fbpx

Od té doby co mám děti, mě srdce více táhne do přírody – rozhovor s Dášou alias Máma průvodkyně

mama na cestach

Blogerka Dáša se nám svěřila, že po narození svého prvního syna si myslela, že bude muset svou vášeň – cestování pověsit na hřebík. Kdy přišla ta chvíle, kdy si uvědomila, že cestovat může i s dětmi? A kam se s rodinou vydá, až se bude moci zase cestovat do zahraničí? To vše se dozvíte v našem rozhovoru.

Ahoj Dášo, jak by ses našim čtenářům představila?

Jmenuji se Dáša, miluji cestování, přírodu, lesy, hory, čerstvý vzduch, ale i památky, město, nezapomenutelné zážitky, lidi, nová místa a zákoutí. To je to, co mě nutí zvednout zadek a jít. Do svých dobrodružství ráda zapojuji i svého manžela se syny (Josef, Josef junior a Matyáš).

Píšeš blog a jsi aktivní na sociálních sítích –  kde vás můžeme sledovat?

Naše nejzajímavější cesty nejen po ČR sdílím na blogu  sledovat nás můžete také na instagramu– a facebooku.

Máš dva chlapečky, jeden z nich je maličký. Jak jste cestovali, než se vám narodily děti?

Cestovala jsem většinou s kamarádkami, nejčastějším cílem našich cest byla velká města, zajímaly nás památky, nákupy, zábava atd. Jako svobodná jsem navštívila například Londýn, Paříž, Řím aj. Mým tajným snem je navštívit Barcelonu.

V čem se cestování změnilo po příchodu dětí?

Od té doby co mám děti, mě srdce více táhne do přírody. Je to logické, moje děti (prvorozený 3 roky a druhý 3 měsíce) lákadla velkoměsta zatím nevyhledávají. Raději lítají volně v přírodě. A jako milující maminka jim plním, co jim na očích vidím. Takže jsme nejčastěji v lese, u vody, na hřišti, v zoo, nebo na horách.

s mamou na cestach

Jaké země jste už s dětmi navštívili?

Naší srdcovou záležitostí je Itálie. Tam většinou jezdíme několikrát do roka. Nejraději máme Dolomity a severoitalská jezera. Dále jsme s dětmi byli v Rakousku, Německu, Maďarsku a Slovensku.

To je skvělé. Dášo, kdy sis uvědomila, že ti to takhle dává smysl?

Když jsem se stala maminkou, na cestování mi zpočátku nezbývala fyzická ani mentální kapacita. Asi nejsem jediná máma, která měla pocit, že mateřství, péče o dítě a cestování nepůjde skloubit. Zdálo se mi, že mé touhy po cestování chtě nechtě vyhasnou docela. Jednoho krásného dne se mi v hlavě rozsvítilo. Došlo mi, že mám úžasného syna, kterému tenhle krásný svět musím ukázat. Mým úkolem není o něj jen pečovat a hýčkat ho. Mým hlavním úkolem je ho na jeho životní cestě provázet. Tak jsem se stala mámou na cestách.

rozhovor

To je krásné! Oba kluci to určitě jednou ocení. A co plánujete, až se situace vrátí do normálu?

Naše cesty nejspíše povedou opět do Itálie – do Dolomit, máme vytipované krásné lokality, které prostě musíme vidět! Doufám, že krize brzy skončí a my budeme moct konečně vyrazit.

Je nějaká cesta, na kterou nikdy nezapomeneš?

Asi nikdy nezapomenu na první rodinnou dovolenou ve třech. Tenkrát jsme si užívali v městečku Varenna u jezera Como v severní Itálii. Troufám si říct, že Varenna je jedna z nejkrásnějších vesniček na severu Itálie. Městečko leží přímo u jezera a je zde krásný výhled na hory. Na večerní procházky podél jezera nezapomenu do konce života. Těžko říct, zda se mi tam tak líbilo, protože jsem byla čerstvě maminkou nebo geniem loci tohoto místa.

s mamou na cestach

Závěrem mi řekni, co ti cestování dává? A co dává tvým dětem?

Společně cestujeme, objevujeme a zkoumáme vše, co nám přijde do cesty, poznáváme, seznamujeme se. Došlo mi, že nejlepšího učitele nenajdu ani ve školce, ani ve škole, ani v chytrých knížkách, ale že čeká tam venku. Proto máme všichni tak rádi cestování.

Vím, že cestovat s prckem je někdy možná trochu náročné (hlavně psychicky), ale ve výsledku nás vždy ohromně obohatí a dobije nám baterky, abychom mohli zase do našeho života vpustit svěží, čerstvý vzduch.

Jaké  doporučení bys dala rodičům, kteří se třeba bojí cestovat nebo neví, jak začít?

Nemusíte cestovat zrovna na druhý konec světa, nové zážitky a nová dobrodružství lze zažít i ve vedlejší vesnici.

S tím rozhodně souhlasím! Vím, že teď se svými kluky podnikáte hodně výletů. Máš nějaký oblíbený, který bys nám doporučila?

Naše oblíbené výlety jsem sepsala do ebooku – 5 výletů v okolí Prahy pro děti 0-3, který je volně dostupný na mých stránkách. Najdete v něm místa, která navštěvujeme opakovaně. Náš junior například miluje Obří houpačku a lanový park v obci Úholičky (asi 20 minut severozápadně z Prahy).

ebook

Máte tip na cestovatelskou rodinu, se kterou bychom měli udělat článek? Jste to třeba vy? Napište nám sem a určitě něco vymyslíme.

Naše další rozhovory o cestování s dětmi můžete najít tady.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top