fbpx

Prokopské údolí křížem krážem a 5x jinak

prokopske udoli vylety

Prokopské údolí jsme měli na dohled od našeho domu a často sem vedly naše cesty s dětmi. Protože je celé údolí poměrně rozsáhlé, nabízí spoustu možností, kudy a kam se vydat. My jsme sepsali 5 našich nejoblíbenějších tras, spolu se seznamem, co rozhodně v Prokopském údolí neminout.

Butovické hradiště

Butovické hradiště bylo osídleno už kolem roku 3000 př.n.l. Následně víme, že ve slovanské době tu stál významný sídlištní celek. Do dnešního dne se dochoval jako viditelný pozůstatek pouze val, který rozděluje náhorní plošinu na dvě části.

Celá oblast je chráněná a můžete zde potkat stáda ovcí a koz, jak spásají místní vegetaci. Celou trasou vede naučná stezka, která vás seznámí s historií. Její popis najdete tady.

Co mám na této trase ráda – není náročná – pouze při stoupání od Kačního lomu je to trochu stoupák. Trasa má kolem 3 km a je sjízdná i kočárkem. Z hradiště budete mít krásný výhled na Velkou Ohradu a Barrandov a dále do centra Prahy.

Dívčí hrady

Naší další oblíbenou trasou se dostanete z Jinonic na Dívčí hrady nebo až do Radlic. Start i cíl jsem do mapy zanesla jako stanici metra, v blízkosti kterých se dá zdarma zaparkovat. Trasa vede po cyklostezce, minete Záchrannou stanici, kam můžete přinést proviant pro zvířata a vede mezi polem a lesem.

Dále pokračujte po cyklostezce, kterou lemuje několik vyhlídek, ze kterých budete mít výhled na Barrandov, Pankrác, Braník a také na skalní útvar Hlubočepské plotny.

Když se dostanete ještě dále, uvidíte na druhém břehu Vltavy Podolí a Vyšehrad. V blízkosti trasy se budou v novém výběhu snad už brzy prohánět koně převalského z pražské ZOO. Odtud už cesta míří k metru Radlická.

Pražským semmerinkem

Další naše cesta bude tím pravým pro malé i velké milovníky vlaků. Na Hlavním nebo Smíchovském nádraží nasedněte do Pražského motoráčku, který vás proveze tou nejkrásnější pražskou železniční trasou, když bude stoupat do zastávky Žvahov. Minete majestátní skály a budete se kochat výhledem na spodní část Prokopského údolí. Vystupte na stanici Praha – Jinonice a odtud se vydejte podél Radlické dále – viz mapa.

Odtud vás čeká nenáročná procházka údolím, která vede pouze z kopce. Cestou se můžete osvěžit u studánky, děti si pohrají na bývalém koupališti, kde se teď nachází hřiště a piknikové místo. Tam si můžete rozdělat oheň a upéct buřty.

Pokračujete dále kolem Jezírka, které si možná budete pamatovat z filmu Pelíšky. Svou procházku můžete zakončit v jedné z několika hospůdek. Za nás má nejlepší atmosféru Hurdálkova chýše jedová. Pak už můžete nasednout na vlak na Smíchov nebo se svézt autobusem.

Pražský Semmering slaví 145 let. Vlak supí jako na horské dráze mizející divočinou Prahy - Aktuálně.cz
zdroj: Aktuálně.cz
Vlakem do Řeporyj Dalejským údolím

Další trasa vede Prokopským údolím také vlakem, tentokrát však do městské části Řeporyje. Odtud se vydáte podél Dalejského potoka, cestou minete bývalý Trunečkův mlýn a bývalou vápenku, ze kterých zbyly už jen obvodové zdi. Tato cesta je plná bývalých lomů, kde údajně můžete najít trilobity a děti možná zaujme brod na Dalejském potoce, kde se v létě můžete zchladit. Na jedné části cesty jsou schody, které se však dají se sportovnějším kočárkem zvládnout.

dalejske udoli

Tato trasa má z Řeporyjské vlakové stanice až do Hlubočep přibližně 7 km a je sjízdná kočárky i odrážedly.

Kolem pamětní desky Jaroslava Foglara

Od piknikového místa vede trasa, kde asi moc dalších chodců nepotkáte. Povede vás stezkou, kde je umístěna pamětní deska Jaroslava Foglara, který měl Prokopské údolí moc rád a často ho navštěvoval. Když zde byl poprvé, zažil zde velké dobrodružství, o kterém si můžete přečíst tady.

Na této cestě se můžete kochat výhledy na protilehlou část Prokopského údolí, výhledů je tu hned několik.

 

Místa, která musíte v Prokopském údolí navštívit
Genius loci

Místo na dohled sídlišti Velká Ohrada, kde chovají zvířata, můžete si tu dát pivo a děti si pohrát na hřišti.

genius loci praha

Piknikové místo

Ondrova babička si tu pamatovala koupaliště, dnes je tu hřiště a piknikové místo, kde si můžete rozdělat oheň a opéct si buřt.

Pivovar Prokopák

Nově otevřený pivovar, kde je příjemná atmosféra a děti budou nadšené z místních koziček.

Hurdálkova jedová chýše

Kdo nebyl v Hurdálkově jedové chýši, přišel o autentický zážitek, který vás vrátí několik desítek let do minulosti. Svérázné občerstvení ve spodní části Prokopského údolí musíte navštívit.

Chýše jedová
zdroj: https://www.novinky.cz/kultura/salon/clanek/michal-sanda-prokopak-328568
Jezírko

Vzniklo zcela nenadále, při odstřelu skály, kdy z útrob země vytryskl silný proud podzemní vody a počal se rozlévat po dně lomu. Voda nakonec zaplavila lom až do výše asi 12 metrů. Objevilo se ve filmu Pelíšky.

prokopske udoli jezirko

Skalničková zahrada Hlubočepy

Milovníci květin by jistě neměli vynechat skalničkovou zahradu, která se nachází nad Hurdálkovou chýší. Více informací najdete tady.

Hlubočepské plotny

Neobyčejné skalní útvary na jižních svazích Děvína. Výhled z nich na železniční viadukty je krásný!

Pravá plotna - Český horolezecký svaz - ČHS
zdroj: Pravá plotna – Český horolezecký svaz – ČHS
Zookoutek Prokopské údolí

Výběh s kozičkami a hřištěm je příjemnou zastávkou kousek za vojenským prostorem.

Studánka

Lahodná voda ze studánky vás osvěží především v horkých letních dnech.

prokopske udoli studanka

Betlém

Během adventu můžete v Nové vsi obdivovat vyřezávaný pohyblivý betlém.

prokopske udoli

Jakou trasu v Prokopském údolí máte prochozenou vy? Pokud máte tip na další pěkné místo, které jsme ve článku nezmínili, dejte nám prosím vědět a my ho rádi doplníme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top