fbpx

Sestupte do Punkevních jeskyní a do propasti Macocha

punkevní jeskyně
V polovině listopadu jsme se vydali na odpočinkový výlet do moravského Vyškova. Abychom nestrávili víkend pouze v sauně a vířivce, vydali jsme se na průzkum Moravského krasu, a to přímo do Punkevních jeskyní a propasti Macocha.
Den předem si rezervujeme místa na danou hodinu, dvě volná místa na nás jen tak tak zbyla. Druhý den už parkujeme u Skalního mlýna a vydáváme se asi na 2,5 km dlouhou procházku údolím Pustého žlebu až k informačnímu centru.

informační centrum

Naše Sabinka celou cestu prospí v kočárku a my jsme rádi, že si můžeme protáhnout nohy a svižnou chůzí se v chladném odpoledni trochu ohřát. Cestou sledujeme říčku Punkvu, která se tu v některých ztrácí pod povrchem, aby se o několik stovek metrů dále zase objevila vytékající z otvoru ve skále, a Ondra vypráví o tom, jak zde kdysi lovci mamutů naháněli stáda až na kraj strmých srázů vysoko nad námi. Cesta uteče jako voda v Punkvě a zanedlouho už stojíme před moderní budovou Informačního centra, kam si jdeme vyzvednout vstupenky a koupit pohled na památku.

punkevní jeskyně

Celá prohlídková trasa měří 800 m a trvá asi jednu hodinu. Nejprve procházíte jednotlivými dómy, kde můžete obdivovat krásu a majestátnost krápníkové výzdoby a žasnout nad tím, co příroda dokázala vytvořit.

punkevní jeskyně

Přes Přední, Reichenbachův a Zadní dóm se dlouhou chodbou dostáváme až na dno propasti Macocha. I když propast známe z fotek, její ohromující hloubka nám doslova vyrazí dech. Průvodce nám zde vypráví o tom, jak název propasti vznikl, kudy vedly první nesmělé pokusy o průzkum zdejšího jeskynního systému a nevynechá ani zajímavosti o hloubce jezírek na dně propasti.

punkevní jeskyně

Propast si také návštěvníci mohou prohlédnout ze dvou vyhlídkových můstků, které jsou přístupné lanovkou.

Ze dna propasti je to pak už jen kousek k přístavišti lodiček, které vás pohodlně provezou zatopenými jeskyněmi s azurově modrou vodou. Krátkou zastávku vyplňuje ještě návštěva Masarykova dómu a odtud zpět po vodě až k informačnímu centru.

Macocha

Jsem moc ráda, že jsme se do Punkevních jeskyní vydali. Krasová výzdoba jeskyní je opravdu úchvatná, ať už se jedná o veliké perfektně nasvícené krápníkové útvary, malé krápníčky nebo rozličná krasová jezírka. Výklad průvodce byl opravdu zajímavý a z projížďky na lodičkách jsme měli radost nejen my, ale hlavně naše malá cestovatelka.

punkevní jeskyně

Vstupné

Dospělý 210 Kč, děti do 3 let zdarma a děti 3- 15 let 100 Kč.

V ceně vstupenky je i projížďka na loďce.

Důležité informace najdete zde.

O návštěvě jeskyně Výpustek v Moravském krasu, píšeme zde.

Mapa Punkevních jeskyní

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top