fbpx

Divadlo pro nejmenší v Praze a okolí

Mezi naše oblíbené aktivity během podzimu a zimy patří návštěva divadel. Poprvé jsme byli na dětském představení, když byly nejstarší necelé dva roky a několik dní po návštěvě divadla Minor o tom ještě vyprávěla. Od té doby jsme už navštívili divadelních představení pro nejmenší mnoho a sepsala jsem proto tento článek, aby pomohl rodičům se zorientovat v pražské divadelní scéně pro nejmenší.

Náš článek jsem rozdělila na několik částí.
  • V první najdete představení pro úplně nejmenší diváky – batolata od 6 měsíců přibližně do 3 let.
  • Další část vám představí divadelní scény v Praze a okolí, kde hrají představení pro děti (od 2-3 let až po puberťáky)
  • Třetí část vás seznámí s divadelními spolky, které mají v repertoáru divadlo pro nejmenší – ty můžete navštívit v divadelních sálech z předchozí části
  • Čtvrtá část vám ukáže divadelní festivaly, které jsou vhodné pro malé diváky.
  • Poslední část není divadelní, ale spíše hudební a představí vám dva projekty, díky kterým není dětské publikum ochuzeno ani o hudební vystoupení

Chybí vám v článku vaši oblíbenci? Napište mi a já je do seznamu ráda připojím. 

Divadlo pro nejmenší

Jsem moc ráda, že vznikají představení i pro ty úplně nejmenší diváky, pro které je návštěva těchto představení úplně prvním setkáním s divadlem.
Batolaterna

Představení v Národním divadle je určené pro děti od 6 měsíců do 3 let. Já jsem ho navštívila s nejmladším, když mu bylo 1,5 roku a moc se mu to líbilo. Trvá necelou hodinu, resp. samotné představení je kratší a na závěr si děti můžou pohrát v herně. Vizuálně je Batolaterna moc pěkně zpracovaná a počítá se s tím, že děti se pohybují na jevišti. Vstupenky se kupují tady a kvůli velkému zájmu je třeba je kupovat s předstihem.

batolaterna

Žeryčku HOP!

Představení pro nejmenší v Divadle Spejbla a Hurvínka tzv. miminí divadlo jsem navštívila se svýma kluky ve věku 1 a 3 roky. Oběma se moc líbilo. Vstupenky se kupují tady, ale jako u Batolaterny je nutné kvůli velkému zájmu kupovat vstupenky s dostatečným předstihem.

Hurvínek

Damúza

Studio DAMÚZA založili v roce 1999 studenti Katedry produkce DAMU za účelem propagace studentské tvorby. Hrají představení pro batolata od 10 měsíců do 3 let. Program je tady.

 

Divadlo pro děti přibližně od 3 let

Divadlo Lampion Kladno

Naše oblíbená scéna, kde mají skvělá představení pro děti. Naposledy jsme viděli hru Komodo a za mě to bylo jedno z nejlepších představení, které jsem s dětmi navštívila. Program a vstupenky jsou tady. Po divadýlku doporučujeme navštívit i sociální Kavárnu Bez Konce.

Divadlo pro děti
Autor: Tomáš Glasberger
Národní divadlo

Loni jsme s nejstarší navštívily představení Zázrak (s) tvoření aneb Zrození nového neznámého světa z papíru. Jedná se o poetickou inscenaci pro děti i jejich rodiče o světě. Hlavní slovo v ní patří papíru, hravosti a dětské fantazii. Představení se nám líbilo, je od 4 let. Vstupenky pořídíte tady.

Říše loutek

Klasické loutkové divadlo. Nyní hrají v Malém sále Ústřední knihovny. My jsme byli na dvou představeních – O pejskovi a kočičce a na Perníkové chaloupce a líbilo se nám. Program a vstupenky jsou zde.

Divadlo Minor

Jedno z nejoblíbenějších divadel pro děti od 2 let až po puberťáky. Připravují také outdoorové hry a dílny pro děti. Vstupenky se dávají do prodeje vždy 15. dne o půlnoci, takže pokud chcete mít jistotu, že získáte lístky na vybrané představení, buďte ve střehu. Program je tu.

divadlo pro nejmenší praha
autor: Divadlo Minor

V předsálí divadla je moc hezká herna pro děti.

divadlo pro nejmenší v praze
autor: Divadlo Minor
Prodivadlo

Interaktivní divadlo o vláčcích, které přímo před vámi jezdí. Letos na podzim chystají třetí díl. Moc se nám líbilo a půjdeme znovu. Hrají v Dejvicích v areálu ČVUT. Program je tady.

prodivadlo

Komorní divadlo Kalich

I zde najdete divadelní představení pro děti. Hrají tu pohádky, které mohou děti znát z Večerníčku – Boba a Bobka, Křemílka a Vochomůrku, Rákosníčka i Krysáky, ale i další hrané i loutkové pohádky. Dětská představení se hrají o víkendech, program a vstupenky můžete najít tady.

Staré purkrabství na Vyšehradě

V krásném prostředí na Vyšehradě hrají o víkendech divadlo pro děti. Aktuální program a vstupenky jsou tady. Po návštěvě doporučuji návštěvu pěkného hřiště Ze starých pověstí českých, a procházku po Vyšehradě nebo se vydat do Kasemat.

KC Vozovna

Ve Vozovně na Žižkově pořádají divadelní představení pro malé i větší děti. Hrají o víkendech i ve všední dny. Program a vstupenky zde.

Vodárenská věž Letná

Vodárenská věž Letná dnes slouží jako zájmové a kulturní centrum Domu dětí a mládeže Praha 7. Ve věži pořádají kroužky, kurzy či workshopy, ale i divadelní představení, koncerty či výstavy. V samotné věži se nachází vedle kluboven dětských oddílů sousedská knihovna a galerie. Vstupenky a program najdete tu.

Divadlo pro děti praha
Autor: Vodárenská věž Letná
Dětská opera Praha

Dětská opera Praha (DOP) je soubor dětských a mladých sólistů studujících zpěv. Založila ji v roce 1999 na základech své soukromé hudební školy sólistka opery Národního divadla v Praze a profesorka zpěvu na Pražské konzervatoři . Program je tady.

dětská opera praha
Autor: Dětská opera Praha
Divadlo Orfeus

Divadlo Orfeus hraje v prostorách D. Františka Troníčka v centru Prahy. Představení se konají o nedělích. Program je tady.

Divadlo Spejbla a Hurvínka

Hurvínek je nestárnoucí česká klasika, kterou by mělo znát každé dítě. Příhody malého Hurvínka jsou často velmi vtipné a věřím, že si jeho příhody děti zamilují. Program najdete tady.

Hurvínek
Autor: Divadlo Spejbla a Hurvínka
Divadlo Gong

Představení pro děti od 3 do 12 let najdete i v Divadle Gong ve Vysočanech. Hrají klasické pohádky i třeba Foglarovky pro starší. Program je tady.

KC Jasoň

Komunitní centrum Jasoň je místem pro celou rodinu, kde se lidé různého věku mohou potkávat a obohacovat se. Program je tu.

KC jasoň
Autor: KC Jasoň
Divadlo Zvoneček

V Kulturním centru Novodvorská na Praze 4 každou sobotu ve 14:00 a 15:30 hraje Divadlo Zvoneček. Navštívit zde můžete především klasické pohádky pro děti. Program je tady.

Divadlo Minaret

Profesionální divadlo pro děti a mládež. Od roku 1994 hrající autorské pohádky a inscenace pro děti a mládež s písněmi hudebních autorů,  jako jsou Petr Malásek, Vladimír Franz, Jarek Nohavica a další. Hrají v pražské Redutě. Program i s doporučeným věkem návštěvníků najdete tady. Navštivte představení Tři veselá prasátka, O chaloupce z perníku nebo Kominíkovo štěstí.

Jazz Dock

V prostoru Jazz Docku hostí divadelní spolky každou sobotu odpoledne. Program najdete v tomto odkazu. Po rozkliknutí daného termínu zjistíte, co se právě hraje. Vstupenky jsou k zakoupení pouze na místě.

jazz dock dětem
Autor: Jazz Dock
Divadlo Jiskra

Loutkové divadlo Jiskra je součástí divadelní scény Divadla Karla Hackera. Najdete je v Kobylisích. Program je tady. Na představení jsem chodila se svou třídou (1 a 2 ročník) a pohádky se nám líbily.

Divadlo Bez Zábradlí

I v tomto známém pražském divadle můžete navštívit divadlo pro děti. Hrají o víkendech. Naše nejstarší byla na Patovi a Matovi a moc se jí líbilo. Mimo to zde hrají třeba Kocourka Modroočko, Krkonošské pohádky, Příhody včelích medvídků nebo Krysáky.

Divadélko U Zvonu

Děti hrají na Kladně dětem v Divadélku U Zvonu. Program najdete tady. Pro pravidelné diváky nabízí věrnostní program. Každou pátou návštěvu má dětský divák zdarma.

Městská knihovna

I do poboček Městské knihovny se můžete s dětmi vydat na divadlo. Program najdete tady. Představení, které se nehrají v Ústřední knihovně jsou většinou zdarma.

Divadlo Apropo

Hrající na tajemném Jánském vršku. V repertoáru mají autorské pohádky nebo se s nimi můžete vydat na tajemnou procházku Prahou. Vstupenky zakoupíte tady.

 

Klub Letka

V říjnu 2019 byl spuštěn provoz kulturního sálu v Letohradské 44. Navštívit tu můžete divadlo pro nejmenší v podání spolku Damúza, Lokvar (níže) a další. V programu najdete i spoustu akcí pro dospělé.

Divadlo V Dlouhé

Toto divadlo má pro děti v repertoáru dvě představení. O líné babičce, které jsme poslouchali v autě jako audioknihu a mně se moc líbila a Jak jsem se ztratil aneb malá vánoční povídka. Pak tu hrají hostující spolky. Program divadla najdete tady.

Divadlo Pavla Kožíška

Divadlo plné kouzel najdete v Líbeznicích. Těšit se můžete na čtyřmetrovou skluzavku času, která promění postavu dospělého člověka v malé dítě, záhadné čtení myšlenek divákům v publiku a další kousky. Program najdete tady.

Divadlo kouzel
Autor: Divadlo kouzel Pavla Kožíška
Černé divadlo Imagetheatre

Pokud chcete zažít trošku něco jiného než klasické představení, zkuste se vydat do černého divadla. V repertoáru pro děti najdete dvě představení – Kaleidoskop a pohádku O zlaté rybce. Často tu vystupují i jiné divadelní spolky s představením pro děti. Program je tady.

OC Stromovka

OC Stromovka pořádá víkendová divadélka pro děti. Aktuální informace o programu doplním.

OC Lužiny

Každou neděli je připraveno divadlo pro děti ve věku 3-9 let i v OC Lužiny.  Nově probíhají divadelní představení ve 3. NP našeho OC v Dětském koutku Maxíček. Kapacita je omezena na cca 90 dětí a může dojít k naplnění kapacity. Vstup zdarma. Program tu.

Hostivařská sokolovna

Loutkové Divadélko Frydolín bylo založeno v roce 1997 a  hraje svá představení  cca každou druhou neděli od října do konce března. Program divadla naleznete zde.

divadlo pro nejmenší děti praha
Autor: Divadélko Frydolín

Divadelní spolky, které hrají v divadlo pro nejmenší v Praze v sálech uvedených výše

Damúza

Studio DAMÚZA působí na divadelní scéně již od roku 1999, kdy ho založili tehdejší studenti Katedry produkce DAMU za účelem propagace studentské tvorby.  V naší tvorbě se zaměřujeme na autorské inscenace, především na loutkové, výtvarné a objektové divadlo pro děti (od batolat od 10 měsíců) i dospělé. V repertoáru najdete i inscenace pro nejmenší. Viz výše. Program najdete tady.

Autor Jiří N. Jelínek
Autor: Jiří N. Jelínek
Buchty a loutky

Krásné loutkové představení jsou i v  repertoáru souboru Buchty a loutky. Často je soubor na cestách, ale v Praze nejčastěji hrají ve Švandově divadle. My jsme byli na jejich představení o nezbedných kůzlátkách a líbilo se nám. Program najdete tady.

divadlo pro nejmenší praha
Autor: Buchty a loutky
LokVar

Divadelní spolek, který vytvořili absolventi Katedry Loutkového a Alternativního divadla DAMU. Věnují se loutkovému divadlu pro děti, od těch nejmenších až po ty dospělé. Důraz kladou na hravost, imaginaci, loutku a hlavně na to, aby se pobavily nejen děti, ale i jejich dospělí. Program tu.

lokvar

Tradiční festivaly, kam se můžete vydat s dětmi na divadlo pro nejmenší děti

Letní Letná
Vyšehrátky
Festival KUK
Amplion

Další tipy, kam s nejmenšími dětmi za kulturou

Filharmoniště

Koncerty vážné hudby pro děti a jejich rodiče.

filharmoniště

Hudba batolatům

Tvůrčí podání hudby pro nejmenší. Interaktivní vystoupení, které pokaždé probíhá jinak, protože hudba promlouvá ke každému a každý se tak (i třeba nechtěně) stává spolutvůrcem toho vystoupení.

Máte ještě nějaké tipy k doplnění? Napište nám prosím.

Děkujeme divadlům a spolkům za poskytnutí fotografií.

Pokud byste chtěli další inspiraci, kam se vydat s dětmi, když v Praze prší, napsala jsem průvodce pro rodiny s dětmi. Součástí je i 13 slevových kuponů na vstupné.

Jukněte sem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top