fbpx

Hry a aktivity pro děti v lese

hry v lese

Pobyt dětí v přírodě je pro jejich vývoj naprosto zásadní. Rozvíjí se jejich hrubá i jemná motorika, z přírody získávají spoustu podnětů ke svému vývoji a rozvíjí se spontánní hra. V neposlední řadě aktivní pobyt v přírodě zamezuje vzniku obezity a depresí. Procházka do přírody nepročistí hlavu jen dětem, ale i jejich rodičům.

Sluneční paprsky venku už lákají všechny, kteří jsou během týdne uzavření doma nebo v práci, aby se vydali do lesa nebo na louku.

Připravila jsem pro vás seznam aktivit a her, které můžete s dětmi v lese podniknout. Máte nějaké oblíbené hry v lese? Napište nám do komentáře.

Stavění domečků pro skřítky a víly

Jednoduchá aktivita, kterou milují batolata i puberťáci. Vyberte ten nejvhodnější strom a u jeho kořenů postavte domeček pro skřítky nebo pro víly.

Hod šiškou do dálky

Jak naučit malé dítě lépe házet než šiškami v lese? Nasbírejte velké množství šišek a trénujte spolu házení do dálky.

Hod šiškou na cíl

Vyberte si strom a trénujte hod na cíl, aby se dítě trefilo do jeho kmene. Čím je dítě starší a zkušenější, tím vzdálenější nebo užší strom vyberte.

rodina cestuje hry

Sběr plodů – třídění

V lese sbírejte různé přírodniny, které můžete v lese nebo doma třídit podle různých kritérií, např. podle barvy, velikosti, druhu. Hledejte různé společné znaky (živá, neživá příroda, plody, listy apod.) Nechte potom dítě povídat o tom, proč roztřídilo přírodniny právě takto.

Kartičky 50 aktivit a her do lesa

Dali jsme dohromady 50 různých her a aktivit, které budou bavit vás i děti a díky kterým si les užijete všemi smysly. Objednávat můžete tady.

Hry pro děti v lese

Lesní detektiv

Děti dostanou za úkol přinést z lesa něco, co je hladké, drsné, pichlavé, jemné, kulaté, těžké, lehké a duté.

Hra s přírodninami – poznávání poslepu

Pokud přinesete přírodniny domů, můžete je použít na další aktivitu. Do krabice nebo misky dejte přírodniny, zakryjete utěrkou, aby nebylo vidět, co je uvnitř. Dítě musí podle hmatu poznávat o jakou přírodninu se jedná.

Hra na paměť

Připravte si na tácek přírodniny. Děti mají 30 vteřin na to, aby si zapamatovaly co nejvíce přírodnin, které na tácku viděly.

Věnec pro vílu nebo lesního skřítka

V lese nasbírejte různé lístky, klacíky a doma si společně vytvořte z papíru pomocí lepicí pásky čelenku pro vílu nebo lesního skřítka.

hry v lese

Pantomima zvířat

Jeden z hráčů pantomimicky předvádí určité zvíře nebo činnost a ostatní hádají, co předvádí.

Hráč, který uhodne, předvádí další hádanku. Pro menší děti můžete připravit obrázky zvířat, aby si ho mohly lépe představit. Tuto hru pro děti si od nás můžete stáhnout zdarma tady.

Stavění hráze na potoce

Pokud se vydáte do lesa, ve kterém teče potok,  zkuste postavit hráz.

Házení kamínků do potoka

Znáte dítě, které by nerado házelo kamínky do potoka, louže nebo rybníka? Starší děti mohou trénovat žabky, menší se budou trefovat přímo do vody. Na nějakou chvíli budete mít o zábavu postaráno.

hry v lese
Lesní muzikant

Najděte v přírodě předměty, které mohou znít – přírodní hudební nástroje. Nechte děti objevovat, jak jednotlivé „hudební nástroje“ zní. Zkoušejte různou intenzitu nebo si zahrajte doprovod k vaší oblíbené písničce.

Škatulata, hejbejte se

Hra pro skupinu dětí, které potřebujete vyběhat. Podle počtu dětí vyberte počet stromů, které můžete pro lepší orientaci označit. Vyberte vždy o jeden strom méně, než je počet vašich dětí. Děti se musí přemísťovat mezi stromy a nesmí je chytit ten, který zrovna nestojí u stromu. Pokud ho chytí, vystřídají se.

Stavění bunkru

Tuto aktivitu ocení nejen kluci, ale určitě také dobrodružněji založená děvčata. Sesbírejte dostatečně velké klacky a postavte si společně v lese bunkr.

hry v lese

Frotáž stromů a listů

Do lesa si s sebou vezměte papír a voskovky. Papír položte na kmen stromu a plochou voskovky překreslujte texturu stromu a zkoumejte, jak vypadá kůra a povrch jednotlivých druhů stromů.

Totéž můžete doma udělat s listy stromů, které si přinesete z procházky domů.

Stavění věže z přírodnin

Kdo postaví nejvyšší věž z přírodnin, které v lese najde? Dítě se učí vlastnosti materiálů, jaké vybrat, aby věž zůstala stát.

Poslouchání zvuků lesa

Až budete v lese, nezapomeňte si s dětmi jen tak sednout a poslouchat zpěv ptáků a šumění lesa. Neznám lepší balzám na nervy než právě toto.

 

Aktivity k vytištění

Můj oblíbený Ateliér v lese má na tomto odkazu krásně zpracované aktivity pro děti ve věku 3-7 let na téma les za symbolické peníze. Kartičky můžete vytisknout, zalaminovat a použít opakovaně. Rozhodně prozkoumejte stránky důkladněji, najdete tam spoustu inspirace nejen na hry v lese, a dokonce mají některé aktivity ke stažení zdarma.

ateliér v lese

Kartičky na poznávání přírody

Kartiček na poznávání přírody jsme objevili už několik. Máme moc rádi ty z dílny Mindok, o kterých jsme psali tady. Mezi další povedené kartičky patří Určovací klíče, které vytvořil NP Šumava – živočichové a rostliny (v nabídce jich mají mnohem více). A pokud máte rádi krásné ilustrace, jukněte na kartičky od Mankaipaper tady.

Věřím, že díky kartičkám můžete s dětmi vymýšlet další aktivity, které podnítí jejich vztah k lesu a přírodě.

Naše další aktivity najdete tady a tady.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top