fbpx

Prozkoumejte lesy na Cibulce – usedlost i rozhlednu

rozhledna cibulka
Víte, kde v Praze najdete Cibulku? Podívali jste se do mapy nebo znáte? Cibulku najdete na Praze 5 v Košířích a místní park stojí za návštěvu. Nejen, že je to z centra města kousek, ale obvykle tu nepotkáte moc lidí. V lese můžete obdivovat sochy zasazené přímo do krajiny a vrátit se do dob, kdy po cestičkách chodili naši předci.

Z hlavního nádraží nebo ze Smíchova se sem dostanete vlakem jednou z nejkrásnějších pražských tras – Pražským semmerinkem (název nese po známé trase v Alpách). Vlak se ze Smíchova zvedá do Prokopského údolí, kde těsně lízne skály, aby pak pokračoval do lesů, přes Zličín až do Hostivice.

My v této části Prahy bydlíme, a máme to tady rádi. Podnikáme v okolí výlety, které určitě stojí za to, aby i lidi z jiných částí hlavního města zavítali a užili si místa.

panorama cibulka

Dnes vystupujeme na stanici Praha – Cibulka a odtud se vydáme na krásnou procházku přírodním romantickým parkem biskupa Hohensteina, který je součástí přírodního parku Košíře–Motol, ve kterém si na své přijdou jak děti, tak dospělí.

Prvním místem, které se před námi v parku objeví je starobylá kamenná rozhledna, která je nejstarší v Praze (postavená byla v první třetině 19. století). My jsme ji navštívili na konci zimy, kdy okolní stromy byly ještě bez listů, a proto jsme si mohli užívat krásný rozhled do kraje. Největší dominantou, kterou z rozhledny uvidíte, je Motolská nemocnice, na ostatních stranách uvidíte kolonii Cibulka a lesy. V tu chvíli si uvědomíte, jaké množství zeleně se na území našeho hlavního města rozprostírá.

Pod rozhlednou Cibulka najdeme zbytky zdí porostlé břečťanem, známé jako Kronos – Dantovo peklo. Pod nimi je schovaná socha, která se lidově nazývá Škrtič. Od sochy je zajímavý pohled přímo na rozhlednu.

Na věž navazuje přízemní budova hájovny s gotickými prvky, kterou nyní využívá Spolek Hájovna, který zde pořádá akce pro všechny věkové kategorie. Podívejte se na jejich stránky, třeba zde natrefíte na nějakou zajímavou akci.

rozhledna cibulka

Od rozhledny pokračujeme dolů po stezce až dorazíme k jezírku, do kterého ústí potok Cibulka ze studánky Diana. Nad jezírkem můžeme obdivovat další z místních soch.

Přejdeme mostek a vydáváme se do kopce, kde najdeme dětské hřiště, kde si mohou na chvíli děti pohrát. Odtud pokračuje cesta k Poustevně, která sloužila jako atrakce pro návštěvníky parku.

Od Poustevny se dostaneme k potoku a zanedlouho se ocitneme u usedlosti Cibulka, která dlouhou dobu chátrá. Možná si pamatujete z televize, že tuto usedlost kdysi obývali squateři a vyvézt je musela až policie. Naději vidím v tom, že nedaleký Čínský pavilon Cibulka už oblékl nový plášť a je krásně zrekonstruovaný. Tak snad se brzy dočká i samotná usedlost.

V lese, kousek od pavilonu a usedlosti Cibulka můžeme obdivovat sochu řeckého boha Dia.

Pak už jen klesáme až k soše sv. Jana Nepomuckého, který celý přírodní park uzavírá.

Pokud ještě nemáte dost, můžete se projít kolem retenční nádrže Kotlářka a dojít až na stejnojmennou tramvajovou zastávku. Když už vaše děti bolí nožky, můžete nasednout na tramvaj už na zastávce Poštovka.

cibulka cinsky pavilon

Procházku jsme s kočárkem zvládli cca za 1,5 hodiny. Vyšplhali jsme na rozhlednu, pozorovali jsme kachny na jezírku, dřevorubce při práci a šli jsme docela pomalým tempem. Když se podíváte na mapu, zjistíte, že možností, jak si trasu prodloužit je mnoho. S žádnou variantou rozhodně nešlápnete vedle. Nepotkáte zde tolik lidí jako na jiných turisticky profláklejších místech v Praze, zároveň si každý účastník výletu může najít to své.

Určitě se sem vrátíme, až budou venku kvést stromy, případně procházku spojíme i s návštěvou zajímavé akce v Hájovně.

Více historických souvislostí o tomto přírodním parku můžete najít zde.
A naše další tipy, kam s dětmi v Praze, najdete tady. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top