fbpx

5 důvodů, proč se vydat (nejen v zimě) do Bari

apulie
V polovině února jsme se nechali zlákat levnými letenkami na krátký výlet do jižní Itálie do oblasti Apulie, která se nachází v podpatku Itálie, omývá ji Jaderské moře a hlavním městem oblasti je Bari.

Těšili jsme se, že po dlouhých týdnech v zamračené Praze uvidíme konečně slunce a užijeme si naši poslední zahraniční cestu ve třech. To se nám splnilo a dostalo se nám ještě něco navíc!

1) Bloudění Starým městem

Mnoho evropských historických měst, která navštěvují tisíce turistů, se bohužel změnilo ve skanzeny bez stálých obyvatel v centru města, a Praha není výjimkou. V tomto je Bari jiné. Když se zatouláte do historického centra, stanete se pozorovatelem jeho života. Na šňůrách se z oken třepotá čisté voňavé prádlo, otevřené dveře do domků v úrovni chladivé kamenné dlažby lákají k nenápadnému nakouknutí dovnitř, muži sledují v nálevnách s pivem v ruce fotbal a ženy sedíce kolem stolu vyrábějí domácí těstoviny, které pod okny suší a prodávají lidem z ulice.

bari

V jedné uličce jsme narazili na operní pěvkyni, která si tu buskingem přivydělávala. Její zpěv byl úchvatný a mocně dokresloval atmosféru města, jen jsem se trochu bála, aby nevzbudil spící Sabču v kočárku.

Bari

Bari je město, kde se necítíte jako turista, ale jako pozorovatel, kterému nechají místní nahlédnout do svých životů a na malou chviličku se stát jeho součástí.

2) Jaderské moře a jeho vůně

Nevím, jak to máte vy, ale moje vzpomínky jsou často spojeny s určitými vůněmi. Když jsme se v Bari dostali poprvé k moři a já ucítila vůni Jadranu, hned jsem se přesunula zpátky do mých šesti let, kdy jsme poprvé navštívili s rodiči Chorvatsko.

alberobello

Ač jsme od té doby navštívili mnoho jiných moří a několik oceánů, Jadran má svou typickou vůni, kterou jsem tentokrát vnímala mnohem intenzivněji a vyvolala ve mně moc milé vzpomínky.

Naši malou cestovatelku mezitím zaujal místní rybí trh, kde sledovala ryby právě vytažené z moře.

rybi trh

I když to v polovině února ještě nebylo na koupání, moře, obloha bez mraků a příjemná teplota nám dodaly spoustu energie.

3) Spousta míst k výletům

Pokud budete mít v Apulii víc času než jsme měli my, máte možnost udělat mnoho výletů do okolí, které rozhodně stojí za to. Naším cílem mimo Bari bylo úchvatné městečko Alberobello, jehož centrum je právem zapsáno na seznamu UNESCO. Připravujeme článek s informacemi, jak se sem z Bari dostat a kde se výborně najíst.

alberobello

Návštěva v zimě má tu obrovskou výhodu, že zde nepotkáte tolik turistů a najdete i zákoutí a uličky, kde si jedinečnou architekturu a klid budete moci vychutnat sami.

alberobello

Rozhodně stojí za návštěvu i malá historická městečka, která lemují pobřeží Jaderského moře a jsou tak fotogenická, že je člověk musí vidět na vlastní oči. (To si necháváme na příští návštěvu.)

alberobello

4) Jídlo

Kdo by neznal italskou kuchyni – navíc patří k našim nejoblíbenějším! Jen se občas obrňte trpělivostí, jižané často otevírají své podniky až s úderem dvanácté hodiny polední, o to déle ale žije centrum měst do noci.

Z nenápadné restaurace, která byla v Alberobello jediná v poledne otevřená, se jako kouzlem zrodilo gastronomické nebe, na které doteď vzpomínáme. Určitě rodinný podnik La Cantina navštivte!

alberobello

5) Dostupnost

Na jih Itálie se dostanete letecky z Prahy za dvě hodiny, my jsme letěli se společností WizzAir. Není to dlouho, co svoji přímou linku zavedl i RyanAir. Letenka pro všechny tři nás vyšla s klubovou kartou Wizz na necelé dva tisíce korun.

 

7 Komentáře

  1. Jídlo na cestách
    12. 10. 2022

    Nejlepší zmrzlina v Bari je za mne ta z Gelateria Gentile:
    https://www.jidlonacestach.cz/antica-gelateria-gentile/
    a ochutnat se musí i focaccia barese:
    https://www.jidlonacestach.cz/focaccia-barese/

    Odpovědět
    1. Rodina cestuje
      12. 10. 2022

      Děkujeme za tipy

      Odpovědět
      1. Jídlo na cestách
        16. 2. 2023

        Jak píšete, Bari je super i v zimě, já se vrátil před týdnem, byť tentokrát počasí trochu „zlobilo“, byla zima. Ale o to víc to bylo zajímavé gastronomicky. A svá oblíbená místa v Bari jsem rozšířil o:
        https://www.jidlonacestach.cz/pekarna-fiore-bari/
        chodil jsem okolo skoro pokaždé, ale jejich focacciu jsem ochutnal až teď a byla to pecka. Vyzkoušejte, až tam budete příště 🙂

        Odpovědět
  2. Iveta
    12. 11. 2022

    Mnoho evropských historických měst, která navštěvují tisíce turistů, se bohužel změnilo ve skanzeny bez stálých obyvatel v centru města, a Praha není výjimkou. V tomto je Bari jiné. Když se zatouláte do historického centra, stanete se pozorovatelem jeho života. Na šňůrách se z oken třepotá čisté voňavé prádlo, otevřené dveře do domků v úrovni chladivé kamenné dlažby lákají k nenápadnému nakouknutí dovnitř, muži sledují v nálevnách s pivem v ruce fotbal a ženy sedíce kolem stolu vyrábějí domácí těstoviny, které pod okny suší a prodávají lidem z ulice. – minuly tyden jsme navstivili Bari a ten vas popis? Mame naprosto stejny zazitek! Ta vune pradla v historickém centru? Bozi!!

    Odpovědět
    1. Rodina cestuje
      13. 11. 2022

      To jsme moc rádi. Taky se nám líbilo!

      Odpovědět
      1. Radka
        16. 2. 2023

        Dobrý den,
        cestovali jste autem? Pokud ano, můžete doporučit autopůjčovnu?

        Odpovědět
        1. Rodina cestuje
          8. 3. 2023

          Dobrý den, byli jsme jen na pár dní, tak jsme jezdili hromadnou dopravou.

          Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top