fbpx

6 hodin v Kyjevě aneb naše první cesta na Ukrajinu

Během cesty na Srí Lanku nás čekal šestihodinový přestup v Kyjevě. Nevím jak vy, ale co my rozhodně nesnášíme, je čekání – proto jsem od počátku věděli, že se do ukrajinské metropole vzdálené 30 km od letiště musíme podívat – a stálo to za to!

Nemilým překvapením po příletu na Ukrajinu je zjištění, že se logicky nacházíme mimo dosah EU roamingu, na který jsme si během cest po Evropě tak zvykli.

Vzhledem k důvěře (čti nedůvěře), kterou k zástupu ukrajinských taxikářů vyhlížejících svoji oběť máme, spouštíme na slabé letištní wifi aplikaci Uber a s úlevou zjišťujeme, že dostat se do centra Kyjeva nebude zas takový problém.

Z omylu nás vyvede první objednaný řidič, který se sice blíží, ovšem úspěšně nás míjí, načež překvapivě zapíná taxametr a my tak v online aplikaci sledujeme, jak se vzdalujeme od letiště a hřivny za jízdu vesele narůstají, zatímco zkoprněle přešlapujeme na parkovišti před terminálem.

První nepříjemnost (prozradím, že zároveň poslední) máme za sebou a další řidič nás už svojí 20 let starou Audi A6, která pamatuje doby, kdy si ji na stará kolena za německý štědrý důchod pořídil pan Wolfgang, aby s ní jezdil každé ráno pro teplé pečivo,….. než mu ji ukradli a ta zmizel neznámo kam (čti na Ukrajinu).

Přesun na proslulé náměstí Majdan – němý symbol nedávné Ukrajinské revoluce nás vyšel na necelých 300 Kč a my se vydáváme na průzkum srdce Kyjeva. Obrovskou výhodou je, že se hlavní dopravní tepny protínající největší kyjevské náměstí přes víkend stávají pěšími zónami a nám se tak naskýtá skvělá příležitost vychutnat si majestátnost budov lemujících hlavní třídy Kyjeva s dostatečným odstupem a mimo obvyklý zástup turistů tísnících se ve všední dny na chodnících.

Pro nás trochu nezvykle jsme do Kyjeva nejeli úplně „na blind“, ale před návštěvou jsme stihli shlédnout video od kluků z Honest Guide a za některé tipy jsme byli vděčni.

Zkuste z našeho fotočlánku nasát atmosféru, kterou nám Kyjev servíroval a levnou letenku si najděte tady.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top