fbpx

Tereza Krajíčková z blogu Žít s dětmi na cestách nás seznámí, jak se dá cestovat s dětmi pomalu

žít s dětmi na cestách

Tereza a Martin Krajíčkovi si po narození prvního dítěte mysleli, že budou muset cestování pověsit na hřebík do doby, než bude dcerka větší. Postupem času ale zjistili, že cestování s dětmi není tak náročné, jak si mysleli. V říjnu 2020 odjeli s dětmi na Madeiru a následně na Kanárské ostrovy, kde propadli pomalému cestování. Rádi ukazují, jaké je to Žít s dětmi na cestách, že ke spokojenosti dětí i rodičů stačí někdy méně, než si myslíme. 

V našem rozhovoru vás přesvědčí o tom, že i s dětmi je možné provozovat slow- travelling díky projektům house-sitting a Workaway.
Jak byste se představili?

Jsme Tereza a Martin Krajíčkovi. Partneři a rodiče dvou malých dětí, Elišky (5,5 r.) a Jonáše (3 r.). Milujeme cestování a to do té míry, že jsme na cestách víc než doma. Na Kanárských ostrovech a Madeiře jsme s dětmi strávili celkem přes 1,5 roku. Poslední rok jsme cestovali prostřednictvím projektů house-sitting a Workaway. House-sitting je hlídání domů a domácích mazlíčků výměnou za ubytování a Workaway jsou dobrovolnické projekty, kdy za několik hodin práce denně dostanete ubytování, příp. i stravu. Díky tomu  se nám výrazně snížily náklady spojené s cestováním a zvýšily zážitky.

Baví nás objevování autentických míst bez davů turistů, o kterých se většinou v průvodcích nepíše. Rádi inspirujeme k tomu, že cestovat se dá i s nejmenšími dětmi. S tříměsíčním miminkem jsme vyrazili na Mallorku a o pár týdnů později na Kanárské ostrovy. 

To je tedy rozhodně nevšední způsob cestování s dětmi! Kde můžeme vaše cesty sledovat?

Ve FB skupině Žít s dětmi na cestách

Kdy a kam jste se poprvé s dětmi vydali na cestu? Báli jste se nebo jste do toho šli po hlavě?

Když jsme čekali Elišku, uvěřili jsme přesvědčení, že s malými dětmi se nedá cestovat. Říkali jsme si, že musíme pár let počkat, než někam vyrazíme. Chodili jsme hodně na procházky do lesa a jezdili vlakem na výlety do blízkého okolí. Časem jsme (znovu) objevili kolo a cyklovozík. Bylo to moc fajn, ale pořád nám něco chybělo… A tak jsme si řekli, že přece jen na cesty vyrazíme. Nad destinací jsme nemuseli dlouho přemýšlet. Zvolili jsme naši milovanou Madeiru. Elišce byly necelé dva roky a do té doby jsme s ní v zahraničí nebyli. Všechno proběhlo úplně v klidu a tak jsme začali cestovat víc a víc.

Když se narodil Jonáš, už jsme na nic nečekali a vyrazili na první cestu už v jeho 3 měsících. Cestování s miminkem je vlastně snadné. Miminko potřebuje maminku a je mu celkem jedno, jestli je to doma nebo někde jinde. A ještě radši má miminko spokojenou maminku. 🙂

S tím rozhodně souhlasím! Jak jste cestovali před narozením dětí? Předpokládám, že jste byli velcí cestovatelé. V čem je cestování teď jiné?

Než se nám narodily děti, hodně jsme cestovali. Já jsem žila několik let v Madridu a během té doby jsem procestovala Španělsko, Kubu a navštívila většinu evropských zemí. Martin se rád toulal po horách Balkánu, Skandinávie a Blízkého východu. Byl také v Koreji a v Thajsku.

S dětmi jsme objevili pomalé cestování. Nesnažíme se navštívit co nejvíce zemí a turistických atrakcí za co nejkratší dobu. Naopak, rádi jsme ubytovaní delší dobu na jednom místě a prozkoumáváme třeba jen nejbližší okolí a potkáváme se s místními lidmi. Cestujeme bez spěchu a stresu, což je pro nás obzvlášť s dětmi důležité. 

To zní skvěle a taky by mě to moc lákalo. Cestovali jste i jako bezdětní přes housesitting/workaway nebo jste někdy cestovali „klasicky“ s cestovkou? Jaká byla vaše cesta k tomuto stylu cestování?

S dětmi jsme s cestovkou nikdy necestovali. Vždy jsme si plánovali cesty po vlastní ose. K house-sittingu a Workaway jsme se dostali po naší půlroční cestě po Madeiře a Kanárských ostrovech. Na Madeiru jsme totiž zcela spontánně vyrazili v říjnu 2020, když se začaly v ČR zpřísňovat podmínky. Koupili jsme si jednosměrné letenky a vlastně jsme vůbec netušili, kdy se vrátíme. Jelikož se situace v ČR nezlepšovala, přeletěli jsme po 6 týdnech z Madeiry na Kanárské ostrovy, kde jsme nakonec strávili téměř 5 měsíců. Když jsme se vrátili na jaře do ČR, začalo se nám celkem záhy po ostrovech stýskat. Naše úspory se ale po takhle dlouhé cestě značně ztenčily a tak jsme hledali způsoby, jak snížit náklady spojené s cestováním. Objevili jsme Workaway a house-sitting a s nimi i úplně nový rozměr cestování, který nás naprosto nadchnul. 

Tomu úplně rozumím. Prozradíš prosím našim čtenářům, jak mohou lidé s takovým stylem cestování začít? Co jim to může přinést?

Pro začátek asi stačí nadšení a touha vyzkoušet si něco nového. Nabídky na Workaway a TrustedHousesitters (web, přes který hledáme house-sitting my a máme s ním dobré zkušenosti) lze procházet i bez registrace. Pokud ale chcete hostitele kontaktovat, pak už je třeba mít vytvořený profil a zaplatit členský poplatek. Je dobré věnovat napsání profilu dostatek času a také k němu přidat pěkné související fotky. Pokud vás zajímá více, přidejte se do naší fb skupiny Žít s dětmi na cestách, kde najdete k Workaway a house-sittingu spoustu tipů. Také tam sdílíme odkazy, přes které lze získat výhodnější registraci na Workaway i TrustedHousesitters.

Tento způsob cestování vás může velmi obohatit. Práce na Workaway projektech bývá hodně pestrá – od různých permakulturních zahradních projektů přes různé práce na stavbě po pomoc v domácnosti či s dětmi. Jednou z úžasných věcí na Workaway je přirozené zapojení dětí do různých činností. Ano, tak to může být i doma, ale na Workaway je velká pestrost co se možných prací týká. Nevymýšlíme pro děti žádné aktivity, mají možnost volby v tom, co chtějí dělat. Většinou se k nám rády přidají a nové aktivity si užívají. Společně jsme takhle třeba sklízeli a vylouskávali mandle, připravovali dřevo na zimu, sbírali semínka, uklízeli terasy a čistili bazén, starali se o slepice, zalévali zahrady, a spoustu dalšího. 

žít s dětmi na cestách

Takže k tomu máte i jedinečné zážitky, které se jen tak nezažijí! Podle čeho vybíráte destinace, kam se chcete vydat?

My jsme si zamilovali Kanárské ostrovy a Madeiru, a tak jsme tam strávili na našich cestách celkem už přes 18 měsíců. Letos ale plánujeme, že prozkoumáme s dětmi také pevninské Španělsko a Portugalsko. Jsou to skvělé baby-friendly destinace. Děti jsou tam přirozenou součástí života i se všemi svými projevy. Já jsem navíc po studiích strávila několik let v Madridu a tak mluvím dobře španělsky, což nám cestování usnadňuje a díky čemuž si můžeme popovídat s místními a dozvědět se tak spoustu zajímavostí o životě v dané oblasti.

Znalost místního jazyka to všechno asi hodně zjednodušuje! Podělíš se s námi o váš nejdobrodružnější zážitek?

Tím byl bezesporu výbuch sopky na La Palmě. To jsme zrovna byli na skvělém Workaway projektu a bydleli v úžasném stromovém domečku na severu ostrova. Plánovali jsme, že se tam zdržíme pár měsíců. Sám hostitel nám nabídl, že můžeme zůstat, jak dlouho budeme chtít. Vše vypadalo tak idylicky, když v tom se v médiích začaly objevovat zprávy o zvýšené seismické aktivitě na ostrově La Palma. A za pár dnů skutečně vybuchla sopka… První zpráva k nám došla nikoliv z médií, nýbrž od přátel, kteří zrovna kousek od místa výbuchu projížděli autem a začátek erupce natočili na mobil. Bylo to fascinující a děsivé zároveň. Sledovali jsme téměř neustále erupci v přímém přenosu kanárské TV. Naštěstí jsme byli dostatečně daleko. I když…  Během pár dnů se začal popel ze sopky snášet i u nás a časté dunění sopky nás nenechávalo klidně spát. Když se při občasných zemětřeseních začal otřásat i náš stromový domeček, rozhodli jsme se, že odjedeme pryč. 

žít s dětmi na cestách

To muselo být nepříjemné. I když právě i na takové zážitky se nejvíc vzpomíná. Jaké je vaše oblíbené místo, kam se třeba rádi vracíte?

Milujeme kanárský ostrov La Palma. Je to pro nás takový malý ráj na zemi. Strávili jsme tam celkem asi 7 měsíců a stále objevujeme nová krásná místa. Milujeme borové lesy s výhledem na nekonečný modrý oceán i neobvyklou sopečnou krajinu. V současné době tam můžete vidět stále ještě doutnající sopku (erupce ale oficiálně skončila v prosinci 2021). Velkým plusem je, že tam neexistuje masový turismus a na plážích i ve městech potkáváte spíše místní než turisty. 

Tam bych se taky chtěla podívat, zní to úplně jak z ráje! Co dává cestování vám a co vašim dětem?

Cestování baví nás i děti. Na cestách jsou děti mnohem víc v pohodě, než když jsme jenom doma. Asi to bude tím, že i my rodiče jsme víc v pohodě, protože jsme ve svém živlu. Často to, co baví na cestování dospělé, baví i děti. Popravdě, děti se mnohem lépe přizpůsobují změnám, takže jim je jedno, že spí v jiné posteli nebo že se jim změnil režim. Nechceme to zase úplně malovat na růžovo. Pořád je to život s dětmi, který přináší mnohé výzvy. Jenže nám připadá, že na cestách je zvládáme s větší lehkostí.

Souhlasím. Navíc člověk na cestách má jiný rozhled a nemusí řešit věci, co by musel třeba doma. Dala bys nám tip na váš oblíbený výlet?

Rozhodně doporučujeme navštívit Madeiru a Kanárské ostrovy. Pokud ale chcete vyrazit někam blíže, pak zkuste severoitalské Bergamo. Tam jsme zamířili na jedné z našich prvních cest do zahraničí s dětmi (Elišce byly 2 roky a Jonáš byl 4. měsícem v bříšku). Dá se tam letět opravdu levně s Ryanair. Navíc je to super krátký let (80 minut), takže to snadno zvládnou děti i dospělí. Bergamo nás nadchlo svou krásou – architekturou, gastronomií, přírodou a velkým množstvím dětských hřišť a městských parků. Pokud se ubytujete poblíž centra, dá se vše zvládnout pěšky (i když je to pěkně do kopce). Zároveň je tam hustá autobusová síť, zážitkem jsou i dvě lanovky. Skvělý tipem je i výlet vlakem k nedalekým jezerům. 

žít s dětmi na cestách

Bezva! Podělila by ses s námi o vaši oblíbenou cestovatelskou vychytávku?

Slow-travelling a minimalismus. Vyzkoušejte si na svých cestách zpomalit a užívat cestování (a života vůbec) z dětské perspektivy. Někdy naše snaha “vidět maximum za minimum času” je spíše kontraproduktivní a vede k tomu, že jsme na dovolené ve stresu. Když zpomalíte, nepřijdete o zážitky. Naopak.

Cestování nás naučilo minimalismu. Zkuste ze seznamu věcí vyřadit vše, co není nezbytně nutné nebo co se dá v destinaci případně koupit. Například hračky pro děti opravdu nejsou nutné (stačí třeba jedna oblíbená věc). Děti zaujme cesta jako taková a v ubytování jsou často na dětské hosty připravení. A pokud ne, děti se stejně zabaví. 

Krásné! Moc děkuji za odpověď a ať se vám daří!
Naše další rozhovory můžete najít tady a pokud byste věděli o další cestovatelské rodině, se kterou bychom rozhodně měli udělat rozhovor, dejte nám prosím vědět. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top