fbpx

Muzeum věžáků Kladno – exkurze do minulosti

muzeum věžáků kladno

Když jsem několikrát jela Rozdělovem, šest místních věžáků mě hned zaujalo. Stojí tu v řadě jako horníci čekající na výplatu. Na facebooku na mě jednou vyskočila reklama na Muzeum věžáků Kladno, díky jejichž exkurzi můžete jednu z těchto budov navštívit a seznámit se s jejich historií a nakouknout dovnitř.

Věžáky se v Rozdělově začaly budovat na začátku 50. let minulého století pro ubytování horníků a dělníků z Kladna. Měla tu vyrůst úplně nová čtvrť.

V muzeu se dozvíte vše o historii sídliště i věžáků a jeho architektovi.

muzeum věžáků kladnoNahlédnete do podzemní části věžáku, kde se skrývá protiletecký kryt, který během exkurze také navštívíte. Dozvíte se o tom, co všechno zde měli nájemníci k dispozici, jak a kde prali prádlo, jak se řešil odpad.

Vydáte se na návštěvu bytu v šestém patře, který je dobově vybavený. Tady mě zaujalo, jak je byt slunný a prostorný. Postele si možná budete pamatovat od svých babiček či prababiček. Také se mi líbilo propracování bytů- vestavěné skříně, poměrně velký špajz a ve vyšších patrech i hezký výhled.

muzeum věžáků kladno

Na závěr exkurze se můžete podívat i na slunnou terasu na střeše domu. Ta několik prvních let sloužila k odpočinku a opalování obyvatel. Po několika letech byl však přístup na střechu zakázán a během exkurze máte tedy jedinečnou možnost se sem podívat. Výhled z terasy je opravdu magický. My jsme měli poměrně dobrou viditelnost.

Na výstavu určitě můžete vzít i děti. V suterénu věžáku  je velký model věžáku z lega, u kterého je dostatek kostek, aby si děti mohly chvíli pohrát. Zde také shlédnete medailonek o panu Havlíčkovi – architektovi věžáků, a historii celého sídliště. Také tu uvidíte malý model sídliště vyrobený ze dřeva, zmenšeniny domovních znamení (na každém věžáku jsou dvě).

muzeum věžáků kladno

Exkurze se nám moc líbila, není to jen nudné povídání, na své si přijde opravdu každý milovník historie a architektury, protože se dozvíte mnoho informací v kontextu dějin.

Nezapomenu sdělit, že prohlídky do Muzea věžáků je nutné rezervovat předem. Konají se jen o víkendech a bývají často měsíc dopředu vyprodané. Vstupenky koupíte tady a výši vstupného zjistíte po rozkliknutí daného termínu.

Myslím, že vstupenka do Muzea věžáků na Kladně může být i zajímavým dárkem.

Náš výlet jsme zakončili v příjemné kavárně Ňam Ňam Kafé, kde mají nejen výborné dortíky, ale i vyhlášenou zmrzlinu.

Naše další tipy na výlety v Čechách najdete tady a zde se můžete inspirovat, kam vyrazit v okolí Prahy.

Fotogalerie

2 Komentáře

  1. Jana
    31. 1. 2023

    Díky za super tip!

    Odpovědět
    1. Rodina cestuje
      1. 2. 2023

      Není vůbec zač! Exkurze byla skvělá! 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top