fbpx

Zaniklá osada Königsmühle v Krušných horách – fascinující atmosféra a land-artové instalace

zaniklá osada konigsmuhle

Když jsme předloni poprvé společně navštívili Krušné hory, byla to pro mě láska na první pohled. Od té doby jsme tu byli několikrát a pokaždé mě svou tajemnou krásou dostanou.

Na internetu jsem narazila na zmínku o zaniklé osadě Königsmühle, kde se koná land-artový festival. Podle fotek mě místo zaujalo a věděla jsem, že se sem příště musíme podívat a konečně to vyšlo!

Auto necháváme u turistického přístřešku u Kovářské a vydáváme se nejdříve k bývalé vápence, která je ve skvělém zachovalém stavu. Dají se tu objednat exkurze s výkladem. Objednat si je můžete tady.

konigsmuhle

My se vydáváme dále po asfaltové cestě, následně jdeme lesem až dorazíme na kraj lesa, kde už vidíme instalace z předchozích ročníků festivalu a za chvíli se už před námi otevírá pohled na celou zaniklou osadu.

Stálo zde pět stavení a žilo něco přes 40 lidí.

Je fascinující pozorovat základy domů, které v sobě nesou celou složitou historii pohraničí, osudy jejich obyvatel v kontrastu s uměním, z nichž některé instalace na tuto historii poukazují.

Trávíme zde asi dvě hodiny, svačíme a rozjímáme, užíváme si pohled na fascinující krušnohorskou přírodu. S dětmi si nakonec projdeme kolem některých instalací. Dětem se nejvíce líbí sochy, baví je hodit po můstcích přes potok, chodit dovnitř stavení.

U nejzachovalejší budově najdete útulnu, kde se můžete schovat před deštěm, koupit si pohled nebo uvařit čaj, možná i přespat. Před budovou je ohniště, během naší návštěvy si tam lidé opékali buřty.

zaniklá osada konigsmuhle

Zpátky k autu se vracíme cestou směrem k Loučné pod Klínovcem. Vede tudy hluboký úvoz a od něj je krásný výhled na celou zaniklou osadu Königsmühle.

Věřím, že výlet si užije celá rodina. Celé místo je plné neuvěřitelné atmosféry.

Zde najdete didaktickou kartu s historií. Můžete ji vytisknout dětem nebo sobě před návštěvou a seznámit se s historií tohoto fascinujícího místa.

Tady najdete mapu naší trasy.

Fotogalerie

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top