fbpx

Lány – ideální místo pro víkendový výlet s rodinou

lány výlet

Možná marně dumáte, kam vyrazit o víkendu na výlet s rodinou! My jsme se poslední květnovou neděli jsme se vydali na výlet na západ od Prahy do malého městečka, které jistě všichni Češi znají –  do Lán. Zámek v Lánech ležící na okraji křivoklátských lesů je oficiálním letním sídlem prezidenta České republiky, obklopuje ho rozsáhlý anglický park, palmový skleník, rybník a Lánská obora.

My vás dnes vezmeme do parku, navštívíme kouzelnou chaloupku a projdeme se po Lánské oboře. Nakonec ještě potkáme antilopy a lamy a přidáme dva tipy, kam se podívat, když stále nebudete mít dost..

Návštěvou areálu si na své přijdou všechny generace. V parku jsme obdivovali rozkvetlé rododendrony a upravený trávník, který téměř vyzýval k odpočinku. Areál je opravdu veliký, můžete se tu procházet a kochat se přírodou klidně celé odpoledne.

Vstupné do parku je 15 Kč a nesmí sem psi.

Jelikož bylo hodně teplo, zamířili jsme k rybníku, na kterém můžeme obdivovat krásně kvetoucí lekníny a mocný vodotrysk. Na rybníce je maličký ostrůvek, na který vede dřevěná lávka. Naše děti však spíš ocenily vodu tekoucí ve fontáně a osvěžily si v ní nohy.

Na výlet jsme vyrazili pozdě dopoledne, hlad už nás vyhnal z parku a my jsme se vydali na oběd do místní hospody. Hned vedle hospody se nachází kouzelná chaloupka. Už při minulé návštěvě jsme ji obdivovali a pan domácí nás pozval dále. Zahrada domku je celá obklopená různými zvířátky. Potkáte zde krokodýly, šneky, divočáky a dokonce i trpaslíky. Zdi této kouzelné chaloupky jsou pomalované pohádkami a v zahradě dokonce stojí perníková chaloupka. Určitě s dětmi nakoukněte přes plot, toto malé království vás určitě nadchne!

perníková chaloupka lány

Když stále nebudete mít dost a budete si chtít výlet s rodinou trochu prodloužit, vydejte se na 4,5 kilometrový výlet do Lánské obory, kterou prochází naučná stezka, která má 22 zastavení, a kde můžete obdivovat jeleny a divočáky. Cesta vede kousek od jejich výběhu, máte tak jedinečnou možnost pozorovat tato lesní zvířata zblízka.

lány obora

Blízkost této obory byl jedním z hlavních důvodů, proč byl v roce 1921 zvolen jako přechodné prezidentské sídlo právě lánský zámek.

Cestou do Lán od dálnice k zámku minete dva výběhy, ve kterých se pasou antilopy a lamy. Určitě se zde zastavte a podívejte se na tato krásná zvířata zblízka. Při naší první návštěvě se jedné lamě nelíbil náš pes a poplivala ho. Pes si už příště dal pozor a čumák k lamám nestrkal. Sabinka se jim naopak asi líbila, pořád ji chtěli očuchávat.

Ve městě najdete také muzeum T. G. Masaryka a pro fanoušky hokeje i Hokejová síň. Ani jedno místo jsme však zatím nenavštívili.

Fotogalerie

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top