fbpx

Třeboňsko – kam se vydat na kole s dětmi

Třeboňsko je ideální na cyklistiku – krásná krajina, spousta rybníků a stezky téměř bez kopců. Díky této kombinaci ujedete na kole víc kilometrů a uvidíte víc, než předpokládáte. Ideální destinace je to právě pro rodiny s dětmi, které ocení nenáročný terén a v létě možnost se vykoupat v některém z mnoha rybníků. Jaká místa tedy neminout?

Květnový prodloužený víkend jsme se rozhodli strávit na jihu Čech, abychom otestovali náš nový vozík za kolo Croozer. Ubytování jsme sehnali přes airbnb v Kardašově Řečici, která je skvělým výchozím bodem pro výlety do okolí. Hned jak jsme jsme vybalili věci z auta, nasedli jsme na kola a šlápli do pedálů. Naše první cesta vedla na zámek Červená Lhota, který je od Řečice vzdálen asi 10 km.

 

Červená Lhota

Sjížděli jsme cestou kolem chatové osady a zámek se před námi náhle objevil v celé své kráse. Modrá obloha se zrcadlila na vodní hladině rybníku, která zámek obklopuje. Jedinou nevýhodou bylo to, že nedaleká restaurace nás nalákala na dortíky, ale když jsme přijeli, právě zavírali. Museli jsme tedy naše chutě zahnat a vydat se na zpáteční cestu. Doporučuji tedy před návštěvou juknout na webové stránky a zjistit otevírací dobu.

Třeboň

Následující ráno vyrážíme na celodenní výlet do Třeboně. Z našeho ubytování vede cyklostezka přímo tam. Je to příjemná cesta, velká část se jede lesem, což neocenila naše malá, která po vyndání z vozíku vypadala jako čert, protože se do něj trochu prášilo. (Tento nedostatek musíme ještě vyřešit.)

Z lesů cesta pokračuje kolem rybníků – a že jich je v okolí hodně! Když se blížíme k Rožmberku, začíná cyklistická doprava houstnout a potkáváme čím dál více lidí. Projíždíme velkolepou hráz našeho největšího rybníku, která měří 2430 metrů a zpevňují ji staleté duby. Některé vypadají jako z pohádky. U stavidla je občerstvení pro hladové a žíznivé cyklisty, my však pokračujeme dále a potkáváme stánek se zmrzlinou, kterou prodávají místní kluci. Zmrzlina je příjemným osvěžením v teplém počasí a pomůže nám zvládnout poslední úsek cesty do Třeboně.

Jakmile dorazíme do města, projíždíme krásným náměstím a potkáváme davy lidí. Právě zde probíhá festival animovaných filmů, ale myslím, že i tak je tu turistů až až.

Hlad už se hlasitě ozývá, ale všechny restaurace na náměstí mají obsazené zahrádky, vydáváme se tedy dál od náměstí a jedeme podél Zlaté stoky, kde stojí malebné domky a Bertiny lázně.

Tam konečně nacházíme volný stůl na zahrádce a Ondra krotí svůj hlad vyhlášenou místní specialitou – kapřími hranolky.

Po obědě se vracíme zpátky na náměstí, jedeme se podívat na třeboňský zámek. Uděláme pár fotek a cesta nás vede zpět na náměstí, kde zkoušíme výbornou cukrárnu .

V těle máme cukrů dost a je na čase přebytečnou energii spálit na kole. Za celý den jsme ušlapali 65 km, což je docela slušný výsledek.

Jindřichův Hradec

Další den se vydáváme do blízkého Jindřichova Hradce, kde má zastávku známá úzkokolejka, která nás doveze až k rakouským hranicím. Vlak je přizpůsobený pro cyklisty, v posledním vagónu jedou kola.

Míříme vláčkem do Albeře k rybníku Osika, který máme oba s Ondrou spojený s dětstvím. Cesta z Hradce trvá něco přes hodinu a vede malebnou krajinou. V Albeři hned u zastávky vlaku je hospoda, kde se občerstvujeme před cestou.

Náš vrchní plánovač asi večer před výletem vypil moc piv, a naše „cesta“ vede místy, kudy žádná cesta nevede. Vozík naštěstí zvládl terén bez problému a já v duchu děkuji za to, že na něm máme kvalitní odpružení.

Když vjíždíme na náměstí Jindřichova Hradce, v nohách máme asi 40 kilometrů, což je dobrý výsledek.

Jindřichův Hradec je malebné město s čilým ruchem. Na pěší zóně najdete mnoho občerstvení s výbornou zmrzlinou.

Vydejte se na Třeboňsko na kole s dětmi a určitě si jih Čech zamilujete. Čas tu plyne tak nějak pomaleji a zapadající slunce nad jihočeským rybníkem se jen tak neokouká. Užijete si zde víkend a když zůstanete déle, objevíte spoustu krásných míst, kde vám bude krásně.

 

 

4 Komentáře

  1. Pavla
    31. 8. 2018

    Díky za Vaše TiPY! Třeboňsko jsme letos také navštívili, bydleli jsme kousek od zámku Červená lhota, radost vzpomínat. 🙂

    Odpovědět
    1. sylvavojtiskova
      2. 9. 2018

      Zdravím Pavlo,
      Jsme moc rádi, jestli jsme inspirovali.
      Do Třeboně se zase vracíme příští víkend. Na kola je to tam prostě ideální.
      Sylva

      Odpovědět
  2. Ubytování u Macků
    22. 1. 2021

    Nyní máme v Třeboni i divoké koně, přijeďte se podívat! :)Více info zde 🙂
    https://ubytovanimacku.cz/okolo-trebone-pasou-se-tam-kone/

    Odpovědět
    1. Rodina cestuje
      1. 2. 2021

      Děkujeme za tip. 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top