fbpx

Obří akvárium v Hradci Králové – recenze

akvárium
Jsou dny, kdy by člověk nejraději zůstal v posteli s hrnkem teplého čaje a přes okno pozoroval zimní rozmary počasí. Pozvání na oslavu narozenin se ale neodmítá, a tak jsme v studeném dešti vyrazili směr Pardubice. A abychom cestou i něco viděli, zastavili jsme se v Hradci, kde mají takovou malou Amazonku!
Míříme do Hradce Králové do Obřího akvária, údajně největšího sladkovodního akvária u nás, plného ryb z Jižní a Střední Ameriky.

Expozice má celkem tři části a všechny jsou doprovázeny odborným výkladem. V první místnosti můžete obdivovat lebky exotických ryb a na stěnách tropické druhy motýlů.

Obří akvárium v Hradci Králové

Dále vás prohlídka zavede po schodech nahoru na lávku v deštném pralese, odkud můžete pozorovat stovky velkých i malých ryb pod vámi a obdivovat krásu rostlin. Pocit skutečného pralesa dokreslí i tropický déšť nebo mlha.

Obří akvárium v Hradci Králové

Po schodech sejdete dolů na dno akvária. Procházíte tunelem a pozorujete tichou krásu místních obyvatel, kteří tu klidně proplouvají všude kolem vás. V akváriu žije kolem 500 sladkovodních ryb různých velikostí. Ty největší dosahují délky až 100 cm. Na stěnách jsou instalované popisky s jednotlivými druhy a pro nejmenší návštěvníky jsou zde připravené schůdky, aby mohli pozorovat ryby opravdu zblízka.

Obří akvárium v Hradci Králové

Poslední místnost, kterou rozhodně s dětmi nemůžete vynechat, je prodejna suvenýrů, kde si na své přijde snad každé dítě lačnící po plyšové rybě nebo jiné hračce. A pokud je vám líto, že nemůžete doma mít podvodní tunel s exotickými rybami, v obchodě si můžete koupit alespoň rybku do vašeho akvária.

Obří akvárium v Hradci Králové

Naštěstí naše malá cestovatelka ještě nepodlehla kouzlu nakupování suvenýrů (a doufám, že to ještě nějaký čas vydrží), přesto se jí nejvíce líbilo právě v obchodě, kde pozorovala v akváriích desítky drobných rybiček.

Obří akvárium v Hradci Králové

Závěrem

Možná poněkud vyšší vstupné, rozhodně ale zajímavý zážitek, který byste při pohledu na dům, ve kterém se malá Amazonka skrývá, rozhodně nečekali. Pokud jste navštívili některá z velkých světových akvárií nebo přímo veletoky Jižní Ameriky, asi vás tu nic nepřekvapí a možná ani nenadchne. Na druhou stranu pro člověka, pro kterého jsou exotické dálky nedostupné, je to příležitost, jak se na chvíli ocitnout ve vlhku a přítmí pralesa.

 

Vstupné

dospělí 150 Kč, děti do 3 let zdarma a 3-15 let 100 Kč.

Je škoda, že Obří akvárium nenabízí vstupné pro rodinu.

Otevírací dobu najdete zde.

 

Naše další tipy na výlety s dětmi po Čechách naleznete tady.

2 Komentáře

  1. Katka
    9. 2. 2019

    Něco podobnýho je i v pražský Botanický zahradě v tom skleníku Fata Morgana. Tak případně tip na další výlet 🙂 Katka

    Odpovědět
    1. Rodina cestuje
      9. 2. 2019

      Super, děkujeme za tip. Tam jsme byli kdysi na noční prohlídce a taky to bylo super.
      Sylva 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top