fbpx

10 důvodů, proč navštívit s dětmi Wroclaw

wroclaw s dětmi

Polské město Vratislav patří k našim oblíbeným místům. Když jsme se letos rozhodovali, kam vyrazíme na Velikonoce, bylo celkem brzy rozhodnuto. Vydali jsme se poznávat Wroclaw s dětmi a vám přinášíme inspiraci, proč se vydat na návštěvu právě sem a jak si toto krásné město s vašimi nejmenšími užít co nejvíc.

 

1. Vzdálenost

Toto polské město je vzdálené jen dvě hodiny cesty od českých hranic. Samozřejmě záleží na tom, odkud vyrážíte, ale z Prahy se cesta zvládne za 4 hodiny.

2. Výborné jídlo

Polská kuchyně je podobná té naší a my ji máme rádi.

wroclaw s dětmi

3. Trpaslíci

Největším lákadlem nejen pro děti jsou jistě místní bronzoví trpaslíci, které najdete téměř po celém městě. Nejvíc se jich nachází v centru, další jsou třeba na letišti nebo u významných budov. Nelze je přehlídnout a věřím, že celou vaši výpravu bude bavit je hledat.

V centru města najdete i trpasličí obchod se suvenýry, v infocentrech můžete koupit mapu s nálepkami a vyrazit na lov trpaslíků. Ke stažení je i aplikace do mobilu. Dejte mi do komentářů vědět, který z trpaslíků se vám nejvíc líbil.

Článek o vzniku tohoto fenoménu si můžete přečíst tady.

wroclaw trpaslíci

4. Náměstí – Rynek Glowny

Wroclaw má podle mě jedno z nejkrásnějších náměstí. Má pravidelný tvar, uprostřed je radnice a další historické domy. Během dne tu potkáte spoustu pouličních umělců, kteří dokreslují atmosféru města. Při první návštěvě asi před 7 lety nás potěšilo i to, že ceny v restauracích na hlavním náměstí nejsou vyhnané do astronomických výšin, jako tomu je třeba i v Praze.

Z naší letošní návštěvy můžeme doporučit tuto pizzerii a bistro a pokud chcete ochutnat místní kuchyni, jděte sem.

wroclaw s detmi

5. Zoologická zahrada a Afrikánium

Zoologická zahrada ve Wroclavi je poměrně rozsáhlá. Žije v ní spoustu zvířat. Největším lákadlem je obrovský pavilon Afrikanium, kde najdete nejen velké množství akvárií, hroši tu mají krásný výběh, můžete tu pozorovat krmení lachtanů z restaurace ve tvaru lodi. Za mě je právě tato Zoo ve Wroclawi jedna z nejhezčích, kterou jsme navštívili.

Ceník vstupného a otevírací doba je tu.

wroclaw zoo afrikanium

6. Dětská hřiště

Wroclaw je také plná pěkných dětských hřišť, kde si mohou nejmladší turisté pohrát po náročném dni.

7. Hydropolis

Toto moderní muzeum vody se bude líbit malým i velkým. Najdete v něm 7 stálých tematických zón, výstavy, specializovaný prostor pro děti. Můžete si sednout do ponorky, pozorovat sněhovou bouři, dozvíte se o historii vodního inženýrství.

Návštěvu si užil i náš tříletý, starší tu určitě najdou víc míst, které je zaujmou.

U vstupu do Hydropolis vás zaujme vodní tiskárna, která vás v pravidelných intervalech nechá projít dovnitř. Náš tříleťák nevychytal vhodný čas vstupu a byl mokrý ještě dřív, než jsme se vůbec dostali dovnitř…

Více informací o vstupném, výstavách a otevíracích hodinách najdete zde. 

wroclaw s detmi

8. Procházka po ostrovech

Město Wroclaw leží na řece Odra a rozprostírá se na několika ostrovech. Když vám přeje počasí, vydejte se sem užít si poklidnou atmosféru města.

vratislav s dětmi

9. Výlet lodí po Odře

Plavba po jedné z největších řek v Polsku je určitě skvělou možností, jak poznat Wroclaw z jiného úhlu. Na výběr máte z několika tras a projížďka po Odře trvá necelou hodinu.

Ceník a info najdete tady.

10. Kolejkowo

Kolejkowo je největším železničním modelem v Polsku. Nachází se zde 240 budov a také 27 moderních a historických vlaků, které jezdí jak městskou částí, tak krajinou a horami na více než půl kilometru dlouhé trati.

Kolejkowo je místem nejen pro železniční nadšence. V mikroměstě najdete také cirkus, obchody a hotely. Svůj každodenní život tam vedou stovky miniaturních mužů. Při návštěvě s dětmi můžete sledovat, jak jdou ráno do práce a odpoledne nakupovat a hrát si s přáteli v hospodách, restauracích a kavárnách oblíbených mezi Vratislavčany. Na městské pláži se opalují turisté, v horách probíhá záchranná akce.

vratislav s dětmi

Náš tip!
Pokud byste cestu plánovali stejně jako my o Velikonocích nebo o víkendu, je třeba myslet na to, že v Polsku mívají o sobotách omezenou otevírací dobu obchodů a v neděli je zavřeno.

Doprava

Pokud se do Wroclavi chystáte objevovat křížem krážem, budou se vám hodit informace o cenách jízdného. To najdete tady.

Ubytování

My jsme našli ubytování v hostelu přímo na Rynku, což je skvělá možnost, když nepojedete do Wroclawi autem. Další ubytování najdete tady.

Naše další tipy na cesty s dětmi za hranice najdete tady.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top