fbpx

Klapající Údolí mlýnků v Jáchymově

Údolí mlýnků Jáchymov

Hledáte tip na nenáročný výlet s dětmi, když míříte z Krušných hor, třeba z Božího daru? Nenápadné místo v hornickém městě Jáchymov, ze kterého budou vaše děti nadšené, to je Údolí mlýnků.

Na malém potůčku tu najdete přes 60 různých malých mlýnků, které tu vesele klapají.

Auto nechte na parkovišti pod hotelem Radium Palace a odtud se vydejte kolem kavárny Belveder a pokračujte dále do kopce. Po několika stech metrech už uvidíte potůček a první mlýnky.

Celá trasa je pohodlně sjízdná i s kočárky a odrážedly a najdete zde několik sportovních dřevěných prvků na odreagování (kladina, klády k přeskakování, kůly k obíhání apod.)

Údolí mlýnků s kočárkem

My jsme šli stejnou cestou tam i zpátky, kvůli dobré sjízdnosti, ale řekla bych, že se dostanete zpátky, i když půjdete po proudu potoka a na cestu se napojíte níže.

Každým směrem má cesta necelý kilometr, takže ji zvládnou i začínající chodci.

Nám se výlet moc líbil. Byl nenáročný a na jeho konci byl skvělý cíl, kde jsme strávili asi 45 minut. Šli jsme proti proudu potoka až k nejhornějšímu mlýnku a odtud se vydali po proudu a prohlíželi si každý mlýnek.

Některé mlýnky jsou opravdu originální, pár jich bylo poničeno. Každý rok na jaře v květnu Údolí mlýnků ožívá během akce Otevírání mlýnků, kdy místní obyvatelé i lázeňští hosté instalují mlýnky nové, aby jim po celý rok klapaly.

Údolí mlýnků Jáchymov

O vzniku Údolí mlýnků se tradují tři pověsti.

První, určená především dětem vypráví o tesařském tovaryši, který přišel do Jáchymova a zamiloval se do dcery místního mistra. Ten jim však lásku nepřál a tovaryš musel odejít pryč a vrátit se, až vydělá dost peněz. Když odcházel, už se stmívalo, lehl si tedy do listí nedaleko potoka.  V noci ho probudil dětský pláč, plakalo hastrmanské dítko. Tak tovaryš vyřezal malý mlýnek, který umístil do potoka a děťátko přestalo plakat. Za to dostal od hastrmana říční perlu a několik listů vodní trávy. Když se druhý den tovaryš probudil, našel ve své kapse místo trávy hrst stříbrných tolarů. Mohl se tedy vrátit do Jáchymova a svou milovanou si vzít za ženy. Klapot mlýnků se zalíbil kolemjdoucím, kteří začali stavět mlýnky vlastní. Najdete ten původní mlýnek?

Druhá verze praví, že mlýnky na potok začali umisťovat lázeňští hosté, aby odčinili svůj hříšný život.

Poslední pověst říká, že si mlýnky na potok staví milenecké páry, aby jim to spolu pořád klapalo.

Naše další tipy najdete tady. Pokud máte inspiraci na další výlet, budeme rádi, když nám dáte vědět.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top