fbpx

Tipy na túry, špacíry a procházky – to je Kačaba a její Kačabí pohorky

kačabí pohorky
Káťa, které rodina a kamarádi neřeknou jinak než Kačaba, má svůj blog Kačabí pohorky. Na něm najdete přes 100 tipů na výlety do hodiny od Prahy a spoustu dalších inspirativních článků. S Kačabou jsme vytvořily zajímavý rozhovor, ve kterém se dozvíte třeba to, jak často s dětmi vyráží na výlety nebo jaké jsou její cestovatelské sny.
Kačabo, jak by ses našim čtenářům představila?

Ahoj, jsem Káťa, s mužem máme dvě děti, kterým je dva a pět let, a jsme rádi venku v přírodě.

Bydlíme v Praze a tak máme nejprozkoumanější právě hlavní město a Středočeský kraj. A původně jsem z Děčína, kam stále jezdím za svými rodiči, takže dalším častým cílem výletů je Českosaské Švýcarsko, České středohoří a další místa Ústeckého kraje.

Kde můžeme sledovat Kačabí pohorky?

Naše výlety, dovolenou a další tipy sepisuji na webové stránky , které mám propojené s Instagramem a Facebookem.

Jak jsi cestovala jako bezdětná?

Já hrozně ráda řídím, takže jsem cestovala nejvíc autem. Nejlepší pro mě byly roadtripy se stanem. Nejsem žádný velký cestovatel, podívala jsem se na různá místa Evropy, a úplně mi to stačilo ke štěstí. Po Čechách jezdím od dětství, jsem z turistické rodiny. Jezdívalo se různě, bydlívalo různě.

V čem je to teď jiné?
  1. Tak s dětmi se toho ujde mnohem, mnohem méně, to je jasné. My jsme se ani nesnažili zvládat takové treky jako za bezdětna. Že se pár brutálnější treků povedlo, to bylo spíš překvapení, kdy měl syn horší noc a přes den pak usnul třeba na 3 hodiny v nosítku. 🙂 Ten ani neví, kde všude byl.
  2. Taky v plánování myslíme i na ně a cíle se malinko změnily. Když je cestou hřiště, zmrzka nebo nějaká ta zvířátka, je to určitě lepší.
  3. Zatím nejezdíme jinak než autem. Obě děti asi do dvou let nezvládaly hromadnou dopravu, jedině krátké úseky v rámci Prahy. Ale myslím, že tenhle bod se letos změní.
  4. A zatím jsem se neodhodlala ke kempování. Co máme děti, bydlíme v penzionech.

kačabí pohorky

Kdy jste s nimi začali cestovat?

Teď zpětně se tomu docela divím, protože na to, že jsem se dlouho po porodu necejtila ok, přišla první společná dovolená docela brzy. Synovi bylo 3,5 měsíce, kdy jsem vyrazila na svou první mammatour s naší velkou partou kamarádek, rovnou pěkně do kempu do chatky, samozřejmě všechny jsme měly s sebou své děti. A hned týden potom jsme jeli s mužem na prodloužený cyklovíkend na Vysočinu, kde se syn vozil v Chariotu. Do ciziny jsme s klukem jeli až v roce a čtvrt a to do rakouských Alp.

Jak často jsme s dětmi na výletech?

Asi 1-2 x týdně. Někdy se povede vyjet i 5 x za týden, když je pěkně, někdy do toho hodí vidle nemoc a nehneme se z domova dva týdny, však to skoro všichni rodiče znají. Užívám si, že mám možnost strávit hodně času venku díky rodičovské. Jsem ten druh matky, co se zpátky do práce zrovna nehrne a to právě kvůli tomu, že můžeme být venku, kdy chceme.

Co plánujete do budoucna?

My moc plánovací nejsme. Je teda pravda, že mám takové dva seznamy, kam se chci podívat, jeden je plný reálných cílů, různých míst po ČR nebo Evropě, kam věřím, že se podíváme a postupně si ta místa odškrtávám. Velké množství tipů jsem získala až díky svému blogu, posílají mi je čtenářky a nebo je nacházím u rodin, které mají taky cestovatelský blog. Pak máme takový druhý pomyslný seznam, na kterém jsou především místa spjatá s vulkanickou činností, třeba Havaj nebo Kamčatka, což už je velká fantazie.

kačabí pohorky

Kdo plánuje a vymýšlí výlety?

Jsem to většinou já, baví mě to a s mapou mi to vcelku jde. Ale i muž občas najde nějaké super místo a nebo ho napadne nějaká lepší trasa, takže bych řekla, že se dobře doplňujeme. Když se chystáme na delší dovolenou, připravuju itinerář já, každý večer nebo ráno pak vybíráme společně podle nálady a počasí, kam vyrazíme.

 Zapojujete nějak do plánování děti?

Pětiletý syn už má tu a tam nějaké přání, kam by chtěl jet, tak to občas beru v potaz. Někdy mu ušiju na míru celý výlet. Poslední rok ho baví i koukat do mapy na cesty, je paráda, že je máme v Čechách tak pěkně barevně značené.

Kam vedla cesta, na kterou nezapomenu?

Pro mě jsou nezapomenutelné všechny naše cesty, fakt. I na propršený týden na horách vzpomínám ráda a to mám na ně “štěstí”. Já jsem nenáročná, mně se líbí všude v přírodě. Budu moc ráda, když to naše děti budou mít jednou podobně.

kačabí pohorky

Kačaba je druhou cestovatelkou, která nám na blog přispěla svými zkušenostmi a zážitky. Další díly budou následovat v nové kategorii Rozhovory.

Rozhovor s cestovatelkou Lenkou a jejím Císařem si můžete přečíst tady.

Máte tip na cestovatelskou rodinu, se kterou bychom měli udělat článek? Jste to třeba vy? Napište nám sem a určitě něco vymyslíme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top