fbpx

Noc na hradě Tolštejn – zážitek pro princezny a prince

tolstejn

Když jsem na blogu 3dmamablog jsem našla informaci o možnosti ubytování přímo na zřícenině hradu Tolštejn, bylo mi jasné, že se sem musíme vydat. Máme rádi dobrodružství a zajímavá místa a zážitky, tak rezervujeme termín a těšíme se, až se z nás stane hradní panstvo.

Tolštejn je zřícenina středověkého hradu a leží v Lužických horách, nedaleko města Varnsdorf, v těsné blízkosti obce Jiřetín pod Jedlovou. Hrad byl postaven na počátku 14. století a měl výbornou strategickou polohu a sloužil jako vojenská ochrana panství. V 17. století byl opuštěn a začal chátrat. Naštěstí se stal na konci 19. století oblíbeným výletním místem, byl zde vystavěn výletní hostinec ve švýcarském stylu. O jeho zajímavé historii se dočtete tady. V současnosti je zřícenina chráněna jako kulturní památka.

tolštejn ubytování

Vstup na vyhlídku je zpoplatněn (30 Kč) a vstupenky se dají zakoupit přímo v restauraci. Výhled odsud je opravdu úchvatný. Výhoda ubytování přímo na Tolštejně je ta, že se na vyhlídku můžete dostat dříve než sem začnou proudit davy turistů a užívat si atmosféru sami.

Ubytování jsme byli ve čtyřlůžkovém pokoji, který měl bohužel výhled do skály. Příště bychom si spíš objednali dva dvoulůžkové pokoje, které mají úžasný výhled na Jiřetín a okolí.

Sociální zařízení je společné– na chodbě.

Celkově počítejte s tím, že kvalita ubytování odpovídá turistické ubytovně. Na druhou stranu výhledy z restaurace a pokojů by mohl Tolštejnu závidět lecjaký pětihvězdičkový hotel.

V ceně ubytování je bohatá snídaně, obědy i večeře si můžete v restauraci dokoupit. Parkovat se dá přímo pod hradem.

tolštejn ubytování

V okolí je spousta možností, kam se vydat na výlet. My jsme navštívili Varnsdorf a druhý den vystoupali na sousední horu Jedlovou. Tady čeká zábava pro malé i velké. Rozhledna, koloběžky a lanový fun park. Aktivity na hoře Jedlová si určitě zaslouží samostatný článek.

Moc se nám náš výlet líbil. Ubytování mělo příjemnou atmosféru. Naše malá cestovatelka byla nadšená, že spí na hradě. Rádi se sem znovu vydáme, abychom zase poznali další kout Lužických hor.

Informace o ubytování a ceník najdete na těchto stránkách a naše další tipy na výlety jsou tady.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top