fbpx

Čabárna u Kladna – úžasné místo pro milovníky zvířátek

čabárna zvířata

Pokud mají vaše děti rády zvířata a hledáte místo nedaleko Prahy, kde je můžete pozorovat, rozhodně musíte navštívit malou osadu Čabárna u Kladna, kde si všichni milovníci zvířat přijdou na své.

Celý areál se dá rozdělit na 4 místa, která jsou každá úplně jiná, najdete zde rozdílné druhy živočichů. Na výlet si vyhraďte dostatek času, protože vaše děti určitě nebudou chtít odejít.

Jedna část je záchranná stanice AVES, kde v klecích najdete především ptáky a sovy, které se kvůli svému hendikepu nemohou vrátit do volné přírody. Pokud bude mít krkavec Karel dobrou náladu, pozdraví vás. Zde také najdete interaktivní dřevěná pexesa a různé hry pro děti.

čabárna

Další část vám představí hospodářská zvířata a drůbež. Tady vždycky strávíme nejvíce času. Teď na jaře zde můžete pozorovat mláďata, volně tu pobíhají malí králíčci a u vodních nádrží pozorujete několik druhů kachen, hus a labutí. Místní kozy a kráva se nechají pohladit a jedna z nich dokonce chtěla naší Sabče sníst kapuci od bundy.

U potoka najdete na stromech výstavu budek ptáků, které najdete v naší přírodě.

Další zastávkou bude místo, kde sídlí Naučné středisko ekologické výchovy Kladno. Jedná se o moderní budovu, kde probíhají různé workshopy a akce. My jsme se tu nasvačili v teepee. Nad touto budovou najdete sad, kde je hřiště, zahrádka, posezení s ohništěm, včelín a úly, hřbitov odpadků nebo pozorovatelnu ptáků.

Je to úžasný prostor, kde si můžete na chvíli odpočinout před dalším prozkoumáváním zvířat v Čabárně.

čabárna

Posledním místem je Vodní park Čabárna Lážnovský – veliký rybník, který láká k procházce. Můžete zde lovit ryby nebo se pozorovat u ústí potoka nutrie, černé labutě nebo třeba nakrmit mývala. (Na krmení si nezapomeňte vzít desetikoruny.) Od parkoviště procházíte kolem malých rybníčků, kde vás zaujme kvákání žab a můžete potkat třeba lysku. U vstupu najdete klec s králíky a terárium s želvami a holuby.

Vstupné sem se platí 20 Kč pro dospělé, děti 4-15 let 15 Kč. Také se si můžete zaplatit 5 hodinovou povolenku k rybaření za 100 Kč.

V celém areálu najdete interaktivní informační tabule, které dětem představí nejen zajímavosti o zvířatech, která zde žijí, ale dozví se také například mysliveckou hantýrku. V záchranné stanici si můžete díky aplikaci Lesní svět poslechnout z vašeho mobilu i zvuky lesních zvířat. Víte třeba, jaký zvuk vydává liška?

ekologická výchova

Celý areál Čabárny jsme si zamilovali. Během naší návštěvy jsme zde ve všední den dopoledne potkali minimum lidí, měli jsme čas si všechna zvířata pořádně prohlédnout a s nikým jsme se nestrkali.

Další tipy na výlety za zvířátky najdete zde.

4 Komentáře

  1. Vodní park Čabárna
    12. 9. 2020

    Vodní park Čabárna poslední dobou velice neupravované. Medvídek mýval a liška ve výkalech, bez vody a v tragických podmínkách.

    Odpovědět
    1. Rodina cestuje
      13. 9. 2020

      To je nám moc líto. Zkusíme zprávu adresovat provozovatelům.
      Sylva

      Odpovědět
  2. Tina
    19. 7. 2021

    Chudák liška žije ve 3m2 v příšerně špinavé malé kleci, ve smradu, krmí ji granulami. Lidi do takových podmínek zatýkají za trest, nedovedu si představit, co mohla provést malá, aby byl její život takový.

    Odpovědět
    1. Rodina cestuje
      30. 7. 2021

      Tino, chápu vaše rozhořčení, ale asi by to chtělo napsat přímo provozovatelům Čabárny. S

      Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top