fbpx

Jak v dětech pěstovat lásku k zeměpisu? Pomůže vám Timtom Haf – pošta pro děti dobrodruhů

timtom haf
Před nějakou dobou jsem na facebooku narazila na roztomilého pejska Timtom Hafa. Víte proč mě zaujal? Je to pejsek cestovatel a rád poznává daleké země a seznamuje s nimi děti skrze dopisy, které jim poštou posílá.

Za celým projektem Timtom Haf – pošta pro děti dobrodruhů stojí sympatická Lucka, ostřílená cestovatelka a maminka dvou kluků, která nejen pro ně vymyslela tento krásný projekt.  S Luckou jsem pro vás připravila rozhovor, který vás s jejím roztomilým pejskem seznámí.

Pokud vy nebo vaše děti milují cestování a zeměpis – nebo právě naopak – věřím, že díky Timtom Hafovi si cestování (nejen prstem na mapě) zamilují.

My už se na začátku týdne budeme těšit na první zásilku a jsem moc zvědavá na reakce dětí!

Ahoj Lucko, představila bys nám prosím Timtom Hafa?

Timtom Haf je pošta pro děti dobrodruhů.

Timtom Haf je pejsek – světoběžník. Rád cestuje a podobně, jako děti našich zákazníků, rád prozkoumává nové věci. Neustále se někde toulá, zapisuje si či kreslí všechno, co vidí a zažívá. Poté to spolu s dopisem posílá v balíčcích svým malým kamarádům domů. Děti tak mají možnost formou zábavně kreativních projektů (kterých je v každém balíčku několik) poznat například, jak se žije v Mongolské jurtě, jaká zvířata žijí v Austrálii nebo jaké legendy se vypráví na Tchaj-wanu.

  timtom haf

Jak celé předplatné probíhá?

Jedno předplatné obsahuje 6 balíčků, které dorazí domů dvakrát za měsíc. Jako první přiletí uvítací balíček. Poté následuje 5 balíčků, jeden za 14 dní. Dohromady děti čeká 3měsíční cesta kolem světa, na které se seznámí s 5 zeměmi.

Po celou dobu s dětmi komunikuje Timtom Haf prostředníctvím dopisu a příběhů, které se aktivitami prolínají. Do dopisu mohou vstoupit i rodiče a jeho obsah před každým odesláním personalizovat. V online rozhraní jednoduše vyplní PS určené pro jejich dítko. Děti naopak mohou Timtomovi odpovědět dopisem, či obrázkem, na který si doma určí speciální schránku. Je pouze na rodičích, jak Timtom Haf na dětskou korespondenci v příštím balíčku odpoví.

Nápad je to opravdu moc zajímavý. Jak si dospěla k takové myšlence?

Před narozením našich dětí (Tima a Toma :)) jsme s manželem hodně cestovali. Menší dobrodružství jsme ještě s malými dětmi zvládali podnikat, ale pandemie tomu dala rázný stop. To už se rodila myšlenka pravidelných balíčků, které by dětem přiblížily svět. Z našeho okolí jsme vyčetli, že lidé, kteří cestují, jsou otevřenější, flexibilnější a zorientovanější. Tyto vlastnosti patří do skupiny těch, které chceme ve svých dětech budovat a věříme, že nás takových rodičů je více. Tak se myšlenka rozvíjela dále. Nakonec se spojila moje vášeň pro všechno DIY (tvořivé projekty), vzpomínky na maminčinu sbírku pohledů ze zahraničí a česká láska ke psům. A tak se zrodil Timtom Haf – pejsek světoběžník.

To je krásné, že v Timtomovi jsou oba dva tvoji kluci. Prozradíš nám, pro koho (jak staré děti) pošta Timtom Hafa je?

Většinu projektů a materiálů do balíčků jsem začala vymýšlet, když Timovi byly 4 roky a spolu jsme jich hodně taky testovali. Balíčky nyní testuje přes 25 dětí ve věku 3 – 9 let. Výsledkem tohoto testování by měla být mimo jiné i přesnější odpověď na tuto otázku. Nyní řeknu, že děti ve věku 4-5 let balíčky zvládnou s vydatnou pomocí rodičů, zatímco šikovný předškolák bude potřebovat jen přečíst dopis a návody. Děti, které již čtou se zabaví s balíčkem víceméně samy a bavit by je mohl až do věku 9 let. Vše je samozřejmě individuální.

Projekty v balíčcích jsou vymyšleny jako genderově neutrální.

Jaké země Timtom Haf během cest navštíví?

Když se platforma rozjede na plné obrátky, je v plánu, že Timtom Haf navštíví jednu novou zemi každých 14 dní po dobu jednoho roku. Na mapě proto najdete políčka pro samolepky z 24 zemí. Timtom Haf je moje třetí dítě, a tak jsem chtěla, aby vše, co dětem říká a posílá bylo něco, co vychází ze mne samotné. Proto těch 24 plánovaných zemí obsahuje většinou země, které jsem osobně sama navštívila.

A konkrétně? Nechceš se nechat překvapit? Z našich sociálních sítí již sledující vědí, že Timtom Haf začíná cestu v Indii (tam jsem žila téměř rok) a navštíví i Holandsko (díky mému holandskému manželovi). Ocitne se třeba i v Bahrajnu, kde jsme žili 3 roky. Měl vyrazit taky na potulky Ruskem, ale i když jsme nechtěli být političtí, rozhodli jsme se podpořit Ukrajinu a jeden balíček věnujeme místo Ruska právě ji.

timtom haf

Moc krásné gesto! Kde jsi hledala inspiraci na úkoly, aktivity a témata?

Inspiraci k aktivitám hledám všude možně. Nejvíce funguje Pinterest, kde si odkládám zajímavé projekty, které pak přizpůsobuji tématům Timtoma Hafa. Mnohdy vznikne nakonec něco úplně jiného než původní zdroj, a to mě těší! Chci poděkovat šikovné Evičce Hlaváčové, která se ujala grafiky, a i když ji Timtom dává hodně zabrat, dokáže z každého mého textového zadání vykouzlit kousek uměleckého díla.

To mohu potvrdit. Vaše grafika je opravdu kouzelná! Na jaké aktivity se v balíčcích mohou děti těšit?

Každý balíček je opravdový unikát. Ve všech děti najdou dopis adresován na jméno, ve kterém Timtom Haf popisuje, co v dané zemi zažil. Dobrodružství pokračuje v brožurce s aktivitami typu bludiště, spojovačky, hledání rozdílů, poznávání písmenek atd. Samozřejmostí jsou samolepky (do pasu, na mapu či na kredenc po babičce) a karta se zajímavostmi o zemi, kterou si děti zakládají k ostatním. Do sbírky jsou i 4 kartičky, které vytvoří kvarteto nebo kvízovou hru pro celou rodinu.

Dále jsou v balíčku minimálně 4 větší aktivity. Odněkud posílá Timtom Haf recept na místní lahůdku, odjinud mini knížku s místní legendou. Ve většině balíčků je zahrnutý recyklační projekt, který využívá domácí odpad. Děti si tak mohou vyrobit indickou masku z kartonu od vajíček, australskou dešťovou hůl z ruličky od kuchyňského papíru nebo holandský větrný mlýn z nápojového tetrapaku. V každém balíčku najdeme návod na výrobu hry na doma či na cesty. Vše je inspirováno místními zvyky, nebo se týká cestovatelské tématiky.

timtom haf

Kde můžeme Timtom Hafa objednat?

Předplatné prodáváme přes vlastní e-shop na www.timtomhaf.cz. Myslím, že čtenáři ještě stihnou startovací slevičku, kterou si vyzvednou také na stránkách.

To je bezva tip pro naše čtenáře! Jak dlouho jedno předplatné trvá? Na kolik dopisů (balíčků) se děti mohou těšit?

Jedno předplatné obsahuje 6 balíčků. Jeden balíček přibližně každých 14 dní. Takže čtvrt roku na cestách s Timtomem Hafem.

Teď trochu praktická otázka. Jak probíhá doručení balíčků?

Momentálně nabízíme doručení Českou poštou nebo přes Zásilkovnu. Doprava pro všech 6 balíčků je zdarma, resp. je promítnuta do ceny předplatného.

timtom haf

Když si objednám předplatné teď, jaké balíčky dostanu?

Jako první dorazí uvítací balíček. Ten obsahuje základní výbavu malého cestovatele a krásně ilustrovanou mapu na zeď. Z vlastní zkušenosti vím, že souvislosti já – město – stát – svět jsou pro předškoláky mnohdy nejasné. Proto v uvítacím balíčku posíláme materiál k sestavení edukační pomůcky “Můj svět”. Ten kromě skládačky k doplnění obsahuje také podněty k diskusi s rodiči.

Po uvítacím balíčku přijde 5 balíčků ze zemí, které Timtom Haf navštíví. Balíčky přichází postupně přibližně jednou za 14 dní. Prozradím, co jsem již prozradila výše, v první pětce se můžeš těšit na Indii a Holandsko. Dále se nech překvapit, nebo koukej sleduj náš Instagram, kde občas něco prozradíme 🙂

Nicméně, když se vše rozběhne podle plánu a budeme mít dostatek předplatitelů, budeme moci přejít na klasickou formu předplatného, jak ji znáte z časopisů. To znamená, že každých 14 dní “vydáme” jednu zemi, kterou dostanou všichni, kteří v dané chvíli s Timtomem kamarádí. To bude potom pokaždé překvapení pro všechny.

Moc děkuji za rozhovor. Ať se tobě i Timtomovi daří a ať společně s dětmi navštívíte mnoho zemí!

Děkuji za rozhovor a doufám, že si balíčky doma užijete!

Naše další tipy na vzdělávání najdete tady.

 

1 Komentář

  1. Rodina cestuje
    2. 9. 2023

    Doporučujeme!

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top