fbpx

Výlet na rozhlednu Máminka s překvapením pro děti

rozhledna máminka

Hledáte tip na víkendový výlet kousek od Prahy? Krušná hora u Hudlic u Berouna má na svém vrcholu krásnou rozhlednu Máminka, ze které je úchvatný výhled na celé Berounsko, hrady Točník a rozlehlé křivoklátské lesy.

Auto parkujeme přímo na návsi a alejí Tátovka se vydáváme do lesa. ( U lesa je také možnost parkování –  dále už je zákaz vjezdu.)

Když půjdete alespoň jednu cestu, jako my, po modré, na hřebenu hory se vám naskytne nádherný výhled na vesnici Hudlice, spatříte i Beroun, na druhé straně rozlehlou plochu křivoklátských lesů a nedalekých vesniček. Celá tato oblast je mírně zvlněná a malebná. Cestou si můžete odpočinout na několika lavičkách, děti jistě cestou ocení šplhání po malých skalách, které se zde vykukují z lesa.

myšlenková zahrada hudlice

Kousek od rozhledny najdete dvě zastavení. Jednou z nich je Myšlenková zahrádkapěšina s citáty naspanými na dřevěných destičkách. Projděte se tudy a nechte zaměstnat hlavu a nechte odpočinout nohám.

skřítci

Další zastavení určitě ocení vaše děti. Na dřevěné cedulce se dozvíte, že někde blízko přebývají Hudlinoš a Hudlinoška. Kdo to je a kde je najdete? Mějte oči na stopkách a určitě je taky objevíte a budete z nich mít stejnou radost jako vaše děti.

Rozhledna Máminka už je na dohled. Na místě dnešní rozhledny Máminka stála v minulosti dřevěná věž, která sloužila k tehdejšímu způsobu zaměřování pozemků zeměměřičských úřadů. Právě tato věž sloužila pro místní jako vyhlídka do kraje. V roce 2006 se v hlavě místních zrodil nápad vytvořit rozhlednu s odkazem právě na tuto původní věž a propojit alej Tátovku s rozhlednou Máminka.

rozhledna máminka

Na Krušné hoře stála již v minulosti dřevěná věž. Byla součástí velké trigonometrické sítě, budované hlavně v devatenáctém a v první polovině dvacátého století i na území dnešní České republiky. Smyslem budování této soustavy bylo zpřesnění zaměření území pro potřeby armády a státu (dříve tedy monarchie). Geodeti při své práci používali stolky s dalekohledy, navzájem museli na sebe vidět, aby mohli na základě měření následnými výpočty, založenými na vztazích úhlů a stran trojúhelníka (odtud trigonomická síť), „spočítat“ plochy lesů, luk a pastvin, ale i měst a obcí. Památkami na toto měření jsou trigonomické body, rozseté po celé krajině.  – citace z informační tabule na vrcholu Krušné hory pod rozhlednou.

Až se budete vracet zpátky, rozhodně se nezapomeňte zastavit u Hudlické skály, kterou najdete přímo na kraji vesnice.

Obec Hudlice má svého známého rodáka – je jím jazykovědec Josef Jungmann. Ve vesnici můžete navštívit jeho rodný dům.

Start a cíl: vesnice Hudlice
Náročnost: 8-10 km dle trasy, kterou si vyberete. Počítejte se stoupáním.
Vstupné se na rozhlednu neplatí.
Výlet na rozhlednu Máminka je vhodný pro kočárky a odrážedla.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top