fbpx

Moldavsko s dětmi – naše postřehy

V polovině října jsme se díky levným letenkám vydali do země, kam mnoho cestovatelů nezavítá. Jedná se o nejchudší zemi Evropy, u které se marně snažíte na internetu vyhledat alespoň top 10 míst, která zde musíte vidět. My jsme v Moldavsku strávili prodloužený víkend a níže s vámi sdílíme několik postřehů z naší krátké cesty.

Moldavsko je zemí kontrastů. Nejlépe to vystihuje následující fotka. Stará paní prodává chryzantémy nebo kopr a sedí před nablýskaným Porsche. Krásná restaurace hned vedle nedostavěné budovy.

Návštěva Moldavska byla pro mě, dítě devadesátek, takovou cestou do minulosti. Ve školce, která se nacházela naproti našemu ubytování, byly hrací prvky, které jistě pamatovaly dobu mého raného dětství a rozhodně by neprošly přísnými regulemi Evropské unie. Děti si na nich ale hrály a byly spokojené.

Podzim v Kišiněvě je krásný, plný barev.

Nejhezčím místem celého města je rozhodně park Valea Morilor. Na několika jezerech se tu můžete projet na lodičkách, občerstvit se v některém ze stánků a užívat si krásnou přírodu uprostřed města. V parku najdete také spoustu sportovišť. My jsme si až do setmění užívali dětské hřiště s různými prolézačkami, Štěpík pak pozoroval místní sportovce při posilování.

Rodin s dětmi v Kišiněvě potkáte hodně a dětská hřiště v městské zástavbě najdete skoro všude.

Kišiněv nemá téměř žádné turistické zajímavosti. Jednou z takových památek je Vítězný oblouk, který je ale oproti známějšímu oblouku v Paříži opravdu takovým „chudým příbuzným“. Fotku jsme si ale udělat museli!

Na jeden den jsme se vydali na jih země, do Tiraspolu – hlavního města samozvaného území Podněstersko. Vydali jsme se sem taxi, protože nebylo možné si půjčit auto (některé půjčovny už měli všechna rozpůjčovaná, jiné měli pouze luxusní vozy za nekřesťanské peníze). Měli jsme ve městě pouze pár hodin, najedli jsme se v „západní“ restauraci, viděli jsme sochu Lenina před místním parlamentem, povozili se na autíčkách v lunaparku, prošli se trhem a Ondra ochutnal místní pivo.

Vyhlášené je moldavské víno. My jsme však neměli dostatek času, abychom se vydali k vinicím na ochutnávku.

Moldavsko je zajímavá země. Mrzí mě, že jsme neměli o jeden dva dny více na jeho prozkoumávání a je škoda, že nám nevyšlo půjčení auta. S autem bychom byli svobodnější a navštívili více míst a možná viděli i tu opravdovější tvář Moldavska. Přesto jsem ráda, že jsme se sem i s dětmi vydali.

Fotogalerie

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top