fbpx

Okruh kolem Mexika, Ameriky a Kanady za jeden den? U Karlštejna ano!

Zimní nedělní odpoledne láká k výletu. Pojďte se s námi na dvouhodinový výlet kolem lomů u Karlštejna
Dobývání vápence zde má dlouhou historii. Těžba je historicky doložena již za vlády Jana Lucemburského. Rozvoj těžby vápence nastal v 19. století, kdy došlo k rozvoji hutnictví na Kladně.

V současné době je objem výroby kameniva v celé společnosti cca 1,2 mil. tun ročně.Tuto těžbu zajišťují tři výrobní provozy – Mořina, Holý Vrch a Tetín.

Naše cesta začíná u Dubu sedmi bratří, kde se prý bratři loupežníci scházeli a dělili o svůj lup. Dub už je starý a brzy asi už uhyne, ale jeho kmen je mocný.

mapička.jpg

Dále se vydáváme po žluté značce kolem lomů Malá Amerika, Kanada, Lomu politických vězňů až ke známé Velké Americe.

Dno lomu Malá Amerika je zatopeno vodou a je na něm malý poloostrov, který je přístupný po vodě nebo horolezecky. Hlavní sběrná chodba tohoto lomu má směrem do lomu několik otvorů (oken), proto se v tomto úseku nazývá Galerie.

Lomy Amerika se brzy po ukončení těžby v 60. letech minulého století staly oblíbeným turistickým cílem především pro trampy a nudisty.

Lom Velká Amerika je nejznámější, největší a nejhlubší. Určitě jste už viděli mnoho fotek právě z tohoto lomu. Natáčelo se zde i několik filmů jako například Malá mořská víla, Limonádový Joe.

V létě můžete na dně Velké Ameriky pozorovat skupinky lidí, kteří se sem přišli vykoupat. Sestup do lomu je však zakázaný, protože je velmi nebezpečný. Mnoho lidí už zaplatilo životem za to, že se snažili dostat dolů.

Zajímavou reportáž se záběry ze dna lomu můžete shlédnout tady.

Každý z těchto lomů je něčím zajímavý. Mě nejvíce zaujal Lom politických vězňů (známý též jako Mexiko), který má za sebou pohnutou historii, neboť jak vypovídá samotný název, to bylo místo výkonu trestu pro odpůrce komunistického režimu. Zajímavý, ač ne úplně aktuální, článek o něm naleznete zde.

Znáte lomy Amerika?

 

Naše tipy:

Štoly lomu Amerika jsou přístupné po domluvě s organizací Hagen pro skupiny větší než 10 osob. Napište jim mail na hagen.morina@gmail.com.

Při příležitosti každoroční akce Evropský den chráněných území je možné absolvovat vycházko po naučné stezce a exkurzi do štol. Je třeba sledovat tyto stránky.

Pokud stále nebudete mít dost, podívejte se k menhiru Mořinka.

img_1036

Malá Amerika

img_1037
Lom Malá Amerika

img_1039

img_1041
Lom Kanada
Lomy Amerika
Lom politických vězňů
Lomy Amerika
Lom politických vězňů
Lomy Amerika
Památník
Lomy Amerika
Lom Velká Amerika

 

1 Komentář

  1. […] se můžete navštívit královský hrad Karlštejn, lom Velká Amerika nebo blízké Dobřichovic, do nichž se dostanete opravdu nádherným Karlickým údolím, […]

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top