fbpx

Kam v Praze s dětmi, když prší? Navštivte muzea, která možná ještě neznáte

praha muzea s dětmi

Kam v Praze, když prší? Jednou takhle v únoru jsem dostala v sobotu „skvělý“ nápad, že se vydáme do Národního muzea, kde jsme s dětmi ještě nebyly. Bohužel měly tento nápad i další stovky lidí, kteří se sem vydali. Muzeum je po rekonstrukci moc pěkné, ale přesto jsem si návštěvu právě kvůli těm davům lidí moc neužila. Právě i během přípravy našeho průvodce jsem zjistila, že je v Praze spousta muzeí, která rozhodně stojí za pozornost, a kde se nebudete mačkat mezi ostatními lidmi.

Pojďme tedy spolu na exkurzi po pražských muzeích.
Chlupáčovo muzeum historie Země

Malé muzeum patřící pod Přírodovědeckou fakultu UK najdete na Albertově a seznámíte se tu s historií naší planety. Největším lákadlem bude jistě kopie kostry dinosaura, která vévodí celému muzeu. Zjistíte, co má tento dinosaurus na hřbetě a proč?

Chlupáčovo muzeum je maličké, ale věřím, že se tam bude malým historikům líbit. Muzeum je otevřené pouze ve STŘEDU v čase 10-17 hodin. Vstupné 40/70 Kč. Děti do 6 let neplatí. Platba je možná pouze v hotovosti.

chlupacovo muzeum historie zeme

Muzeum pražských pověstí a strašidel

V Mostecké ulici u Karlova mostu najdete zajímavé muzeum pověstí a strašidel. U vstupu si můžete nainstalovat aplikaci do mobilu, ve které se dozvíte ke každému stanovišti zajímavé informace a umocní to zážitek z prohlídky. V horním patře je spousta interaktivních prvků, průzorů, příběhů. Našim dětem se tam moc líbilo, i když se nejstarší trochu bála.

Prohlídka pokračuje sestupem do podzemí, kde se nachází strašidla. Tam bohužel naše prohlídka skončila, protože se naše 4,5 letá Sabča strašidel bála a já jsem ji nechtěla nutit tudy chodit.

Každopádně já jsem nakoukla, a i podzemí bylo skvěle zpracované. Tak třeba příště…

muzeum s dětmi praha

Muzeum alchymistů a mágů staré Prahy

Toto místo má neuvěřitelné genius loci. Nachází se kousek od Nerudovy ulice mířící k Hradu a najdete ho ve vnitrobloku, který je sám o sobě moc pěkný. Muzeum je rozděleno na několik částí. U pokladny se dozvíte zajímavosti o alchymistech. Pak vystoupáte do věže, kde je alchymistická dílna s výpravnou scénou. Ta je naprosto skvělá! Moje malé děti neměly moc trpělivosti poslouchat výklad slečny průvodkyně, proto jsme si podkroví jen samy prošly. I tak to stálo za to a rozhodně se sem ještě někdy vrátíme!

Z alchymistické dílny se vydáváme ještě nahoru do věže, odkud je pěkný výhled na Prahu. Jen sem vedou docela příkré schody a s malými dětmi jsou to docela nervy, aby se bezpečně dostaly dolů. Vyřešili jsme to tak, že ty nejpříkřejší schody sjížděly po zadku a měly z toho ještě ohromnou legraci.

Návštěvu zakončujeme v hospůdce Kellixír, kde si objednáváme elixír lásky – horký mošt, který je nám tematicky podáván s efektním kouřem. Děti jsou nadšené!

muzeum praha děti

České muzeum hudby

Často jsem při svých procházkách chodila kolem Muzea hudby, ale až v lednu letošního roku se sem s dětmi vydáváme. Až do konce tohoto roku zde probíhá výstava Hudební zvěřinec, kde se děti seznámí s různými hudebními nástroji, styly. Některé z nástrojů si mohou i vyzkoušet. Řekla bych, že je výstava na české poměry docela interaktivní. S dětmi jsme tu měli takovou malou nepříjemnost, ale i přesto se nám výstava moc líbila. ( I když já jsem po celém dni v Praze, výstavě a nákupu byla zralá na panáka.) 🙂

muzeum děti praha

Muzeum Karlova mostu

Věřím, že jste už mnohokrát kolem tohoto muzea šli, ale možná jste si ho ani nevšimli. Tak jsem to měla i já. Na konci ledna se sem s dětmi nakonec i my vypravujeme. Každý rok až do začátku února se tu koná výstava betlémů, a my jsme tak aspoň mohli opožděně načerpat vánoční atmosféru, když jsme frnkli na Vánoce do tepla k moři.

Výstava betlémů byla opravdu pestrá, našim dětem se nejvíc líbil veliký betlém ze slámy, který byl v životní velikosti.

Dále se tu seznámíte s historií a stavbou Karlova mostu, uvidíte, jak se opracovávaly kameny, kudy vedl Juditin most. Prezentován je tu i sám Karel IV. a jeho život.

Naše děti byly nejvíc nadšené z modelu stavby Karlova mostu. Tam hledaly různé drobné detaily. Já osobně mám tyto mini světy taky moc ráda a bavilo mě v modelu hledat taky.

Za doby ne covidu tu funguje taky moc pěkná kavárna. Případně se můžete vydat i na projížďku loďkou Pražskými Benátkami. Loďky mají vyhřívané. My jsme plavbu zatím neabsolvovali, ale brzy se na Vltavu vydáme.

kam v praze s dětmi do muzea

Tyto i další tipy nejen na muzea se dozvíte v našem průvodci Kam v Praze s dětmi, když prší. Ten si můžete zakoupit tady a získat tak další dávku inspirace pro smysluplné trávení společného času s vaší rodinou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top