fbpx

Kutná Hora s dětmi – tipy co navštívit

kutná hora s dětmi

Co si představíte, když se řekne Kutná Hora? Stříbro? Chrám sv. Barbory? Kamarádka Anička zde bydlí a napsala mi několik tipů, které nesmíte během návštěvy Kutné Hory s dětmi rozhodně vynechat.

Galerie GASK

Galerie Středočeského kraje umístěná v prostorách jezuitské koleje je moderním a svěžím místem, kde mohou kulturu nasávat jak dospělí, tak i děti. Pořádají tu i výstavy pro děti.

V GASK najdete taky úžasnou hernu, odkud budete své děti jen těžko dostávat pryč.

kutná hora s dětmi

Muzeum LEGA Kutná Hora

Nedaleko Kostnice najdete jednu z poboček Muzea LEGA. My jsme tu s dětmi i přespaly v LEGO hotelu a děti byly nadšené.

LEGO hotel může být skvělým místem, kde se s dětmi v Kutné Hoře ubytovat.

muzeum lega kutná hora

Zrcadlové bludiště

Nedaleko Morového sloupu v Kutné Hoře najdete zrcadlové bludiště s 80 zrcadly, křišťálové-skleněné bludiště se 150 zrcadly a čirými skly, a také dětské bludiště se 40 zrcadly. Bludiště jsou barevně podsvícena se stmíváním. Rozhodně vás pobaví také křivá zrcadla a veliký kaleidoskop. Pokud venku prší, je návštěva bludiště jasnou volbou.

Bludiště je otevřeno v sobotu, neděli, o státních svátcích a celostátních školních prázdninách vždy od 10 do 16 hodin. Vstupné: 60,- Kč, rodinné slevy.

kutná hora s dětmi

Terasy pod Vlašským dvorem

Vaše děti už mají dost historie a potřebují si protáhnout nožky? Vydejte se na terasy pod Vlašským dvorem. Zelený trávník láká v létě k tomu si sundat boty a chvíli si odpočinout.

 

Bobová dráha

Pokud máte starší děti, které se potřebují trochu vyřádit, vydejte se s nimi na bobovou dráhu. Jedná se údajně o nejdelší dráhu u nás. Nezapomeňte si před cestou zjistit aktuální otevírací dobu a ceník.

Obchod s dřevěnými hračkami

Pokud máte vy a vaše děti rádi dřevěné hračky, nezapomeňte v Kutné Hoře navštívit tuto krásnou prodejnu, která má úžasného ducha a moc příjemnou paní majitelku.

Prohlídka středověkého dolu

Pokud máte rádi prohlídky podzemí stejně jako my, v Kutné Hoře můžete navštívit středověký důl. V rámci prohlídkového okruhu II. okruhu muzea na Hrádku. Tento okruh přibližuje celý proces středověké těžby stříbra, zpracování surového stříbra a technologii ražby mince.

Součástí tohoto okruhu je replika důlního díla s technickým vybavením, původní velký těžní stroj na koňský pohon, tzv. trejv. Vidět zde můžete autentické středověké důlní dílo a od roku 2017 okruh obohacuje “havířská osada”. Ta nabízí repliky srubových staveb a přístřešků (tzv. havířské kavny), koryt na promývání rudy, repliku nístějové pece, nebo stoupy na drcení stříbrné rudy.

Vybaveni helmou se svítilnou a hornickou halenou s kápí, tvz. perkytlí, projdete asi 250 m dlouhou částí původního středověkého dolu.

Kostnice

Kdo by neznal Kostnici v Kutné Hoře? Víte, proč zde je tolik kostí?  Na místním hřbitově byla v roce 1278 podle pověsti rozprášena hlína, kterou přivezli mniši z Jeruzaléma. Kvůli tomu se hřbitov stal nejstarším „Svatým polem“ ve střední Evropě a vyhledávaným pohřebištěm. Po morové ráně na začátku 14. století bylo v Sedlci pochováno přes 30 tisíc zesnulých, dalších 10 tisíc mrtvých se zde pohřbilo během husitských válek. Podle dochovaných pramenů sedlecký hřbitov zabíral plochu 35 tisíc m2. Na konci 15. století došlo ke zrušení většiny hrobů. Exhumované kosterní ostatky 40.000 zemřelých byly uloženy do spodní kaple kostela. Tam je podle pověsti poloslepý sedlecký mnich v roce 1511 seskládal do velkých pyramid.

Je otázka, pro jak staré děti je návštěva Kostnice V Kutné Hoře vhodná. My jsme ji ještě s našimi dětmi nenavštívili, ale téma smrt je u nás, vzhledem k událostem, které se nám loni přihodily, otevřené a s naší tříleťačkou se doma o smrti bavíme.

Vstupné a otevírací hodiny najdete tady.

kutná hora kostnice

Královská procházka

Je stezka pro pěší, cyklisty i kočárky, která vede proti proudu řeky Vrchlice. Můžete z ní obdivovat všechny dominanty Kutné Hory – chrám sv. Barbory, Jezuitskou kolej, České muzeum stříbra – Hrádek, kostel sv. Jakuba a Vlašský dvůr.

Z Královské procházky, stezky pro pěší či cyklisty, vedoucí proti proudu Vrchlice, je nádherný výhled na  tyto významné památky města – chrám sv. Barbory, Jezuitskou kolej, České muzeum stříbra – Hrádek, kostel sv. Jakuba a Vlašský dvůr.

Ideální pro parné dny, kdy se potřebujete schovat před sluncem. Celou trasu Královské procházky najdete tady.

Podél řeky Vrchlice se můžete také projet vlakem. Ta vede právě vedle Královské procházky.

 

Kde se najíst?
Cukrárna u Kamila

V této cukrárně najdete prý nejlepší zmrzlinu v celé Kutné Hoře. Rodiče si pochutnají na zmrzlině s příchutí vaječného likéru nebo černé zmrzlině s chutí vanilky. Jejich dortíky jsou prý legendární. Vše vymýšlí paní Hrušková sama.

cukrárna u kamila kutná hora

Na kozím plácku

Stylový penzion s kavárnou se nachází pod věží kostela sv. Jakuba . Na své si zde přijdou hlavně milovníci kávy, kterou zde připravují technikou vacuum pot. Výborná je i jejich horká čokoláda a domácí dezerty.

Pokud hledáte ubytování v Kutné Hoře, s výhledem na chrám sv. Barbory, jeden dvoulůžkový pokoj najdete právě zde.

kozí plácek

Výlety v okolí
Kačina

Zámek Kačina patří mezi nejvýznamnější stavby empírové architektury v České republice. V expozicích se můžete seznámit s historií rodu Chotků, obdivovat architektonické krásy Kačiny. Sídlí zde Muzeum českého venkova, pobočka Národního zemědělského muzea.

zámek kačina

Malešov

Tvrz Malešov se nachází asi 6 km od Kutné Hory a všichni milovníci středověku zde budou nadšeni. Atmosféru z návštěvy tvrze můžete umocnit přespáním v luxusním středověkém kempu a hostinou v krčmě.

Pochutnat si můžete na vyhlášené zmrzlině nebo ochutnat pivo z vlastního pivovaru.

V Malešově se určitě nudit nebudete, veškeré jejich aktivity najdete tady.

malešov

Žleby

Zámek Žleby je velkolepé romantické sídlo rodu Auerspergů, ve kterém se dodnes nacházejí rozsáhlé sbírky zbraní, luxusního nábytku a originálních předmětů.

Při své návštěvě rozhodně nesmíte vynechat prohlídku obory s bílými jeleny, které zde můžete celodenně pozorovat. V oboře také najdete divoká prasata, daňky, muflony, srnce, čápy, volavky, kormorány a další zvířata naší přírody. Velmi oblíbení jsou u dětí také dravci a sovy, v zázemí u cesty a tak si je každý návštěvník může zblízka prohlédnout. V oboře probíhá dvakrát denně program krmení jelenů a ukázky výcviku dravců.

žleby

Heroland

Pokud jste příznivci dětských zábavních parků, kousek od Kutné Hory najdete Haroland. Je menší než jiné parky, na druhou stranu zde nepotkáte tolik lidí jako jinde.k

Rozhledna Kaňk

Pokud máte rádi rozhledny a výhledy do kraje, určitě nesmíte minout s dětmi v Kutné Hoře rozhlednu Kaňk, ve které se nachází kavárna. Takové spojení je ideální pro všechny kavárenské povaleče s duší turisty. Večer se kavárna mění na vyhlídkovou restauraci.

Hned vedle rozhledny najdete moc pěkné dětské hřiště.

Kaňk rozhledna

Další tipy na výlety kolem Kutné Hory, které můžete absolvovat s dětmi i bez nich, najdete na těchto stránkách.

Byli jste už v Kutné Hoře s dětmi nebo se teprve chystáte? Která místa se vám nejvíc líbila?

Pokud máte v Kutné Hoře ještě nějaké jiné oblíbené místo, dejte nám vědět, rádi ho přiřadíme do našeho článku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top