fbpx

10 aktivit pro děti – Barvy

barvy

Mají vaše děti rády barvy? Jaká je jejich nejoblíbenější? Pro všechny malé děti a jejich rodiče jsem si připravila seznam 10 aktivit na pocvičení barviček. Na většinu aktivit bude potřebovat jen to, co najdete doma, některé aktivity budou potřebovat nějaký čas a materiál na přípravu a najdete zde i tip na krásnou knihu a karetní hru.

Čáp ztratil čepičku

Kdo by neznal tuto hru? Nejlépe se hraje ve skupině, ale můžete si ji zahrát i s jedním dítětem.

Varianta pro skupinu: jedno dítě je čáp a říká „Čáp ztratil čepičku, měla barvu barvičku… “ a doplní barvu, kterou mají ostatní hledat a dotknout se jí. Nesmí být na oblečení dítěte. Čáp honí děti, kteří danou barvu ještě nenašly. Koho chytí, stává se místo něj čápem.

Varianta pro jedno dítě: Rodič říká tu samou hlášku, a nechá dítě hledat barvy v okolí.

Kniha Barvy

Naše oblíbená knížka z nakladatelství Portál je interaktivní a moc nás baví. Na začátku získáte kouzelnou ruku, kterou malujete a učíte se míchat barvy.

aktivity barvy

Tvary, barvy

K této aktivitě vám bude stačit bílá čtvrtka, pastelky nebo fixy a kostky různých tvarů. Obkreslete na papír kostky vždy stejnou barvou – modrou kostku modrou barvou. Až budete mít obkreslené všechny barvy (stačí 5-10 kostek), kostičky dejte stranou a nechte je děti přiřazovat na správné místo. Starší děti vám mohou pomoci kostky obkreslovat a až je tato aktivita přestane bavit, můžete do obkreslených obrázků dokreslit třeba obličeje nebo je vybarvit.

barvy

Barevné puzzle pro nejmenší

K výrobě budete potřebovat starý karton a barvy. Vystříhejte z kartonu stejně velké čtverce, namalujte každá čtverec jinou barvou. Až barvy zaschnou, rozstříhejte každý čtverec na dva dílky. Nakonec všechny dílky zamíchejte a nechte vaše dítě skládat.

Barvy duhy – experiment

Zajímavý experiment s duhovými barvami pro děti. Videonávod najdete zde.

Hledání barviček v místnosti

U nás je tato aktivita velmi oblíbená. Vezměte si pastelky nebo fixy a schovejte je v místnosti nebo na zahradě tak, aby je vaše dítě mohlo jednoduše najít. Pak už je nechte hledat, až je najde všechny. A znova.

Třídění podle barev- různé varianty

Na internetu najdete mnoho variací této aktivity a záleží pouze na tom, co máte doma. Děti mohou třídit kostičky, lego, hračky, zvířátka. Pro starší děti můžete použít k přesouvání předmětů pinzetu na procvičování jemné motoriky.

8arvy jako malované

Krásná karetní hra na procvičování barev od české autorky. Kromě samotného poznávání a třídění barev můžete s kartami rozvíjet a trénovat paměť, postřeh, čtení, cizí jazyky či vyprávění příběhů. Je také velmi snadné je provázat s bezprostředním okolím – s kostkami, hračkami a přírodou kolem nás.

Pracovní list Barvy

U Terezy na blogu Máma do deště najdete za pár korun ke stažení 16 stránkovou knihu v PDF k vytištění. Je určena pro děti od 1,5 roku a aktivity jsou moc pěkné.

Malování bez špíny

Chcete své děťátko seznámit s barvami, ale bojíte se nepořádku, které může udělat? Mám pro vás aktivitu, která patří mezi ty „čisté“. Budete potřebovat zavírací sáčky nebo euroobaly. Na čtvrtku nakapejte trochu barvy a dejte je do sáčku nebo obalu (igelitu), zalepte izolepou, dítě může roztírat barvy aniž by se barva dostala ven.

An easy, no mess rainbow art idea for babies, toddlers and preschoolers. A fun colour learning. rainbow, weather, st patricks day or Spring project. The heart cut out makes this a great valentines day activity for kids too. "My color is rainbow" book craft.

Další tipy na procvičování barev najdete tady.

Naše další aktivity jsou tady.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top