fbpx

Tallinn našima očima

Venku už to chvílemi začíná vypadat na příchod jara. My se však v čase vrátíme na konec října, kdy jsme se vydali na krátký roadtrip podél Baltského moře – objevovat krásy Lotyšska a Estonska. Byla to naše premiéra v těchto zemích a podzimní sychravé počasí spolu s těžkou oblačnou peřinou dokreslovala trochu tajemnou atmosféru našeho výletu.

Jedním z našich prvních cílů bylo hlavní město Estonska – Tallinn. Jak jsme se dozvěděli od našeho Airbnb hostitele, většina turistů do města míří v létě nebo na Vánoce, Tallinn byl v době naší návštěvy téměř bez turistů a my si tak mohli vychutnávat objevování města nerušeně.

Pojďte se s námi vydat na krátkou procházku uličkami tohoto krásného města!

DSC_8401DSC_8404DSC_8408

V Tallinnu žije téměř třetina všech obyvatel Estonska (407 tisíc z celkového počtu 1,3 mil. obyvatel). Leží na březích Baltského moře ve Finském zálivu.

Historická část města se nazývá Vanalinn (estonsky staré město) a už roku 1997 byla tato část města zapsána na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

DSC_8481DSC_8470DSC_8463DSC_8460

Staré město je skvěle opevněno funkčními hradbami z 13. – 16. století.

DSC_8563DSC_8573DSC_8608

DSC_8620

Hanzovní domy v centru města

Naproti estonskému parlamentu najdete krásný pravoslavný chrám Alexandra Něvského, který je vybudován byl v tradičním ruském (moskevském) architektonickém stylu. I přes nepřízeň osudu, kdy ho místní chtěli nechat zbourat jako symbol ruské okupace, a nacisté ho za války uzavřeli, dnes slouží jako důstojný svatostánek pravoslavné církve v Estonsku.

DSC_8443DSC_8441DSC_8414

 

 

1 Komentář

  1. […] Hlavní město Estonska má zvláštní kouzlo, je protkané historií. Procházíte centrem plným hanzovních domů, minete historické opevnění a dostanete se až k místům, která pamatují sovětskou éru. O Tallinnu najdete samostatný článek zde. […]

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top