fbpx

Léto v Beskydech v „pralese“ Mionší

prales mionší

Na zapomenutém místě Beskyd nedaleko hranic s Polskem a Slovenskem se rozprostírá prales. Jméno pralesa Mionší bylo prý odvozeno od potoka Menší (Lomná nebo Jestřábí), který teče údolím Horní a Dolní Lomné. Do samotné rezervace je vstup zakázán, v roce 2005 byla však zřízena naučná stezka.

Vstup veřejnosti je omezen pouze na letní měsíce a je možné sem jít pouze s průvodcem, který sdělí informace o vzácných obyvatelích tohoto legendárního beskydského „pralesa“. Tato okružní naučná stezka je sezónní, určená pouze pro pěší.

Od infocentra v Dolní Lomné, kde si zakupujeme vstupenky, se vydáváme s panem průvodcem na cestu do pralesa. Procházka je dlouhá 7 kilometrů a průvodce poutavě vykládá o všech zajímavostech tohoto území.  Vyprávění o endemických druzích rostlin a zvířat, které tu můžeme najít, střídají rady, k čemu lze užít jednotlivé bylinky.

beskydy

Naučná stezka Mionší vede po hřebeni a přilehlých příkrých svazích vrcholů Úplaz (949,6 m) a Velká Polana (893 m) a můžete se kochat úchvatnými výhledy na protilehlé hory.

Co se na naučné stezce Mionší můžete dozvědět?
  • Seznámit se s množstvím původních obyvatel hor – rostlinami i zvířaty,
  • jak se liší běžný hospodářský les od přirozeného, a proč je Mionší „prales“ a ne prales,
  • jak funguje přirozený les, k čemu jsou dobré suché a polámané stromy,
  • jak tento drsný kraj osídlovali lidé a něco ze života zdejších horalů,
  • zajímavosti o zdejších lesích i lovcích, z nichž nejznámější byl Bezručův „markýz Gero“,
  • proč  a jak je oblast Mionší již více než 100 let chráněna před běžným využíváním lidmi.

Určením prales se myslí původní les, který není člověkem ovlivňován, a rostou v něm původní rostliny. Veškeré polomy jsou ponechány na místě, neprobíhá zde výsadba ani pravidelný prořez. Má tedy zajímavou atmosféru.

prales

Návštěva je možná buď v předem dohodnutém termínu (max. 25 osob), nebo v sobotu a neděli v 9:30 a 13:00 hodin, kdy se zájemci sejdou na parkovišti Matyščina Louka v Dolní Lomné u návštěvnického centra. Vstupenky zakoupíte v infocentru ( vstupné za 60 Kč/30 Kč). Více informací na zde.

Pojďme se teď společně podívat, jakou krásnou přírodu v naší zemi máme.

Výlet není vhodný pro kočárky ani odrážedla a doporučila bych jej tedy zdatnějším chodcům.

Naše další tipy na výlety najdete tady.
Fotogalerie

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top