fbpx

Praha – západ Kam se vydat na výlet?

Pokud hledáte inspiraci, kam se vydat s dětmi na výlet v blízkosti Prahy – konkrétně v okresu Praha – západ, mámě pro vás tipy, doplněné o mapy výletních tras.

Některá místa jsme sami navštívili, jiná máme na našem seznamu. Jaké je vaše oblíbené místo?
Hostivické rybníky

Naučná stezka Hostivické rybníky vás provede kolem tří největších rybníků (Litovický, Kala a Břevský). Nachází se zde hnízdiště ptáků, které můžete sledovat z pozorovatelny, která stojí přímo na břehu Litovického rybníka. Naučná stezka má asi 2,5 km, je sjízdná kočárky a náš článek o ní najdete tady.

hostivické rybníky

Okoř

Zříceninu hradu Okoř, kterou najdete severně od Prahy, zná jistě téměř každý. Jedná se o oblíbené výletní místo. V letních měsících se zde konají šermířská vystoupení a festivaly. Vstupné a otevírací dobu hradu zjistíte tady.

okoř

Vydat se můžete na prohlídku hradu nebo se projít podél Zákolanského potoka. Projdete několik chatových osad a budete obdivovat dva staré mlýny. Nový Mlýn má krásnou zahradu se sochami, které si můžete prohlédnout přes plot. Za Mlýnem stojí krásný železniční viadukt. Trasa z parkoviště na Okoři k Novému Mlýnu má v jednom směru něco málo přes 2 km a cesta je sjízdná kočárkem.

Tiché údolí – Statenice – Únětice – Roztoky

Moc pěknou procházku si můžete užít, když vyrazíte od nás ze Statenic přes Únětice, Tichým údolím podél Únětického potoka do Roztok.

Cestou se můžete občerstvit v Kavárničce ve Statenicích, pivovaru v Úněticích a nebo ve vyhlášeném občerstvení U Lasíků. Dále vás už čeká procházka krásným údolím Únětického potoka, který byl v 18. a 19. století využíván k pohánění mlýnů.

Informace o této naučné stezce najdete tady.

Celá trasa má v jednom směru 7km a dá se libovolně zkrátit nebo prodloužit.

Mníšek pod Brdy- barokní areál Skalka

Nedaleko Mníšku pod Brdy na návrší Skalka se najdete poutní místo s kostelíkem sv. Maří Magdaleny. K vrchu Skalka vede z městečka Mníšek pod Brdy naučná stezka s obnovenou křížovou cestou s kapličkami z roku 1672. V letním období se v kostelíku konají různé výstavy.

Areál bude otevřen po ukončení nouzového stavu.

Barokní areál Skalka - Mníšek pod Brdy
Zdroj: https://www.zamek-mnisek.cz/cs/tipy-na-vylet/6778-barokni-areal-skalka
Chotečské mlýny

V malebném údolí Radotínského potoka u vesnice Choteč najdete několik bývalých mlýnů. Jeden z nich- Mlýn u Veselých je funkční vodní mlýn ze 17. století a vlastní jej rodina Veselých. Návštěvníci si zde mohou prohlédnout interiéry z počátku 20. století. Součástí expozice je i spuštění mlýna a ukázka pečení chleba. Informace o vstupném a akcích jsou tady.

Dále můžete pokračovat údolím potoka a projít se chatovými osadami Údolí skal, Západní míle nebo Ariana.

Fotogalerie Mlýn u Veselých - Choteč - č. 675346 | Turistika.cz
https://www.turistika.cz/mista/mlyn-u-veselych-chotec/foto?id=675346
Posázavskou stezkou

Posázavská stezka vás povede úchvatným údolím se strmými skalami, budete obdivovat chaty, které zhlíží dolů na řeku. Při procházení chatovými osadami se vrátíte do dob, kdy byl u nás na vzestupu tramping.

Krásný článek o Posázavské stezce najdete pod tímto odkazem spolu s trasou 10 km výletu, který však není vhodný pro kočárky.

Jílové u Prahy a vrch Pepř s rozhlednou

Z Jílového se vydejte na vrch Pepř, na kterém stojí telekomunikační stožár, který slouží jako rozhledna. Při dobré viditelnosti z ní vidíte Jílové u Prahy, část Prahy, vrch Petřín, vysílač na Žižkově, Cukrák, Brdy, dokonce i České středohoří, horu Říp, Velký Blaník, vrch Medník a část Posázaví.

Vstupné se neplatí a dle internetu je rozhledna volně přístupná.

Přímo v Jílovém můžete navštívit Regionální muzeum, které se specializuje na historii a těžbu zlata, podívat se do štol nebo se vydat na některou z naučných stezek. 

Rozhledna Pepř u Jílového - Outdoor tipy
zdroj: https://www.outdoortipy.cz/rozhledna-pepr-u-jiloveho/
Rozhlédni se člověče

Tato okružní naučná stezka vede po polních a lesních cestách, na kterých si budete užívat krásné výhledy na řeku Vltavu a její údolí. Trasu je značena dřevěnými ukazateli a na informačních tabulích se seznámíte s tamější krajinou.

Naučná stezka má 7 km a děti jistě ocení hřiště Švestkovna v Úholičkách, o kterém píšeme níže.

Úholičky – hřiště Švestkovna

Na dohled od našeho domu je hřiště, ze kterého jsou všichni nadšení. V Úholičkách se nachází park Švestkovna, kde najdete spoustu herních prvků – lanový most přes příkop, lana na cvičení rovnováhy, lanové můstky, houpačku vosí hnízdo, lanový žebřík nebo lanovku.

V areálu najdete i ohniště.

My už startujeme auto, abychom se sem vydali a napsali pro vás recenzi.

Lanové hřiště Švestkovna, Úholičky

Vestecký rybník

Rybník, procházka a krásné hřiště – to všechno vás čeká, když se vydáte do Vestce u Prahy. Najdete tu Planetární stezku, na které se dozvíte zajímavosti o Sluneční soustavě. Přes rybník se dostanete po dřevěné lávce a v lesíku pod stromy je schované dětské hřiště.

My se sem teprve chystáme, článek od Kačaby si můžete přečíst tady.

zdroj: https://kacabipohorky.cz/post/vestec/
Farma Klínec

Rodinná farma ve stejnojmenné vesnici stojí rozhodně za návštěvu. Chovají zde bílé krátkosrsté kozy a skot. Na farmě ale najdete spoustu dalších obvyklých hospodářských zvířat a navíc také okrasné ptactvo.

V místním obchůdku si můžete nakoupit produkty z farmy nebo se občerstvit v Hospůdce Na Farmě.

My jsme farmu Klínec navštívili během jejich dne otevřených dveří a mohli jsme sledovat dojení koz, Sabča hladila kozy přímo ve výběhu a pomazlila si králíky.

Máte tip na další výletní místo v okrese Praha – západ? Budeme moc rádi, když nám po napíšete do komentáře nebo pošlete zprávu a my je rádi doplníme.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top