fbpx

25 míst, kam za zvířátky ve Středních Čechách

syslí louka mladá boleslav

V jednom z našich nejoblíbenějších článků jsme se vydali za zvířátky v Praze. V okolí našeho hlavního města jsou však další skvělá místa, kde si milovníci zvířátek přijdou na své.

S dětmi jsme většinu míst osobně navštívili a já jsem dala dohromady seznam těchto míst. Pojďte se tedy podívat, kam se vydat za zvířátky ve Středních Čechách.
1. ZOO Park Zájezd

ZOO Park nedaleko Kladna, kde můžete obdivovat spoustu druhů lemurů, velbloudy. U nás má vždy největší úspěch návštěva koz, ke kterým se dá jít do výběhu a Ušákov, kde najdete několik obrovských králíků. Letos je nově v provozu kavárna u koz a občerstvení ve spodní části zooparku se sousedící nafukovací trampolínou.

V ZOO parku Zájezd mají moc pěkná terária s plazy.

Celý park je rozdělený na dvě části. Pokladnu najdete u lemurů. Ve vesnici Zájezd se můžete najíst v místním hostinci.

2. Statek u Merlina

Statek nedaleko Berouna, který nás překvapil svou velikostí a množstvím zvířat. Najdete zde domácí i exotické druhy zvířat, některá z nich můžete pohladit a další dokonce i nakrmit.

Velký úspěch u nás mají vždy projížďky na koních. Za jeden okruh svezení zaplatíte 20 Kč.

Nově zde byla v zadní části areálu vybudovaná i moc pěkná bosá stezka.

Informace o otevírací době a vstupném najdete tady a naše zážitky z návštěvy jsem sepsala sem.

3. Čabárna u Kladna

Celý areál se skládá ze 4 míst, která jsou každá úplně jiná, najdete zde rozdílné druhy živočichů.

Prvním je záchranná stanice AVES, kde v klecích najdete především ptáky a sovy, které se kvůli svému hendikepu nemohou vrátit do volné přírody. V další části se chovají hospodářská zvířata a drůbež. Tady vždycky strávíme nejvíce času. Teď na jaře zde můžete pozorovat mláďata. Třetí část je Naučné středisko ekologické výchovy Kladno. Jedná se o moderní budovu, kde probíhají různé workshopy a akce. Čtvrtou částí je  Vodní park Čabárna Lážnovský, kde můžete nakrmit mývala, pozorovat lišku nebo černé labutě.

Náš článek je tady.

4. Medvědi v Berouně

Znáte Vojtu, Kubu a Matěje ze známého večerníčku o medvíďatech? Ti našli domov v Berouně na Městské hoře. Medvědí bratři už jsou pouze dva, nicméně když je do Berouna přijedete navštívit, určitě nebudete litovat. Vstupné se sem neplatí, můžete jim přispět do kasičky na jídlo. Vedle medvědího výběhu najdete pěkné dětské hřiště a můžete si pochutnat na palačince nebo vystoupat na rozhlednu.

Náš článek najdete tady.

5. Oslí stezka Svárov

Ve Svárově u Unhoště se můžete vydat s místními oslíky na výlet do přírodního parku. To že je tam opravdu krásně, můžu zaručit, protože ve Svárově bydlí moji rodiče a místní lesy máme prochozené křížem krážem.

Můžete si vybrat některý z nabízených programů a jet na oslím hřbetě nebo si dokonce udělat piknik. My jsme se zúčastnili procházky z prohlídkou farmy a byli jsme nadšení! O našem zážitku si přečtete tady.

6. Zoopark Karlštejn

Přes řeku od našeho nejznámějšího hradu najdete ve vesnici Karlštejn stejnojmenný zoopark. Nabízí návštěvníkům setkání s několika exotickými zvířaty, jako jsou lvi, tygři, zebry, velbloudi.

Děti se tu mohou projet na poníkovi, ty větší na velbloudovi nebo na elektrické mašince nebo zahopsat na skákacím hradu.

Místní oslíci jsou moc přítulní a poprvé v životě jsem si pohladila zebru.

7. Zoopark Radonice

V Radonicích, které se nacházejí na severní hranici Prahy se rozprostírá stejnojmenný Zoopark. Než jako zoopark se spíše jedná o velkou farmu, kde se s dětmi můžete seznámit s různými druhy hospodářských zvířat. Mají tu spoustu druhů koz, divokých prasat.

Za malý příspěvek si můžete koupit krmení, se kterým místní obyvatele krmíte. Nejvíce hladově koukají kozy. Naše Sabča se jich trochu bála.

Najdete tu i poměrně veliké hřiště pro děti. My jsme ale během naší návštěvy v únoru byli rádi za zadýchané stáje.

Kdo se nechá olíznout od jedinců skotského náhorního skotu? Já na to teda neměla kuráž. 😉

Náš článek je tu.

8. Zoopark Olovnice

Ve vesnici Olovnice nedaleko Kralup nad Vltavou se nachází moc pěkný rodinný zoopark. Na tomto zooparku nás  nejvíc zaujalo to, že je možné některá zvířata navštívit přímo v jejich výbězích. Celou dobu vaší návštěvy se vám bude věnovat místní personál a zodpoví vám na všechny otázky.

Upozorňuji však, že dovolení ke vstupu do výběhů musí dát přímo personál. Ať vás nenapadne navštívit ve výběhu například místní pár lvů. Nám se moc líbili velbloudi, alpaky a množství papoušků. Jako suvenýr jsme si odnesli bodlinu dikobraza a byli jsme při krmení malé velbloudí slečny.

Tady najdete článek o naší návštěvě.

9. Farma Klínec

Rodinná farma na jih od Prahy se specializuje na chov koz a produkty z jejich mléka. My jsme farmu v Klínci navštívili během jednoho z jejich dne otevřených dveří a pozorovali jsme dojení koz, byli jsme s kozami ve výběhu a opékali na ohni buřty.

Farma Klínec pořádá během roku zajímavé akce a je dobré sledovat jejich stránky.

10. Zvířátkov

Útulek nedaleko Hořovic, který se stará o zvířata, o která se už lidé nemohli starat, nebo nalezence, kteří tu našli svůj nový domov. Útulek Zvířátkov je svérázným místem, kde budou vaše děti nadšené z blízkého kontaktu se zvířaty.

Mezi místní obyvatele patří například mýval, poníci, opičky, nosál, bažanti, divočáci, lamy nebo oslíci. Za drobný poplatek si tu můžete koupit misku s ovocem a některá zvířata nakrmit.

Útulek můžete podpořit i online na jejich stránkách.

Nám se tu moc líbilo. Děti si pohrály na hřišti.

Sledujte jejich stránky, konají se zde různé akce pro veřejnost.

11. Obora Veltruského zámku

Nedaleko Kralup nad Vltavou najdete krásné letní sídlo rodu Chotků, státní zámek Veltrusy. V přilehlé oboře můžete potkat stáda daňků a za zámkem je několik výběhů s koňmi a v autokempu u zámeckého parkoviště se v době naší návštěvy páslo stádo koz.

12. Lány

V Lánech se můžete vydat k Ukázkové oboře, ve které můžete pozorovat z vyhlídky zvěř, která žije ve velké oboře. Spatřit můžete jelena evropského, jelena siku, daňka evropského, muflona nebo prase divoké.

Cestou od Prahy uvidíte dva výběhy, ve které jsou lamy a antilopy.

Náš článek, co všechno v Lánech vidět a navštívit, najdete zde.

13. Medvědi na Kladně

Když budete mít štěstí, tak v zámeckém parku v Kladně budete moci pozorovat dvě místní medvědice. My jsme bohužel štěstí neměli a viděli jsme jen prázdný výběh.

V zámku se můžete podívat na výstavu místního rodáka a autora Krtka – Zdeňka Millera. 

14. Syslí louka Mladá Boleslav

Jedinečný zážitek, ze kterého budou nadšené jak děti tak i dospělý na váš čeká na okraji Mladé Boleslavi na Radouči. Žije zde kolonie vzácných syslů, kteří jsou ochočení a zvyklí na lidi. Na chvíli se usaďte do trávy a uvidíte, že za chvíli k vám toto malé roztomilé zvířátko přiběhne.

Pár slov o zážitku a informace, kde syslíky najdete, jsou v tomto našem článku.

15. Ekocentrum Zahrada Mladá Boleslav

Mladá Boleslav má pro milovníky zvířátek přichystané další místo, kam se vydat. Navštivte ekocentrum Zahrada, kde můžete pozorovat želvy, krokodýly nebo ještěry. V místě se nachází i malá kavárna s dětským koutkem a moc hezká zahrada. 

16. ZOOpark Zelčín

Se nachází nedaleko Mělníka na pláni na dohled od Vraňansko- hořínského plavebního kanálu. V oplocené části se můžete procházet mezi ovečkami, poníky a kozami. Děti se mohou projet na koni nebo si pohrát na jednom ze dvou hřišť.

17. Farmapark Soběhrdy
Místo, kde se můžete dostat do přímého kontaktu se zvířaty s celého světa. Domestikovaná zvířata jsou všude kolem vás a můžete je i nakrmit. Uvidíte, jak se kolem vás prochází velbloudi, klokani, pštrosi, buvoli, lamy, prasátka, vysokohorské krávy a dalších skoro 250 zvířat.
Užít den si tu může celá rodina, zastavte se u ohniště opéct si buřty, udělejte si piknik v trávě, poseďte v houpacích sítích u rybníka nebo si užijte některou z mnoha atrakcí, které v parku najdete.
My se sem letos konečně chystáme a moc se těšíme.
18. Zoo Chleby

Zoo Chleby je jedna z nejmenších zoologických zahrad u nás. Nadšení budete z těsného kontaktu se zvířaty, spousta z nich je ochočená a můžete si je nakrmit nebo pohladit. Zúčastnit se můžete komentovaných prohlídek nebo zážitkových programů, které ZOO Chleby nabízí. V zoo žije více než 50 druhů zvířat.

19. Farma ve svíčkárně Rodas Šestajovice

V areálu svíčkárny Rodas v Šestajovicích najdete minifarmu, na které potkáte poníky, mini kozičky, miny ovečky, sovy pálené, bažanky a slepičky. Otevírací doba pro veřejnost je v sobotu a neděli od 10:00 – 18:00 hodin.

20. Farma jedné ženy

Na začátku byl sen o kozí farmě a jedna koupená koza. Sen se stal skutečností a bývalá redaktorka má nyní kozí farmu, prodává produkty svých svěřenkyň. Zároveň na farmě probíhá i zooterapie. Současnými zooterapeuty na farmě jsou oslík Pedro, stádo malých, velkých, rohatých a bezrohých koz, tři psi, zakrslí králíčci a hejno slepic.

21. Medvědi na hradě Točník

Méďové na cestách – Agáta a Martin – hvězdy Večerníčku Václava Chaloupka našli na konci roku 2013 své útočiště v medvědáriu hradu Točník. V jeho bezprostředním okolí žije, kromě medvědů také řada domácích zvířat, na hradě králíci, kachny a prase Čučo, v sadu pod hradem stádo koz a ovcí a prase Ludvík.

22. Rezervace divokých koní, zubrů a praturů v Milovicích

Po bývalém vojenském areálu se dnes prohánějí stáda divokých koní, zubrů a praturů a spásají zde louky a zabraňují tak zarůstání biologicky cenných lokalit. Zvířata můžete pozorovat ze speciálních pozorovatelen, my jsme měli štěstí a viděli jsme několik kousků divokých koní přímo z hlavní silnice. Zážitek to byl opravdu úžasný!

23. Parazoo Vlašim

Zvířata v Parazoo byla přijata do Záchranné stanice, ale bohužel se nemohou vrátit do volné přírody. V důsledku příliš komplikovaných zranění či nevhodného odchovu lidmi mají trvalé následky, pro které by se v přírodě již sama neuživila. Potkat zde můžete například lišku, kuny, fretky, vydry, veverky, druhy vodních ptáků, dravců nebo želvy. 

24. Ringelland Habrkovice

V parku Ringelland najdete kolekci velkých kočkovitých šelem vedle zakrslých prasátek. S tygry za zády se můžete i vyfotit. Mezi nejzajímavější obyvatele patří lvi, hroch, levhart skvrnitý, dikobraz nebo tygři.

25. Zoopark jeleni Homole

Nedaleko Staré Huti na Dobříšsku najdete místo, kde potkáte nejen zvířata z naší ‚divočiny‘ – jeleny evropské, daňky, muflony a bažanty, ale i několik jedinců skotského náhorního skotu nebo miniprasátka.  Parkem vede dlouhá přírodní stezka. Při prohlídce si můžete některá zvířata dokonce i pohladit.

Pokud se vám náš článek líbil a rádi byste získali tipy, kam za zvířátky v Praze, můžete si stáhnout náš ebook s 26 známými i méně známými místy se zvířátky, který je doplněn o aktivity pro děti.
Stáhnout si ho za 169 Kč můžete tady. Děkujeme za podporu.

Za fotografie medvědů z Točníku a Farmy jedné ženy děkujeme Míše.

2 Komentáře

  1. Kristina Dobes
    11. 3. 2022

    díky za super vycet! ještě bych doplnila zoopark Olovnice. tam se dají i hladit surikaty ☺️

    Odpovědět
    1. Rodina cestuje
      11. 3. 2022

      Kristino, děkujeme za zprávu. Olovnici tam máme 😉
      Navštívili jsme a byli jsme nadšení.
      Máme o návštěvě i článek. 👍

      Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top