fbpx

Poznejte Hotel Ještěd – architektonickou perlu Liberecka

hotel ještěd

Pod vánočním stromečkem mezi „měkouši“ ležela i obálka, ve které našel náš táta Ondra poukaz na ubytování v hotelu až na samém vrcholu Ještědu.

Poslední únorový víkend se sem vydáváme a ač byla letošní zima na sníh docela chudá, noc před naší cestou na severu Čech mocně sněžilo a my cestou na vrchol doufáme, že v protisměru nepotkáme žádné auto, protože kdybychom zastavili, nemuseli bychom se přes vrstvu čerstvě napadaného sněhu znovu rozjet. Nakonec stoupání naše auto zvládne bez problému a my stojíme bičováni silným větrem před do tmy se tyčící architektonickou perlou Liberecka.

Náš pokoj se nachází v nejvyšším obytném patře, je nově zařízen, čistý a útulný. Až trochu litujeme, že se novým nábytkem a vybavením vytrácí to kouzlo doby a bytové architektury, ve které byl postaven. Tu připomíná už jen ikonická fasádní stěna pokoje, zaoblená podle vnějšího tvaru vysílače. Pokoje v našem patře mají společné sociální zařízení – je naproti přes uzounkou chodbu a bohužel o nich víte i přes nově instalovanou klimatizaci pokoje.

hotel ještěd

V nižším patře, kde se nacházejí větší prémiové apartmány najdete na společné chodbě visuté chlupaté sedačky, které nesmí chybět na žádné instagramové fotce z návštěvě hotelu Ještěd. Celkový dojem architektonicky skvěle pojatého prostoru trochu kazí kytice rudých růží krčících se ve váze u schodů..

Restaurace budí rozpaky.

Večer se vydáváme po točitém schodišti o dvě patra níže do hotelové restaurace. Z minulé zkušenosti s ní víme, že cenová hladina odpovídá nadmořské výšce, ovšem jídlo tehdy stálo za to. Ceny od té doby ještě povyrostly tak, že by se za ně nemusel stydět ani pražský Imperial nebo svatopetrská Farma. Stydět by se ovšem měl majitel restaurace, protože jídlo, které vám poněkud neochotná obsluha přinese na stůl, rozhodně částce na účtu svou kvalitou a chutí neodpovídá.

hotel ještěd

U restaurace se ještě zastavím.

V ceně ubytování máme i snídani, která se podává v prostorách restaurace. Výběr jídla je opravdu bohatý a jídlo je chutné. Prostě parádní hotelová snídaně jak se patří. Vajíčka na všemožné způsoby, velký výběr pečiva, výborný chléb, spousta džusů a čajů i hruškovice pro otrlé.

To vše je v pořádku a chválíme. Co ovšem absolutně nezapadá a chvílemi nás nalézá s otevřenou pusou a vytřeštěnýma očima je opravdu špatný personál. Hodilo by se možná napsat tragicky špatný, ale zůstaňme u „špatný“. Jednání -předpokládám, že- vedoucí směny neodpovídá základním pravidlům restauratérské etikety a ideálně by zapadl do Špačkova televizního semináře jako odstrašující případ. Když dáte za rodinnou snídani několik set korun, očekáváte zdvořilé proaktivní chování personálu odpovídající místu i cenám, rozhodně ne jednání blížící se čtvrté cenové skupině, kdy je host na obtíž a rozhodně nechcete, aby se sem spokojeně vracel.

hotel ještěd

Dalším zklamáním je vybavení hotelu.

Hotel Ještěd byl dokončen v roce 1973 a jeho nadčasový design neměl svého času obdoby. Bohužel po několika nekomplexních rekonstrukcích vznikl takový bezpohlavní paskvil. Není jasné, jestli se chce profilovat jako luxusní hotel (i s ohledem na ceny jídel a ubytování) nebo hotel s odkazem na historii. Je to něco mezi a my jsme celou dobu nemohli přijít na to, co hotel Ještěd doopravdy je. Je pochopitelné, že zachovat hotel v jeho ryzí původní podobě by bylo velmi nákladné, ovšem tento unikátní monument tyčící se vysoko na okolní kopce by si to rozhodně zasloužil.

Abych jen návštěvu hotelu Ještěd nehanila, musím říct, že to byl zážitek – když jsme odjížděli, celou cestu jsme pozorovali hotel ve zpětném zrcátku a říkali: „Tam nahoře jsme bydleli!“ a myslím, že vždy když kolem tohoto architektonického skvostu pojedeme, budu vzpomínat na to, že právě tam jsme strávili dvě noci.

Večer je z hotelového pokoje úžasný výhled na svítící města a vesnice pod námi. Když pak uprostřed noci přichází sněhová bouře a my z okýnka pozorujeme poletující sníh, který ve větru jako by obtékal oblou fasádu, připadáte si opravdu jako součást něčeho výjimečného. A to je rozhodně pocit, který si z Ještědu i přes vyčtené nedostatky odvážíme.

P.S. Až příště na Ještěd pojedete, zkontrolujte, jestli po snídani stále dávají na stolky vázičky s červenými a žlutými umělými kytičkami. 😉

Tipy na výlety najdete zde.  Hotel si můžete rezervovat tady.

hotel ještědještěd křeslainterier

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top