fbpx

Recenze na knihy z nakladatelství Smartpress

smart press recenze

Po několika knihách z nakladatelství Smart Press jsem pokukovala už delší dobu a když nás oslovili s možností spolupráce, byla jsem nadšená. Knihy z jejich dílny jsou krásné nejen po vizuální stránce, ale jsou i obsahově velmi zajímavé. Pokud tedy už teď hledáte inspiraci, čím udělat svým blízkým radost pod vánočním stromečkem, můžete nahlídnout do jejich krásných knih.

Jaké knihy jsme si vybrali a čím nás zaujaly?
Tradinář

Úžasná publikace, která vás provede jednotlivými svátky a tradicemi v průběhu celého roku. Všechny vycházejí z naší historie, je zde popsáno z čeho vycházejí a jak se kdysi a nyní slaví. Navíc jsou doplněny opravdu krásnými fotkami.

Já jsem z knihy nadšená a hned jsem se začetla do tradic, které se vztahují k aktuálnímu měsíci. Dozvěděla jsem se například, kdo byl svatý Martin, proč je jeho svátek spojený s husami a jak se tento svátek slaví.

Musím říct, že je to právě ta publikace, se kterou si rádi vlezete s horkým čajem pod deku a pročítáte ji a plánujete, co kdy budete s rodinou dělat.

Jedná se o ideální vánoční dárek pro rodiny s dětmi (případně pro pedagogy), kteří se díky Tradináři mohou seznámit s rituály a tradicemi v průběhu roku. Je plná inspirací na tvoření a obsahuje recepty na vaření a pečení.

Dle slov autorky Martiny vznikl Tradinář proto, „aby moje děti vyrostly v přirozených rituálech a tradicích. Aby poznávaly, jak vše ovlivňuje příroda a roční cyklus, co dá práce vypěstovat si vlastní jídlo a že je potřeba i v dnešní době konzumu a materiálního dostatku cítit vděčnost.

„Celá tato kniha je proto o tom, jak s pomocí tradic a rituálů s láskou opečovávat a rozvíjet vztahy a vazby uvnitř své rodiny i v blízkém okolí. A o tom, jak si v „obyčejných“ dnech všímat toho důležitého a vidět jejich krásu. „

Tradinář má dvě varianty přebalu. Obsah je totožný.

Outdoor kuchařka

Jsem máma svačinářka. Bez pořádné svačiny se nevydávám z domu ani na hřiště přes ulici. Přestože naše svačiny nejčastěji tvoří ovoce nebo zelenina, rozhodla jsem se, že nakouknu do Outdoor kuchařky a nechám se inspirovat.

Kniha neobsahuje jen recepty, ale dočtete se v ní třeba o vhodném vybavení na vaření na cestách, jak doma připravit trekové menu, seznamuje s kalorickými tabulkami, které pomohou při plánování vaření, nebo třeba dají nahlédnout do historie vysokohorské kuchyně. Pak už následují samotné recepty rozdělené podle toho, zda se hodí na jednodenní výlet s dětmi nebo jako týdenní jídelníček na himalájskou expedici.

Už se moc těším, až některé z receptů vyzkoušíme s dětmi na výletech.

Zahrada žije – zahradničíme s dětmi

Jak asi podle názvu tušíte, kniha je průvodcem dětí a rodičů po zahradě.

V úvodní kapitole seznámí čtenáře s tím, jak poznávat přírodu – jaké živočichy můžeme s dětmi pozorovat a jak je přilákáme do naší zahrady. Následující kapitola nás zasvětí do tajů zahradničení – dozvíme se, jak správně sít a sázet nebo množit rostliny nebo jak postupovat, když je nutná první pomoc.

Následující kapitoly jsou rozdělené podle ročních období a měsíců v zahradě. Seznámí nás s tím, co se v daném období v zahradě děje, jak o ni pečovat.

Kniha obsahuje, jako ostatní knihy z nakladatelství Smart Press, úžasné fotografie a já jsem si ji vybrala, jelikož se příští rok chystám s dětmi trávit v nové zahradě víc času, a je pro mě, zahrádkářského laika, výborným průvodcem, co v zahradě dělat a jak doma s dětmi využívat dary z přírody.

 

V nabídce nakladatelství Smart Press najdete spoustu dalších zajímavých publikací – na své si přijdou kuchařky i lidé, které zajímá zdravý životní styl, vzdělávání nebo rádi čtou cestovatelské knihy. Věřím, že ať vyberete jako dárek kteroukoli z nich, neuděláte chybu a obdarovaný bude nadšený.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top