fbpx

Naše tipy na vánoční dárky 2020

Letošní rok byl u nás plodný na různé nové zážitky, poznávání neznámých míst. Vyzkoušeli jsme spoustu nových věcí a na základě toho jsem se rozhodla sepsat seznam věcí a zážitků, které mě letos nejvíc oslovily, a ráda je doporučím jako dárky pod vánoční stromeček.

Vychytávky na svačiny z eshopu Lesní skřítek

Lesní skřítek je brněnský eshop vybavením pro malé dobrodruhy a výletníky, lesní školáky. My jsme od nich letos vyzkoušeli dvě super vychytávky na svačiny, ze kterých jsem nadšená.

Silikonová kapsička na ovocné přesnídávky nebo jogurt a velká textilní kapsa na svačinu. Při používání obou výrobků minimalizujete odpad a v případě silikonové kapsičky víte přesně, co vaše dítě jí. Naši recenzi na oba výrobky si můžete přečíst tady.

Velká svačinková bichle

Zrovna před pár dny jsem dostala do rukou úžasnou Velkou svačinkovou bichli plnou receptů na nejrůznější svačiny pro děti. Bichle je rozdělená na týdny podle ročních období. Oceňuji, že u každého období máte přehled, které ovoce a zelenina je v obchodech právě k dostání. Taky se mi líbí fotky svačinek.

Primárně je spíš určená rodičům školou povinných dětí, aby jim sloužila jako inspirace, co dát dětem k jídlu do školy, ale já jsem z ní také nadšená. Koupit můžete tady.

Oblečení do přírody z dílny Šijeme srdcem

Druhým rokem testujeme zimní softshellové kalhoty z dílny moravské firmy Šijeme srdcem a musím říct, že když se ochladí, nosí je Sabča pořád. Navíc vydrží opravdu mnoho a už čekají, až do nich doroste Štěpánek. Nyní jsme Ježíškovi napsali o větší velikost. Z nabídky Šijeme srdcem si vyberou určitě i maminky (milovnice outdooru i fintilky), mně bohužel někdo vyfoukl krásné námořnické šaty, po kterých jsem se dlouho koukala.

Čtení
Císař ve světě

Nádherná kniha maminky Lenky, která se vydala na cestu po Thajsku se svým tříletým autistickým synem. Je dojemná, citlivá a úsměvná. Já jsem se od ní nemohla odtrhnout a přečetla ji během pár dní. Doplněna je Lenčinými ilustracemi. Pokud si myslíte, že něco nejde, přečtěte si tuhle knihu a dodá vám odvahu. Za mě je to jedna z nejlepších knih, které jsem letos četla. Děkuji Lenko! Objednávat můžete tady.

císař ve světě

DobroDruhům Tereza Ramba

V dubnu jsem si koupila cestopis od známé herečky Terezy Ramba. Zaujala mě už na první pohled svým vzhledem. Nečekejte klasický cestopis, častěji zde Tereza Ramba popisuje pocity, vzpomínky a různé vzkazy blízkým doma i svým spolucestovatelům. V závěru některých kapitol se dozvíte, co tato cesta autorce dala. Některé postřehy jsou zajímavé, platné pro celou společnost, jiné jsou dost niterné. Naše recenze je zde a k zakoupení je kniha tu.

Tradinář

Kniha z nakladatelství Smart Press, na kterou jsem se hodně těšila. Kniha vás provede jednotlivými svátky a tradicemi v průběhu celého roku. Všechny vycházejí z naší historie, je zde popsáno z čeho vycházejí a jak se kdysi a nyní slaví. Navíc jsou doplněny opravdu krásnými fotkami. Celá naše recenze je tady a objednávejte na stránkách nakladatelství.

Průvodci po krásách naší země
Toulky s dětmi v báglu

Pokud se příští rok chystáte objevovat krásy Českosaského Švýcarska nebo rakouských Alp, jukněte na blog S dětmi v báglu, kde můžete sehnat průvodce pro rodiny s dětmi. My máme oba dva kudy doma od letošního listopadu a bohužel si je můžu zatím jenom prohlížet a plánovat, kam se vydáme, až bude situace pro cestování příznivější. Českosaské Švýcarsko je plné tipů především autorky blogu Jany, kdežto Alpy dali dohromady zcestovalí rodiče, kteří trasy a tipy na výlety dali dohromady.

Krkonoše s dětmi

Před prázdninami jsme podpořili kampaň na Hithit blogu S kočárkem na hory a přispěli tak na vznik skvělého průvodce po Krkonoších. Ač máme mnoho tras prošlapaných a proježděných s kočárkem i bez průvodce, našli jsme zde spoustu další inspirace, kam se v Krkonoších s dětmi vydat. Pokud míříte příští rok do našich nejvyšších hor, průvodce rozhodně doporučujeme!

Šumava s dětmi

Dalším průvodcem, který letos spatřil světlo světa je Šumava s dětmi od Evy z blogu Už tam budem? Ač knihu v knihovničce ještě nemáme (prosím, Ježíšku!), podle fotek je krásně zpracovaná a inspirovala už spoustu výletníků. Šumava a jižní Čechy jsou pro Evu srdcová záležitost a brzy se prý můžeme těšit na průvodce po jižních Čechách!

Pro děti
Pojďme objevovat Česko

Další z knih, které jsme objevili díky crowdfundingové kampani. Pojďme objevovat Česko je úžasné leporelo z dílny slovenské ilustrátorky Marie Neradové, ve kterém vás sloní rodinka provede po nejznámějších místech naší krásné vlasti. Celou knihou se prolíná příběh prasečí rodinky a na každé dvoustránce můžete hledat stejné postavičky. Zábavná, moc pěkně ilustrovaná kniha, která seznámí nejmladší čtenáře s Českou republikou. K zakoupení je v běžné síti knihkupectví.

Puzzle Česká republika

Na toto puzzle jsem narazila v síti Levné knihy. Obsahuje 44 dílků, každý kraj České republiky je jedním dílkem skládačky. To je super, protože to odpovídá reálnému správnímu rozdělení naší země. Naše 3,5 letá skládá s dopomocí a moc jí baví si vyprávět, jaká místa zobrazená na jednotlivých dílcích jsme už navštívili. Seznam míst, kde zakoupíte je tady.

Praha – knihy z nakladatelství Ella a Max

Pokud máte vy a vaše děti rádi knihy plné hledání vtipných detailů, nesmí vám pod stromečkem chybět tyto dvě knížky o Praze. Velká knížka Praha pro malé vypravěče je klasické leporelo, které vás provede známými místy našeho hlavního města. (Podle mého je to také skvělý dárek pro děti z ciziny, aby se seznámili s naším hlavním městem. Vychází v několika jazykových mutacích.) Ta druhá pochází z dílny stejného ilustrátora (mají dokonce stejné obrázky) a obsahuje 4 sady puzzle. Obě jsou u nás velmi oblíbené.

Jak to chodí na letišti

Tuhle okýnkovou knihu jsme měli půjčenou z knihovny, ale tak moc nás zaujala, že jsme si museli pořídit svou vlastní.

Provede vás celým procesem před letem, seznámí s druhy letadel. Zjistíte, jak se přepravuje náklad nebo kudy putují zavazadla po odbavení. Aktuálně je naše nejčtenější a doporučuji ji všem malým cestovatelům.

Hravá Praha

V létě jsme s prošli Prahou s kartičkami Hravá Praha. Sada obsahuje 35 karet nejznámějších pražských pamětihodností. Fotky jsou moc povedené. Na zadní straně karty najdete povídání o dané pamětihodnosti a několik otázek nebo úkolů, které můžete řešit přímo na procházce. Když děti na otázky správně odpoví, mohou na kartičku umístit nálepku, která je součásti balení.

Je určená dětem od 6 let věku, ale myslím, že i s mladšími dětmi si můžete užít procházku naším hlavním městem spolu s Hravou Prahou. Koupit můžete tady.

Mindok – Expedice – Příroda

Úžasné kartičky do přírody, které by neměli chybět žádnému milovníkovi přírody. V edici Expedice najdete spoustu okruhů karet, které jsou perfektně zpracované a určitě je využijete při procházce do přírody a mohou děti zabavit i během cesty v autě nebo vlaku.

Líbí se mi barevné zpracování, kartičky obsahují praktické informace a ilustraci – u některých zvířecích jedinců jsou zde nakresleni samci a samice, pokud se barevně odlišují. K zakoupení tady.

Pro milovníky zvířat
Oslí stezka Svárov

Pokud chcete zažít opravdové spojení s přírodou a zajistit sobě i dětem zážitek, na který dlouho nezapomenete, vydejte se do Svárova u Unhoště na Oslí stezku. Vybrat si můžete z několika programů, které jsou vhodné pro děti už od 3 let a strávíte s oslíky nezapomenutelné chvilky.

Já i naše tříleťačka jsme byly opravdu nadšené a příští rok se sem vydáme znovu.

Statek u Merlina

V Chyňavě nedaleko Berouna najdete moc pěkný statek, který je pojmenovaný po místním velbloudovi Merlinovi. My se sem rádi vracíme, najdete tu spoustu druhů zvířat, která můžete nakrmit nebo je navštívit přímo v jejich výběhu. Je tu pěkné hřiště pro děti a letos přibyla bosá stezka.

Podpořit je můžete v tomto obchodě adopcí některého ze zvířat, zážitky jako je třeba lamatreking nebo koupí vstupenek či jiných předmětů (např. kalendář).

ZOOpark Zájezd

V nenápadné vesnici Zájezd kousek od Kladna najdete krásný ZOOpark. Chovají tu několik druhů lemurů, a nám se moc líbí volně přístupný koutek s kozami a Ušákov.

Můžete je podpořit koupí vstupenky, adopcí zvířete nebo udělat radost svým blízkým netradičním zážitkem – stát se na den ošetřovatelem, sokolníkem, podívat se do parku po zavíračce, nebo zde strávit dokonce celou noc. Zážitky objednávejte tady.

Pro nejmenší cestovatele

Pokud máte doma nebo ve svém okolí miminko nebo malé batole a chtěli byste podpořit nás, můžete si zakoupit body pro malé cestovatele s našimi potisky. K dostání tady.

 

3 Komentáře

  1. Petra
    31. 8. 2021

    Děkuji moooc za Vaše tipy, hned několik z nich jsou pro mě novinkou! Zaujaly mě knížky – od Terezy Ramby (asi napovím Ježíškovi…) 😀 a pak kniha o cestě maminky Lenky po Thajsku s autistickým synem. Narazila jsem na rozhovor s autorkou a její příběh je silný, inspirativní. My většinou volíme, pokud to jde, zážitkové nebo praktické dárky. Chceme co nejmíň hromadění a dětem se zatím naše nápady líbí. 🙂 Tak mě uchvátila i Oslí stezka, o které píšete. A pokud se s mužem dohodneme, zařadíme ji na vánoční seznam. I když myslím, že on spíš pokukuje po něčem trochu drsnějším. 😀 Se synem milují tanky a snaží se mě přesvědčit k projíždce obrněným strojem v Milovicích https://www.impresio.eu/products-list/jizda-v-tanku A to nevím, jestli proti tomu mají oslíci šanci. 😀

    Odpovědět
    1. Rodina cestuje
      31. 8. 2021

      Zdravím Petro,
      je skvělé, že i když je článek z loňska, tak se většina z našich tipů hodí i na příští Vánoce. 😀
      Obě zmíněné knihy jsou super, ale ta Lenčina je o chlup lepší. Kdo si ji na moje doporučení přečetl, uznal že fakt stojí za to..
      Taky bych ráda co nejméně hromadění, ale nějak moje předsevzetí nedokážu dodržet. Ale také preferujeme zážitky..
      Jízda v tanku bude mít jistě úspěch. PAk jsem slyšela dobré ohlasy na offroad safari nebo uhelné safari. Za nás můžu doporučit Chrustenickou šachtu tady https://www.rodinacestuje.cz/2021/07/18/chrustenicka-sachta/.
      My jsme byli nadšení a naši příbuzní, kteří šli na naše doporučení, taky. Zároveň to má skvělé hodnocení i na googlu. Není to teda asi úplně vhodné jako dárek, ale zajděte si tam na exkurzi, určitě nebudete litovat. 🙂

      Odpovědět
  2. Petra
    15. 9. 2021

    Hezký večer, děkuji za odpověď a doporučení. Ano, přesně, spousta tipů je nadčasových. 🙂 Lenčinu knihu koupím, má můj obdiv… Jízda tankem nás už nemine, na to jsou kluci už příliš natěšení… Ale myslím, že beze mě. Neuškodí, když si udělají „klučičí den“. 😀 Moc se mi líbí to offroad safari a Chrustenická šachta, co doporučujete, to myslím zaujme i kluky, malého i velkého. Děkuji za Vaše tipy. 😉

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top