fbpx

Největší dobrodružství jsou většinou cesty bez cíle – Eva z blogu Už tam budem?

už tam budem?
Maminka Eva má se svými dětmi proježděné jižní Čechy a Šumavu křížem krážem. Svým blogem Už tam budem? zásobuje mnoho rodin skvělými tipy na výlety. Před nedávnem spatřil světlo světa její tištěný průvodce Šumava s dětmi. V našem dnešním rozhovoru se třeba dozvíte, jak průvodce vznikal nebo jaký je Evin zatím nesplněný cestovatelský sen. 

Jak by ses našim čtenářům představila?

Ahoj, jsem Eva. Máma dvou malých rošťáků, která nevydrží dlouho sedět doma, a proto potřebujeme pořád zažívat nová dobrodružství. Nejsme žádní světoví cestovatelé, ale zároveň se snažíme, aby naše děti poznaly víc, než jen nejbližší dětské hřiště za domem.

Kde můžeme vaše cesty a výlety sledovat?

Naše cesty můžete sledovat na blogu Už tam budem? a najdete nás také na Instragramu a Facebooku.

S dětmi jste stále někde na výletech. Bylo tomu tak i když jste děti ještě neměli?

Před narozením dětí jsme cestovali po Evropě a hodně času trávili na horách.

Kdo je u vás hlavní plánovač výletů?

Vrchní výletní velitelka jsem u nás v rodině já. 🙂

Vyrážíte poměrně často?! 

Když jsem byla na mateřské dovolené, jezdila jsem s dětmi na výlety i několikrát za týden. Mateřská už mi však skončila a s pracovními povinnostmi už není tolik času, a tak jezdíme alespoň o víkendu. A proto bych ráda všem maminkám vzkázala, ať si to tu mateřskou užijí, co to jde! Nebojte se samy vyjet s dětmi na výlet nebo prodloužený víkend, vyrazte pod stan nebo vezměte děti na hory. Tohle jsou totiž ty chvíle, na které pak budete vzpomínat. Tak ať to stojí za to!

Přesně tak! Společné vzpomínky jsou podle mě to nejcennější. Prozradíš nám, kam se rádi vracíte?

Můj nejoblíbenější výlet, kam se mohu pořád vracet, je na Třístoličník a Hochstein. Odtud pak na Trojmezí. Když vyrazíte brzy ráno, krásně odtud uvidíte i Alpy. Navíc je to výlet, kde si všichni najdou to své. Na Třístoličník se dostanete i s kočárkem, se staršími dětmi pak můžete pokračovat dál na Trojmezí – místo, kde se střetávají hranice Čech, Rakouska a Německa.

už tam budem?

Sama inspiruješ spoustu lidí. Kde hledáš inspiraci na výlety ty?

Já jsem v tomhle trochu blázen a inspiraci na výlety hledám všude – na sociálních sítích, v tištěných průvodcích, časopisech, ale třeba také infocentrech. Když mě něco zaujme, hned si to zapisuju do seznamu míst, které bychom rádi navštívili. To ostatně doporučuji všem. Když totiž myšlenku hodíte na papír, dostanete ji víc do podvědomí a je velká pravděpodobnost, že se vám to splní. Vážně, mám to vyzkoušené.

A jak vlastně vznikla myšlenka na vznik vašeho tištěného průvodce po Šumavě?

Velkou inspirací mi byla Jana z blogu S dětmi v báglu, která vydala průvodce Českým Švýcarskem a Rakouskem. Šumavu jsme s dětmi prochodili křížem krážem, a protože vím, jak je plánování výletů s malými dětmi někdy složité, chtěla jsem ušetřit čas s plánováním i ostatním rodičům. Já sama jsem knihomol a knížky pro mě mají mnohem větší cenu než e-booky, se kterými se v současné době roztrhl pytel, a proto tištěná verze byla jasná volba. I když mi bylo jasné, že cesta k cíli bude trnitější.

Moc gratuluji k vydání. Muselo za tím být opravdu moc práce. Kde můžeme vašeho průvodce koupit?

Průvodce můžete koupit na našem e-shopu, ale najdete ho také v kamenných obchodech, třeba v Praze ve skvělém obchodě Pro malé dobrodruhy.

Pro koho je určený? Četla jsem na něj jen samé skvělé recenze, už se na něj těším.

Průvodce je určený pro rodiny s dětmi, kteří rádi tráví dovolenou aktivně. Kniha obsahuje 52 výletů na Šumavě, Lipně a Bavorském lese a najdete v ní spoustu praktických tipů. Odkud kam vyrazit? Jak je trasa dlouhá a kolik času zabere? Dostanu se na místo i s kočárkem? Nechybí ani tipy, kde se ubytovat nebo kempovat a poradíme vám, kam vyrazit s dětmi, když na Šumavě prší. Všechny výlety jsme otestovali s vlastními dětmi.

už tam budem?

Šumavu sis zamilovala a znáš jako své boty, teď ale odbočím – máš nějaký cestovatelský sen? Destinaci, kterou bys chtěla navštívit nebo cestu, kterou projet? 

Můj cestovatelský sen je vydat se alespoň na roční cestu dodávkou. Sbalit jen ty nejnutnější věci, které se do dodávky vejdou, a vydat se s rodinou na cestu po Evropě. Zpomalit, poznávat svět i to, jak lidé žijí jinde a trávit čas společně.

To zní skvěle! Kdy jste si dodávku pořídili? A máte ji nějak upravenou?

Dodávku jsme pořídili před 2 lety. Manžel dovezl starého Transportera a začal s kompletní přestavbou. I když už s dodávkou jezdíme, přestavba ještě pořád není hotová a manžel na tom postupně pracuje, abychom mohli vyrazit i na delší cesty. Přestavbu si děláme celou sami, od podvozku, přes motor, lakování až po interiér.

To je borec! Jaké největší dobrodružství jste na cestách zažili? 

Naše největší dobrodružství jsou většinou cesty bez cíle. Ty cesty, které netušíte kam vedou, když vyjíždíte z domu. To jsme takhle jednou skončili i u Azurového pobřeží. Netíží vás žádné plány ani rezervace ubytování, když se vám někde líbí, zůstanete déle nebo naopak. Ta volnost je k nezaplacení.

Odhalíš nám závěrem, jaké jsou vaše plány do budoucna?

Máme v plánu vyrazit na sever a jih. Projet dodávkou Španělsko a Portugalsko nebo se vydat do Skandinávie. Uvidíme, jaká bude situace v létě a kam nás osud zavane.

už tam budem? rozhovor

Máte tip na cestovatelskou rodinu, se kterou bychom měli udělat článek? Jste to třeba vy? Napište nám sem a určitě něco vymyslíme.
Naše další rozhovory o cestování s dětmi můžete najít tady.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top