fbpx

Prozkoumejte zříceninu Jenčov a údolí potoka Vůznice

Pokud hledáte tip na nenáročný výlet úžasnou krajinou nedaleko od Prahy, rozhodně by vám neměl uniknout náš dnešní tip na výlet na zříceninu hradu Jenčov na Křivoklátsku.

V křivoklátských lesích severně od Nižbora se nachází zřícenina královského hrádku Jenčov. Hrad se ukrývá na strmé skále v údolí potoka Vůznice. Byl tvořen jen dvěma zděnými stavbami, které jsou doposud zřetelné. Na vrcholu skalky stávala obdélná obytná věž a pod ní palác s ohrazeným dvorkem. Věž zanikla při požáru.

Auto zaparkujte v obci Kouty a vydejte se podél lesa pohodlnou lesní cestou. Potok Vůznice tu teče mezi lesnatými stráněmi a máte dojem, jako byste procházeli pralesem. Do výše se tu tyčí staleté stromy, některé polámané letošní vichřicí.

zřícenina Jenčov

Hrad údajně založil Václav II. ve 13. století jako lovecký zámeček. Jméno Jenčov je zřejmě odvozeno od některé varianty jména Jan a znamená „Janův hrad“. Jméno se patrně vztahuje k Janu Lucemburskému, vládnoucímu v letech 1310 – 1346, který ale není jeho zakladatelem, neboť v jeho době hrad již existoval. Zajímavostí je, že se o historii samotného hradu nikde detailněji nedočteme.

Začátek trasy vede lesem, pokud se sem vydáte kočárkem, bude lepší sportovnější model. Cesta je jinak kočárky sjízdná. Můžete s sebou vzít i odrážedlo. Na vrch zříceniny se s ním však nedostanete.

Pod hradem najdete návštěvní knihu, která je ukrytá v dřevěné boudičce hned vedle lavičky.

zřícenina Jenčov

Pokud vám délka trasy nevyhovuje, můžete si ji prodloužit a vydat se až do Nižbora. Pokud je pro nožky vašich dětí dlouhá, zaparkujte auto v obci Skalka, odkud je to ke zřícenině asi kilometr.

Další zajímavosti o zřícenině se dozvíte na těchto stránkách.

Pokud hledáte další tipy na výlety po naší krásné zemi, podívejte se sem a pokud i vy byste rádi inspirovali ostatní a přidali tip na výlet, budeme rádi, když nám napíšete.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top