fbpx

Na cestování miluji pocit svobody a dobrodružství – říká Maruška z blogu S dětmi na pláž

s dětmi na pláž rozhovor

Maruška z blogu S dětmi na pláž je zkušená cestovatelka, která vám v našem rozhovoru prozradí, jak skloubit svou cestovatelskou vášeň s prací v korporátu. Ukáže vám triky, jak sehnat levné letenky a na konci rozhovoru zjistíte, kde se můžete kousek od Znojma vykoupat v termálních lázních.

Jak by ses představila našim čtenářům?

Jmenuji se Marie Gregořicová, jsem maminka dvou dětí a manželka báječného muže. Vystudovala jsem obor Anglický jazyk a literatura na FF MU a pracuji v korporátu. Navíc stojím za úžasným projektem S dětmi na pláž, ve kterém inspiruji ostatní rodiče k cestování s dětmi bez cestovky. Dávám jim tipy a sdílím zkušenosti, jak si zařídit dovolenou za fajn peníze, a taky si ji pořádně užít. Snažím se žít v lehkosti a radosti a jít příkladem svým dětem.

To je krásné představení. Kde můžeme vaše cesty sledovat?

Krátké střípky z cest a tipy kam vyrazit najdete na mém FB a Instagramu S dětmi na pláž. Delší články a eBooky pak na mém webu www.mariegregoricova.cz.

Říkáš, že pracuješ v korporátu, jak se ti daří skloubit cestování s prací? 

Co se týče práce, nevidím v tom až takový problém. Máme 5 týdnů dovolené, já musím často pracovat i ve svátky a mám za ně náhradní volno. Do budoucna počítám i s neplaceným volnem a nebo s tím, že budu částečně pracovat na cestách.

Větší oříšek mi přijde skloubit celou rodinu. Navíc od září už budou obě děti školou povinné. Plánuji začít víc využívat školní prázdniny a třeba k nim ještě přilepit nějaký ten den, uvidíme.

s dětmi na pláž rozhovor

To bude chtít hodně plánovat. Prozradíš nám, jak s rodinou cestujete?

Cestujeme s dětmi, bez cestovky, za půlku a přesně podle svých představ. Dovolenou se snažím plánovat delší a tak, aby si ji užila celá rodina. Program tedy střídáme podle představ nás a našich dětí. Jeden den třeba odpočíváme na pláži a děti si hrají v písku a další den vyrážíme klidně i na náročnější výlet například do historického centra vzdálenějšího města. I na výletech se snažím plánovat koupací pauzy, moře je nám všem vzácné a chceme si ho užít.

Cestovali jste vždycky bez cestovky?

Ano, nikdy nás nenapadlo za organizaci cesty někomu platit.

To úplně chápu, máme to stejně. Kdy jste se poprvé vydali na cestu? Jak staré byly děti?

S dcerou jsme jeli na pár dní do Krakova když jí bylo asi 5 měsíců. První pláž zažila v 10 měsících, to jsme autem vyrazili do městečka Cavallino v Itálii a odtud pak na výlet do Benátek.

Když se narodil syn, v jeho 5ti měsících jsme se vydali na polské pobřeží do města Sopoty. Dcerka měla necelé 3 roky a všichni jsme si pobyt neskutečně užili. Sopoty už jsme znali a přesně jsme věděli, kde se můžeme po cestě najíst, kde koupíme lístky na trajekt atd. Vlastně máme tuto destinaci tak zmapovanou, že jsem o ní napsala ePrůvodce i pro ostatní rodiče.

To je skvělé. Na severu Polska se nám taky moc líbilo. Jak jste cestovali před narozením dětí a jak se to změnilo?

S narozením dětí se naše cestování rozhodně zpomalilo, už neběháme celý den po památkách. Užíváme si i klidných dnů, kdy objevujeme krásy okolí, jen tak si lehneme na pláž nebo zajdeme na snídani do místní kavárny. Už to tak nehrotíme. To ale upřímně přišlo až s druhým dítětem. Dokud jsme cestovali jen s dcerou, tak jsme na tempu až tak neubírali. Bylo jednodušší ji začlenit do našeho stylu cestování a zabavit ji kdekoli na cestách a ještě si při tom odpočinout. Bylo to dva na jednoho. 🙂

s dětmi na pláž rozhovor

Takže po narození syna jste zpomalili. No a podle čeho vybíráte destinace kam se vydat? 

Asi podle toho, kam chci já. A já si často vybírám z obrázků na Instagramu.

Takže destinaci máte a kde pak hledáte letenky? 

Na Pelikánu, ale nikdy je tam nekupuji. Vyberu si destinaci a termíny za výhodné ceny a pak si letenky koupím přímo u dopravce. Nejraději létám s Ryanairem.

Děkujeme za sdílení tipu, máte nějaký další travel hack?

Tak těch už je asi spousta. Třeba minimalistické balení a apartmán s pračkou.

s dětmi na pláž rozhovor

Ano, apartmán s pračkou je i na našich cestách nezbytnost. Co bys vzkázala rodičům, kteří by chtěli začít cestovat s dětmi, ale bojí se?

To asi záleží, čeho přesně se bojí. Vyražte autem, zabalte si vše, co potřebujete a vydejte se do Polska, Itálie nebo do Slovinska na pobřeží. Budete mít více volnosti a méně stresu s nákupem letenky a s tím, že vlastně musíte být v nějaký přesný čas na daném místě. Navíc to kdykoli můžete otočit domů.

První cesta bez cestovky a navíc s malými dětmi může být náročná na organizaci. Člověk to prostě musí brát tak, že se učí něco nového. Příště už to půjde líp a za chvíli se z organizace stane rutina. Pokud si chcete být jistí, že jste na nic nezapomněli a strávit organizací dovolené a plánováním výletů minimum času, stáhněte si do telefonu mého ePrůvodce po polském nebo slovinském pobřeží a vyražte.

Dokážeš popsat, co ti cestování dává? Vidíš taky, co přináší tvým dětem?

Nový pohled na život a na svět. Víru, že člověk se domluví všude, i když třeba neumí jazyk. Pocit svobody a dobrodružství. Cestování je super!

Prozradíš nám tvé oblíbené místo?

S dětmi rozhodně Tenerife, Costa Adeje a to nejlíp v zimě. Na ostrově je stabilní klima po celý rok a i v zimě můžete být celý den venku a užívat si procházek po pobřeží, prostě sen. Navíc je ostrov neskutečně rozmanitý a každý kout vám doslova a do písmene vyrazí dech.

A zavzpomínáš na svůj nejdobrodružnější zážitek?

Na Santorini jsme se podle mapy jednou vydali na opuštěnou pláž. Po cestě jsme úplně sešli z cesty někam k lesu a začali se k nám právě z toho lesa blížit psi. Manžel popadl kočárek se synem a já dceru a utíkali jsme přes kopec pryč. Naštěstí se nám nic nestalo.

Tyto situace můžou být pro rodiče náročné. Budeš s našimi čtenáři sdílet nějaký tip na fajn výlet?

Rakousko, Termální lázně Laa. Leží kousek od hranic blízko Znojma.  V zimě vyrážíme klidně po práci a užíváme si koupání ve venkovním teplém bazénu pod hvězdami. Vstup v zimě je na 3 hodiny a v ceně je i malý saunový svět. V létě je stejná cena na celý den a vstup je umožněn i do venkovních prostorů. Trávník, lehátka zdarma, bar v plážovém písku, spousta bazénů, tobogán, dětské atrakce, pískoviště s hračkami ve stínu… Prostě super zábava pro celou rodinu na celý den.

V areálu je i restaurace, jedna venkovní a jedna vnitřní, ale pokud nechcete utrácet, můžete si jídlo a pití na celý den nabalit s sebou.

Moc děkujeme za rozhovor a za tipy. Ať se vám daří!
Naše další rozhovory můžete najít tady a pokud byste věděli o další cestovatelské rodině, se kterou bychom rozhodně měli udělat rozhovor, dejte nám prosím vědět. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top