fbpx

Adventní výlety a akce v Praze a okolí – kde nasát tu pravou atmosféru Vánoc?

Pokud chcete s dětmi načerpat vánoční atmosféru, přinášíme vám seznam míst v Praze a okolí, kam můžete před Vánoci nebo během svátků podívat.

Kam se tedy vydat?
Muzeum betlémů Karlštejn

Hned pod naším nejznámějším hradem najdeme krásné Muzeum betlémů Karlštejn. Je zde obrovská sbírka betlémů vyřezávaných ze dřeva, vosku, cukru nebo chleba. Najdete tu i několik mechanických betlémů, které se samy spouštějí. Největším překvapením pro nás byl pohyblivý Královský betlém, který se nachází pod střechou muzea a zabírá téměř polovinu podkroví. Uvidíte zde deset nejznámějších českých panovníků, kteří přinášejí Ježíškovi dary typické pro jejich osobnost a dobu.

Celé muzeum má několik pater a my jsme byli z návštěvy nadšení. Vstupné a otevírací doba je na stránkách muzea.

muzeum betlémů karlštejn

Muzeum českých Vánoc Ořech

Hned za hranicemi Prahy v obci Ořech najdete Muzeum českých Vánoc. Tady se můžete podívat na některé betlémy online. Najdete tady betlémy papírové, keramické, Ořešský sousední betlém nebo Betlém příběhů.

Tady najdete náš článek a zde je otevírací doba.

muzeum ořech

Tradiční výstava betlémů v Muzeu Karlova mostu

V rámci výstavy se letos seznámíte se starobylými vánočními pověrami a kouzly, které provázely naše předky v tento slavnostní čas.

Muzeum tradičně představí své unikátní betlémy, například Slaměný betlém v životní velikosti polského umělce Andrzeje Wrzecionka, Vltavský rybí betlém zapsaný v České knize rekordů, Africký z ebenového dřeva, Námořnický, či betlém z kukuřičného šustí.

Nám se tu moc líbilo!

Informace o vstupném a otevírací době najdete tady.

Betlém u Kapucínů u Lorety

Během vánočních svátků (tzn. po Štědrém dni) se vydáváme už několikátý rok po sobě k Loretě k betlému. Tento byl údajně vytvořen na počátku 18. století jedním z bratrů kapucínů. Jedná se celkem o 48 figur v téměř životní velikosti. Přímo u jesliček se nachází malá kasička. Když do ní vhodíte minci, ovečky ožijí a začnou bečet. V další části betlému teče potůček s opravdovou vodou.

Betlém můžete navštívit od 25.12. do 9.1. Zde jsou otevírací časy.

kapucini betlem

Muzeum Pražského Jezulátka

Muzeum představuje návštěvníkům především tradici oblékání sošky Pražského Jezulátka. Najdete zde vybrané historické textilie a šaty darované věřícími z různých zemí. Součástí expozice je mimojiné výstava betlémů.

adventní výlety

Tradiční vánoční výstava v Betlémské kapli

Už od roku 1980 se v Betlémské kapli v Praze koná Tradiční vánoční výstava. Každý rok má jiné téma- letos je to sklo.

Více o této výstavě najdete v tomto článku.

 

Vánoční dvůr Dobrovíz

Nedaleko Pražského letiště najdete Vánoční dvůr Dobrovíz, který zde provozuje firma, která se zabývá vánočním a slavnostním osvětlením.  Během adventních víkendů tu pořádají koncerty, různá vystoupení nebo tvořivé dílny, ve kterých si mohou návštěvníci namalovat skleněné koule, dotvořit vlastní světelný řetěz nebo přání.

Otevírací dobu najdete tady.

Vánoční výstava v areálu kostela Panny Marie Sněžné

U Jungmannova náměstí najdete na výstavě kolem 200 betlémů z rozličných materiálů, historických i současných. Dominantním betlémem je mechanický betlém Jiřího Votruby, v současné době 4,5 m dlouhý s množstvím pohybů. Ukazuje i nejrůznější řemesla. Druhým ústředním betlémem na této výstavě je betlém třešťského typu s figurami J. Boudného, který patří k největším betlémům vystavovaným v Praze. Novinkou letošní výstavy je barevný mechanický betlém Jiřího Votruby.

Vice informací najdete tady.

Výstava betlémů v Gymnáziu Jana Keplera na Pohořelci

Přímo v budově gymnázia najdete moc pěknou výstavu betlémů. Pocházejí z celého světa, jsou vyrobené z nejrůznějších materiálů a najdete jich zde přes 200.

 

Máte další tipy, kam se vydat za tou pravou atmosférou Vánoc, napište nám sem nebo do komentáře.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top