit svobody, který jsme kdy zažila.

Začala jsem jako au-pairka v Anglii, což byla velká a těžká zkušenost, ale dala mi sílu a odhodlání pokračovat dál, a to roztočilo můj cestovatelský kolotoč na plné obrátky.

dovadenik rozhovor

To je tedy neobvyklé, že jsi začala s cestováním docela pozdě. Jak bys popsala váš/ tvůj cestovatelský styl?

Táhne nás zejména příroda a vlny, taky rádi cestujeme mimo turistickou špičku – podle toho plánujeme lokality.

V rámci ČR milujeme cestování dodávkou a spaní v autě, do vzdálenějších koutů světa samozřejmě spíše létáme. Z těch méně tradičních máme odškrtunuté např. Azory, Madeiru, Tenerife, Norsko, Sardinii nebo Irsko. Z těch vzdálenějších třeba Srí Lanku nebo Austrálii.

Snažíme se cestovat v mezích možností nízkonákladově, ne však v extrému.

Na čem šetříme: Letenky si kupujeme sami, ubytování řešíme nejčastěji přes AirBnb, nakupujeme v supermarketech a vaříme si sami. Teď jsme se nově vrhli po hlavě do Housesittingu, což je forma cestování, při které výměnou za péči o domácího mazlíčka bydlíte zdarma. Je to úžasná příležitost jak se podívat na spoustu míst a ušetřit spoustu peněz.

Do čeho investujeme: Vždycky si ale půjčujeme vlastní auto, abychom byli flexibilní a nezávislí a mohli být vždy, kdy chceme, kde chceme. S dětmi to platí dvojnásob – komfort vlastního vozu je pro nás důležitý. Taky rádi navštívíme místní restauraci nebo ochutnáme  zajímavé lokální jídlo, vyzkoušíme zajímavý zážitek nebo navštívíme místní zajímavost.

dováděník rozhovor

Moc děkuji za všechny tipy! Jaké máte plány do budoucna?

Před Jonášem jsme plánovali putování na koních po Kyrgysánu, ale přišlo potěšení v podobě těhotenství, které dostalo s obrovskou radostí prioritu. Pak nás na chvíli zastavil Covid, ale vždy když byla jen malá skulinka příležitosti, využili jsme ji.

Příští rok bychom chtěli absolvovat nějakou delší cestu za surfingem do Indonésie, taky mě hodně táhne Jižní Amerika a Afrika. Podívat bych se chtěla taky hodně na sever a vidět nad hlavou běhat polární zář. Mít plány je důležitý – ať jsou jakkoliv vzdálený. Už tím, že jsou v hlavě, jsou nám blíž.

Tenhle rok bychom chtěli využít poslední možnosti dlouhodobého cestování (než začnu zase naplno pracovat) a vypravit se na co nejvíc housesittingů, určitě někam za vlnama a do letních hor.

Jarní prázdniny strávíme s přáteli na Tenerife, to je taková příjemná oddychovka před dalším větším adrenalinem, kterým pro nás bude cesta do Norska, kam vyrážíme v dubnu. Tam mě čeká práce Au-pair. I přesto, že takhle jsem už pracovala v Anglii a na Zélandu, je to zase úplně nový druh zkušenosti, protože teď budu mít na krku ještě Jonáše. Moc se těším, jak se s tím popereme a jaké zkušenosti si z toho odvezeme. V rámci pobytu bychom se s místní rodinou měli podívat i na týden na chatu do hor, takže očekávám spoustu zážitků. Jen trnu hrůzou, ať nejsme nemocní. Nemoc, to je asi největší strašák všech našich cest.

O naší cestě, stejně jako o dalších výletech, se dočtete na našem blogu, kam se můžete přihlásit i pro odběr novinek. 

dováděník rozhovor

Plánů tedy nemáte málo! A co tvůj cestovatelský sen? Kam by ses chtěla podívat?

Jednoznačně Nový Zéland! A nejkrásnější na tom snu je, že se mi už splnil. Strávila jsem téměř šest měsíců jízdou takřka křížem krážem po celém Zélandu. Byl to úžasnější zážitek a nejlepší rozhodnutí mého života.

Taková zkušenost vám hodně srovná priority. Uvědomíte si, na čem v životě vám skutečně záleží, jak málo potřebujete k životu, a jak strašně moc šťastný vás to dělá. Teda alespoň mě dělalo.

Budeš s námi sdílet nějaký tip na váš oblíbený výlet?

V zahraničí mě velmi zaujala návštěva rakouského Leogangu a výlet lanovkou k horskému jezeru a úžasnému vodnímu parku pro děti.

Z našeho posledního výletu na housesitting do Švýcarska jsme si pak odnesli krásný zážitek z výletu do francouzského Chamonix, kde jsme absolvovali výlet zubačkou nahoru do hor, odkud jsme se vydali na výlet do úžasného ledovcového tunelu Grotte de Glace.

kaca dovadenik

V ČR bych vás pozvala třeba na naší Stezku zábavy v Běchovicích, kterou jsem ve spolupráci s městem vytvořila místním dětem. Odkaz najdete tady.

Navštívili jste už spoustu míst. Je nějaké, kam by ses chtěla vrátit?

I když jsem viděla spoustu krásných míst, nerada se vracím. Zeměkoule je přeci tak veliká, příroda tak rozmanitá a jednotlivá místa tak rozdílná, že mi vlastní zvědavost nedovoluje příliš často se vracet.

To máme podobně. Přesto jsou už místa, kam jsme se vrátili a místa, kam bychom se vrátit chtěli. Povíš nám, kdo v rodině vymýšlí výlety, cesty?

Tak to jsem určitě já. Od rezervací ubytování, letenek, přes výlety a navigaci na místě. Dokážu po nocích sedět hodiny a hodiny u počítače a porovnávat jednotlivá ubytování, ukládat zajímavá místa a trasy, jen abychom z cesty vytěžili maximum a nepropásli žádnou zajímavost.

Navíc ještě fotím, točím a z každé dovolené stříhám videa, abychom měli na výlet pěknou vzpomínku. Je to sakra dřina, ale za ten zážitek mi to stojí. Je to zkrátka o prioritách. Tenhle styl cestování nám šetří peníze a tím pádem nám umožňuje cestovat více. A to prostě miluju!

cestování s dětmi

Cestujete opravdu často. Máš nějaký tip nebo vychytávku na cesty?

Tip na zavazadlo zdarma: Při cestování s dětmi máte většinou k dětské letence možnost zdarma přepravovat kočárek a cestovní postýlku nebo autosedačku. Proto si vždycky vozíme sedačku svojí. Nejen, že vím, že je bezpečná a Jonáš má pohodlí, na jaké je zvyklý, ale ještě spolu s autosedačkou přepravíme spoustu dalších užitečných věcí, které naskládáme do ní. Většinou její vnitřní prostor zaplníme nočníkem, hračkami na pláž a pár ručníky a celé to obalíme do plážové deky, která chrání sedačku před poničením a zároveň není vidět co vše je v ní naložené. Pak to celé zamotáme do strečové fólie. Autosedačka nám tak vlastně slouží jako další zavazadlo zdarma.

Děláme to podobně.  Máš nějaký vzkaz pro rodiče, kteří se bojí cestovat, nebo neví, jak začít?

Nemusíte hned začínat extrémem. Zvolte kratší cestu do destinace, která vám bude příjemná (dobře se tam dorozumíte, můžete používat roaming a mobilní data) taky nemusíte hned všechno zařizovat sami – kupte si třeba letenky po vlastní ose a zvolte ubytování se stravováním přes booking, ať si ušetříte starosti.  Získáte první zkušenosti a při další cestě můžete zajít zase o krok dál z komfortní zóny.

Není třeba se toho bát, ale zároveň taky cestu nepodceňujte a dobře naplánujte. V dnešní době existuje spoustu podpůrných skupin, kde vám každý rád odpoví na všelijaké otázky. S čím budu moci, ráda poradím i já.

Přejeme šťastnou cestu a spoustu skvělých zážitků.
Naše další rozhovory najdete tady.

cestování s dětmi

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top