fbpx

Srí Lanka s batoletem – naše cesta po ostrově

Před 4 lety jsme Srí Lanku procestovali místní hromadnou dopravou. Ta má úžasné kouzlo a pro středoevropana, který je zvyklý na nudné cesty metrem do práce a z práce, je spolucestování s domorodci jedna velká divočina. Hlasitá hudba, neonová blikátka, kouř vonných tyčinek, prodejci nabízející neuvěřitelné zboží, předjíždění při kterém zavíráte oči a modlíte se, protože nechcete umřít po čelním střetu s protijedoucím autobusem…

S ohledem na komfort cestování s naší malou cestovatelkou bylo jednodušší si tentokrát půjčit auto, abychom byli mobilnější a nezávislí na jízdních „řádech“ místní dopravy.

Dnes si s námi můžete projet celou trasu, kterou jsme během naší výpravy zvládli a třeba se nechat inspirovat.

Kandy

Kulturní hlavní město Srí Lanky nás přivítalo hustým deštěm, který ustával jen na chvíli. Centrum se rozprostírá kolem jezera a je lemováno prudkými svahy okolních hor. Najdete zde Chrám Buddhova zubu a na vysokém kopci pak sedícího Buddhu, který shlíží na celé město a v noci je krásně osvětlen.

Ubytování jsme tentokrát našli vysoko nad městem v pravém deštném lese, kde nám po střeše skákaly opice a paní domácí je každé ráno plašila puškou. Jednoduše ideální místo pro vstřebání pravé exotické atmosféry a zároveň pro oddech po noci v letadle.

Pinawalla

Sloní sirotčinec v Pinnawalle je místo, kam směřovala náš první výlet z Kandy. Kde jinde oslavit 1,5 roku naší princezny než u slonů? Sabinka z nich byla opravdu nadšená, stála a se zájmem je pozorovala.

Místní sloni mají v sirotčinci moc pěkný výběh i zázemí a dvakrát denně (v 10 a 14 hodin) se hodí koupat do 400 metrů vzdálené řeky.

Když se sloni vrátí zpátky do prostor sirotčince, máte možnost je pozorovat, jak svačí listy ze stromů a když budete mít štěstí, uvidíte i krmení malých slůňat mlékem. Při naší předchozí návštěvě jsme měli možnost slůňata dokonce sami nakrmit.

Nuwara Eliya

Hlavní město čaje. Leží v nadmořské výšce 2000 m.n.m. a je zde chladnější podnebí. Lidé tu nosí čepice a zimní bundy, což je při teplotách kolem 17°C pro našince docela zábavná podívaná.

Nuwara Eliya na vás dýchá pravou koloniální atmosférou a snadno si můžete představit dobu, kdy Srí Lanka patřila do područí Anglie. Byli to právě angličané, kdo zde nechal postavit koňské závodiště, golfové hřiště, parky i rozlehlé zahrady kolem krásných viktoriánských domů a sídel.

Uprostřed města se rozprostírá jezero Gregory, kolem kterého můžete korzovat, nedaleko je dostihové závodiště s koňmi, kteří už od pohledu vypadají, že pamatují koloniální dobu taktéž.

Ella

Malé horské městečko je vstupní branou srílanské vysočiny a čajových plantáží. I když je Ella turisticky hojně navštěvované místo kvůli mnoha místním zajímavostem (o kterých napíšeme příště), neztrácí nic ze své uvolněné atmosféry.

Před 4 lety jsme zde strávili pouze jednu noc a moc nás to mrzelo. Tento rok jsme si město a jeho okolí užili dosytosti.

Tissamaharama

Na srílanské safari do národního parku Yala se vyráží nejčastěji z tohoto městečka na břehu rozlehlého jezera, na jehož březích můžete během dne pozorovat tisíce obřích kaloňů, spících zavěšení v korunách stromů, a nespočet druhů vodního ptactva. Když si při západu slunce sednete na lavičku na hrázi jezera, budete svědky úžasné podívané – jako na povel se v jeden okamžik nebe zaplní tisíci neslyšně se pohybujícími kaloni, kteří se západem slunce vyrážejí na svůj noční lov. Ale nebojte se, i když tito savci s rozpětím křídel až 1,5 m působí hrozivě, jsou to býložravci živící se především ovocem. Je to opravdu fascinující podívaná, která vám vyrazí dech. Naše Sabinka zůstala stát s otevřenou pusou tak, až jí dudlík spadl do jezera! 🙂

Tangalle

Pokud nemáte rádi davy lidí a toužíte po soukromé pláži, ubytujte se u městečka Tangalle a můžete si být jisti, že na pláži před vaší chatkou nepotkáte nikoho. Pláže jsou tu jako z prospektů cestovních kanceláří, široké a lemované průzračnou vodou Indického oceánu. Tak co?! Pořád preferujete Bibione?! 😉

Mirissa

Místo, kam si umím představit na nějakou dobu přesídlit. Kombinace krásné dlouhé pláže, výborného jídla, příjemných podniků a restaurací s výhledem na oceán, je pro mě hodně lákavá. Lidé jsou tu uvolnění a vládne tu neuvěřitelná pohoda. Mirissa je také výchozím místem pro pozorování velryb. Tento výlet jsme si po našich minulých zkušenostech protentokrát raději odpustili. 🙂

Galle

Toto místo na jihozápadě ostrova je skvělá exkurze do časů holandského koloniálního období.  Galle je stará pevnost, která od 17. století sloužila jako hlavní přístaviště Srí Lanky. Rozhodně stojí za to si najít ubytování přímo v pevnosti, která je protkaná úzkými cestami, a při západu slunce obdivovat krásu Indického oceánu sedíce na městských hradbách vysoko nad vlnící se hladinou.

Kolombo

Největší město Srí Lanky a zároveň centrum obchodu, služeb i průmyslu. Pokud budete na ostrově cokoliv postrádat, najdete to právě v Kolombu. Moderní město, kde se vedle proskleného mrakodrapu krčí nízký zahradní domek koloniální éry, a kde vedle vozíku taženého koněm stojí v nekončící dopravní zácpě luxusní nový Mercedes. I Kolombo má své kouzlo a po cestách napříč ostrovem jsme poslední den trávili právě zde, v komfortu klimatizovaných obchodů a restaurací světové úrovně. Ještě několik nákupů před odletem a pak už rychle spát, ať ranní let nezmeškáme!

Negombo

Někdo zde tráví celou dovolenou a říká tomu „byl jsem na Srí Lance“, pro nás je to jen letovisko s nekončící řadou hotelů různé úrovně, kde na lehátku u bazénu můžete proležet celou svoji dovolenou a v práci se pak pochlubit „exotikou a dobrodružstvím“. My tu jen přespíme, abychom brzy ráno vyrazili vrátit auto do půjčovny a pak honem na letiště.

 

Tentokrát je něco jinak.. zatím vždy, kdy se náš pobyt v daleké krajině chýlil ke konci, jsme oba čím dál více cítili touhu být už doma a možná jsme nenápadně posouvali ručičky hodinek tak, aby se odlet konečně přiblížil. Nyní se nám z ostrova vůbec nechce a ač se se Srí Lankou v tichosti loučíme, všichni tři současně víme, že jsme zde stopy v písku rozhodně nezanechali naposledy!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top