fbpx

18 míst kam v Praze s dětmi za zvířátky

Neznám dítě, co by nemělo rádo zvířata. I když by se mohlo zdát, že v Praze potkáme pouze psy na vodítku a labutě na Vltavě, není tomu tak. V našem hlavním městě mohou milovníci zvířat (především děti) navštívit spoustu míst, kde se se zvířaty potkají.

Než se s námi vydáte objevovat, kam se vydat za zvířátky v Praze, připomeneme vám, že krmit cizí zvířata je zakázáno. Na některých místech můžete za drobný poplatek koupit granule, případně můžete donést ošetřovatelům sušené pečivo nebo ovoce či zeleninu pro zvířata. Nikdy ale nekrmte zvířata bez souhlasu ošetřovatelů. Můžete tím zvířatům způsobit zažívací problémy nebo dokonce smrt. Učme děti, jak žít v souladu s přírodou, ochraňovat ji a neubližovat.

A jaké jsou tedy naše tipy, kam se vydat za zvířátky v Praze?

ZOO Praha

Kdo byl s dětmi v Praze a nenavštívil ZOO, jako by v Praze ani nebyl. Opakovaně byla vyhlášena jako pátá nejlepší ZOO na světě. Loni se zde otevřel Rákosův pavilon, ve kterém můžete obdivovat přes 40 druhů vzácných ptáků. Nám se nejvíc líbí výběh slonů a při každé návštěvě, když děti spí, oceňuji nádherný výhled na Prahu z kavárny Černohouska.

Kam v praze za zvířátky

Stanice přírodovědců

Naše nejoblíbenější místo na Smíchově. Projdete nákupním centrem a najednou se ocitnete mezi zvířaty a jediné co vás může rušit je štěbetání andulek. Naše Sabča zde poprvé viděla některé druhy domácích zvířat. Stanice přírodovědců pořádá různé kroužky a workshopy pro děti. Ve skleníku můžete vidět terária s krokodýlem, hady a ještěry. Uprostřed stanice najdete i pěkné hřiště pro děti.  Mezi zdejší obyvatele patří kozy, poník, andulky, prasata. Osobně mám moc ráda zdejší klokany, kteří mají výběh hned u vstupu.

Areál je volně přístupný, vstupné se platí pouze do tropického terária.

Kam v praze za zvířátky

Krokodýlí ZOO

V pražských Holešovicích se můžete podívat do tlamy velkým plazům v Krokodýlí ZOO Praha. Ve výbězích se zde vyhřívají krokodýli, želvy, hadi a leguáni. Za poplatek můžete nakrmit želvy nebo se vyfotit s malým krokodýlkem nebo o víkendu sledovat krmení krokodýlů.

kam za zvířátky v praze

Toulcův dvůr

Je středisko ekologické výchovy, které tvoří komplex památkově chráněných budov a přírodní areál o rozloze 10 ha zahrnující sad, pole, louky, lužní les a mokřad. Zabývá se ekologickou výchovou a pořádáním kulturních akcí. Můžete zde pozorovat hospodářská zvířata, projít se přírodou nebo si pochutnat na něčem dobrém v místní jídelně.

Vstup je volný.

kam za zvířátky v praze
Zookoutek Malá Chuchle

Na rozdíl od jiných pražských zooparků, v Chuchelském háji najdete především zvířata, která žijí v lese. Můžete zde potkat divočáky, daňky a daňhely, lišku, mývala nebo rysa. Nám se moc líbí umístění Zookoutku, hned po návštěvě můžete pokračovat na výlet dál ke kostelu sv. Jana Nepomuckého a na vyhlídku. Celou naši trasu výletu najdete tady.

Vstup je volný.

kam za zvířátky v praze

Mořský svět

Největší pražské mořské akvárium bylo otevřeno už v roce 2002. V současné době má největší nádrž, kterou obývají žraloci, objem 100 000 litrů mořské vody. Od úterý do čtvrtka můžete v daném čase sledovat krmení zvířat v jednotlivých akváriích. Poslední pátek v měsíci se dokonce můžete zúčastnit noční prohlídky Mořského světa.

kam za zvířátky v Praze

Zoopark Milíčov

Menší, přesto moc pěkný ZOO park nedaleko stanice metra Háje. Děti zde potkají různé druhy domácích zvířat, některá z nich mohou i nakrmit. Mně se moc líbila přírodní nádrž s vodními ptáky. Menší děti určitě ocení i pískoviště.

Vstupné v době naší návštěvy bylo jednotné – 20 Kč. V pondělí mají zavírací den.

kam za zvířátky v Praze

Motýlí dům

Přímo v pražském centru v ulici Na Příkopě v hračkářství Hamleys se nachází Motýlí dům Papilonia. Na rozloze 150 m² na vás celoročně čeká 600 exotických motýlů. Můžete sledovat jejich líhnutí z kukly i první životní let. Oblečte si na sebe něco žlutého a nechte na sebe motýly sednout.

Vstupenky jsou levnější při zakoupení online.

Divoká zahrada Hostivař

Kousek divoké přírody hned vedle paneláků – to je Divoká zahrada. Kolem rybníka, kde můžete pozorovat několik druhů kachen, se dostanete po dřevěné lávce k výběhu s daňky a muflony. Celý areál je moderní.

Vstupné je volné.

kam v praze s dětmi za zvířátky divoká zahrada hostivař
kam v praze s dětmi za zvířátky
Zookoutek Kunratice

V Kunratickém lese blízko restaurace U krále Václava IV. se mohou děti potěšit pozorováním zvířat v zoo koutku. K vidění jsou zde srnky a daňci skvrnití.

Když se vydáte k restauraci Na tý louce zelený, můžete obdivovat další kunratická zvířátka a nakrmit zde ovce, zakrslé kozy nebo prasátko. Výběhy poznáte po čichu – jsou umístěné v zadní části areálu.

Vstupné je volné.

kam za zvířátky v Praze

Zookoutek při Zemědělské univerzitě, Brandejsův statek

V areálu ČZU najdete stáje, ve kterých chovají krávy, prasata a výběhy, kde se pasou lamy, kozy a ovce. Za výběhy najdete park Libosad, který láká k procházce nebo odpočinku. V areálu je také botanická zahrada.

Areál je volně přístupný.

Pod Zemědělskou univerzitu patří také suchdolský Brandejsův statek. Nevím, zda se dá statek navštívit, ale koně si jistě prohlédnout na pastvě můžete.

kam v praze s dětmi za zvířátky

Meduzarium Praha

V nákupním centru Arkády Pankrác se nachází Svět medúz. Najdete zde 38 akvárií, ve kterých je k vidění přes 10.000 medúz. Malí i velcí návštěvníci se mohou těšit také na videomaping.

Vstupné najdete zde.

Kudy z nudy - Svět Medúz Arkády Pankrác - největší medúzárium v Evropě

Ekocentrum PRALES

V Kbelích najdete moc pěkné ekocentrum PRALES. Součástí je i malá „farma“. Žijí zde kozy, slepice, beran, nutrie, králíci. Než zvířátka nás tady však nadchla komunitní zahrada a množství aktivit ekologické výchovy- naučná stezka Cesta dřeva – kde se děti mohou seznámit s životem stromů – od semínka, po růst až po těžbu. Vše je interaktivně zpracováno. Děti si například mohou vyzkoušet se zapřáhnout do postroje koní, tahajících klády v lese nebo se projít po bosém chodníku.

Vstupné je volné.

ekocentrum prales

Výběh v Šeberově

V Šeberově u Brůdku Kunratického potoka v areálu Sport Šeberov Praha najdete výběh s daňky, ovečky a pávy.

V areálu je i moc pěkné dětské hřiště. Vstup je volný.

zvířata v praze

Genius Loci v Prokopském údolí

Občanské sdružení pro sbližování člověka s přírodou a zvířaty sídlí v Prokopském údolí směrem na Velkou Ohradu. Nečekejte nablýskané klece se zvířaty – všichni místní obyvatelé tu chodí mezi vámi a atmosféra je tu jako někde na táboře. Potkáte tu kohouta, prase, psy a venku na stráni se pase osel, kráva a kůň.

Když sem zamíříte po dešti, nezapomeňte si nasadit gumáky. Do areálu se dostanete ulicí K Opatřilce- za svodidly odbočce doleva a pěšinou až dozadu, až uvidíte zvířata.

V areálu je možné si dát pivo nebo upéct buřt.

genius loci praha

Krtkův svět

V nově otevřeném zábavním parku Krtkův svět v Měcholupech můžete potkat kozy, prasátka, ovce a husy, po areálu chodí pávi. 

Článek o naší návštěvě je rozepsaný, vy si zatím můžete přečíst recenzi od Kačabí pohorky.

Integrační centrum Zahrada

IC Zahrada je denní stacionář pro postižené děti. V areálu můžete nakrmit kozy granulemi z automatu.

Minizoo v Břežanském údolí

Nedaleko hlavního tahu mezi Zbraslaví a Dolními Břežany najdete moc pěknou minizoo. V době naší návštěvy v únoru jsme zde pozorovali daňky, sovy a několik dalších druhů lesních zvířat. Když jsme se sem vrátili v květnu 2020- Minizoo byla (snad jen dočasně) uzavřena a mohli jsme zde pozorovat asi 18 divokých prasat včetně malých selátek.

Zookoutek Kamýk

Zookoutek je po rekonstrukci znovu otevřený. Můžete zde pozorovat dva druhy koz a bažanty. Náš článek je tady. 

Pokud se vám náš článek líbil a rádi byste získali další tipy, kam za zvířátky v Praze, můžete si stáhnout náš ebook s 26 známými i méně známými místy se zvířátky, který je doplněn o aktivity pro děti.

Stáhnout si ho za 169 Kč můžete tady. Děkujeme za podporu.

kam v praze s dětmi za zvířaty

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top