fbpx

Navštivte ekocentrum DOTEK v Horním Maršově

ekocentrum dotek

Pokud máte zamířeno do Pece pod Sněžkou, zastavte se cestou v Horním Maršově a navštivte místní ekocentrum DOTEK. Můžete si tu po dlouhé cestě odpočinout a naladit se

DOTEK je zkratka pro Dům Obnovy Tradic Ekologie a Kultury, sídlí na bývalé faře a nabízí pro své návštěvníky nepřeberné množství aktivit. Nudit se nebudou děti ani dospělí. My se sem poprvé vydáváme na jaře, a přestože nemůžeme vidět všechny prostory ekocentra a zúčastnit se aktivit, moc se nám tu líbí a víme, že se sem zase brzy podíváme. V DOTEKU nás přivítal místní průvodce a celý areál nám popsal, pozval na akce a odpověděl na naše všetečné otázky.

ekocetrum dotek

V zadní části areálu najdete přírodní zahradu, ve které se snaží pěstovat rostliny ekologicky. My jsme Dotek navštívili na začátku května, ze záhonků sem tam už něco rašilo. V zahradě najdete interaktivní mapu, na které děti pomocí magnetek zaznamenávají, kde se v zahradě nachází ptačí budka, hotel pro hmyz, ubytování pro plazy apod. V zahradě najdete také zajímavé instalované hudební nástroje a pod stromy malé hřiště, které hlídají dřevění ptáčci.

V DOTEKU najdete celé množství vzdělávacích aktivit jak pro školy tak i pro veřejnost. Vaše děti určitě nenechá chladnými kiosek, ve kterém najdete spoustu pokladů – knihy o přírodě, Krkonoších, didaktické pomůcky a hry do přírody a mnoho dalšího. Je to jeden z mála obchodů se suvenýry, ve kterém bych svým dětem dala volnou ruku při výběru, možná spíš já bych se musela při nakupování krotit.

V areálu ekocentra DOTEK najdete i výběhy se slepicemi, kozou a beranem. Co se mi moc líbilo – slepice měly výběh v prostoru, kde byly nainstalované elektrické solární panely. Tak se prostor využil hned dvakrát.

maršov krkonoše

V turistickém infocentru vám nejen poradí, kam se v okolí vydat, (i od nás můžete postupně čekat články o výletech v okolí Horního Maršova), ale můžete si zde domluvit nějaký ze zážitků, který zde nabízí:
  • za 300 Kč pro rodinu (1-4 osob) se zde můžete zúčastnit tvořivých dílniček – utlouct máslo, vyrobit svíčku, lněnou panenku, nebo Krakonošův knoflíček.
  • vydat se a tematickou cestu – vyberete si podle vašich zájmů, schopností a věku dětí trasu, v ekocentru DOTEK si vyzvednete potřebné vybavení a vydáte se na procházku, během které budete plnit různé úkoly a nakonec se dostanete k cíli a můžete získat i poklad.
  • questy – hledačky, které vás provedou určitým místem a upozorní na tamní zajímavosti. Vybrat si můžete ze tří tras, a na každou z nich počítejte přibližně s 90 minutami.

Přímo v budově bývalé fary si můžete s dětmi zahrát loutkové divadlo se vším, co k tomu patří. My jsme zatím nevyzkoušeli, ale brzy to napravíme.

V těsné blízkosti ekocentra se nachází hřbitov, kterému vévodí kostel Nanebevzetí Panny Marie. Za drobný příspěvek se do něj můžete podívat. Možnosti návštěvy s výkladem nebo bez.

horní maršov

Pokud budete ubytováni v blízkosti Horního Maršova a blízkého okolí, je možnost si zde objednat za 90 Kč oběd. Jídlo je prý výborné, ale my jsme ho zatím nevyzkoušeli.

V neposlední řadě se zde můžete i ubytovat (dá se zde domluvit i ubytování v maršovské škole – které je téměř zadarmo – 200 Kč za noc pro dospělého).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top