fbpx

Poznejte staré mlýny na Kačáku a malebnou přírodu přírodního parku

kačák mlýny

Ač jsem několik let bydlela od Unhoště co by kamenem dohodil, na výlet malebným Přírodním parkem Povodí Kačáku od rybníka Bulhar jsme se vydali až letos na podzim.

Připravte si pohodlnou obuv, svačinu do batohu a odpočiňte si v krásné přírodě nedaleko Prahy.

Náš výlet začíná v Unhošti, kde se dá pohodlně zaparkovat téměř kdekoliv – zkuste třeba kolem nám. T. G. Masaryka. Vydejte se po modré směrem k rybníku Bulhar. Zde si dejte pozor, ať jdete správně, modrá turistická značka uhýbá k vysokým stromům a na první pohled není vidět.

Míjíte několik rybích sádek a kaskádovitě stavěných rybníků, na vodní hladině můžete pozorovat labutě a když budete dostatečně trpěliví, jistě zahlédnete hřbety ryb slunících se u hladiny.

přírodní park kačák

Dále pokračujete k prvnímu ze tří mlýnů, který cestou potkáte. Jedná se o Kalivodův mlýn, který v současné době prochází rekonstrukcí.

Cesta kopíruje tok Černého potoka, všimněte si meandrů i slepých ramen, to když si voda najde jinou cestu a ta původní je postupně zanesena nánosy hlíny a zaslepena.

Pokud sem pojedete kočárkem, počítejte s tím, že možná budete muset v některých úsecích kočárek poponášet, a že po deštích zde může být bahno. Trasa není příliš náročná, delší stoupání vás čeká až v závěru, při návratu zpět do Unhoště.

údolí kačáku mlýny

Pokud jdete s menšími dětmi, můžete si cestu zkrátit a do Unhoště se vrátit po žluté turistické značce u Suchého mlýna. 

My však pokračujeme až k Novému mlýnu, který je aktuálně bohužel v nejhorším stavu a nutně čeká na svou rekonstrukci. Odtud se táhlým stoupáním dostáváme štěrkovou cestou až na asfaltovou silnici, po které už po rovině přicházíme zpět do Unhoště.

Když si výlet budete chtít prodloužit, pokračujte podél potoka dále až do Dolního Podkozí (kde bydlel nejbohatší Čech) a přes Svárov zpátky do Unhoště.

Jako největší lákadla pro děti po cestě jsou rybníky a potok, který můžete v teplých dnech přebrodit nebo ho přejít po lávce. Nečekejte nějaké speciální atrakce, ale myslím si, že to nebude potřeba. Výlet berte jako únik do přírody, která má v každém ročním období i každém počasí co nabídnout.

údolí kačáku mlýny

Na konci výletu se nezapomeňte zastavit v naší oblíbené kavárně S radostí. Najdete tu nejen milý personál, dětský koutek, ale také domácí koláče, dorty, kávu a pohodovou atmosféru. (Teď prodávají přes okénko.)

Naše další tipy na výlety najdete tady.

 

4 Komentáře

  1. Karkula
    16. 12. 2020

    Miluju výlety po Česku. Ráda cestuji i jinam, ale přijde mi škoda poznávat ostatní země, když neznám tu svou. S přítelem jsme objevili tuhle firmu: https://dodavky.online, tak až se oteplí, půjčíme si dodávku a vyrazíme někam na pár dní po Čechách. Možná nabereme i mou sestru s dětmi, ať není taková nuda!

    Odpovědět
    1. Rodina cestuje
      16. 12. 2020

      Souhlasím. A kam se chystáte vydat?
      Obytné auto doporučujeme, měli jsme ho v září půjčené na dva týdny a bylo to super!

      Odpovědět
  2. Marek
    18. 8. 2023

    Dnes, 18. 8. 2023 jsme stezku vyzkoušeli a rozhodne není pro kočárek ani odrazedla vhodná. Okruh jsme obešli ale kočárek jsem chvílemi musel přenášet přes říčky a potoky a taky v mnoha úsecích je cesta buď velmi kamenita a nebo se naopak zužuje na cestu pro jednoho chodce a jednou zmizela úplně. My jsme takoví průzkumnici takže jsme to dali, ale věřím ze slabší povahy by to otočili.

    Odpovědět
    1. Rodina cestuje
      2. 9. 2023

      Děkuji za komentář. Upravila jsem v textu.

      Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top