fbpx

5 důvodů proč právě Barma

Na mapě světa je stále spousta míst, které jsme zatím nenavštívili. Každá země návštěvníkům nabízí něco jedinečného. Proč jsme si vybrali právě Barmu?

1) Ryzí Asie

Země byla po mnoho let pro turisty uzavřena a turistický ruch je tu prozatím v plenkách. Zatím nehrozí, že by se z Barmy stalo druhé Chorvatsko, Thajsko, Bali, Srí Lanka, kam na dovolenou míří spousta našinců, ale země se s každou další sezonou mění. Zažít Barmu ve své ryzí nezkažené syrové podobě, to byl hlavní důvod naší návštěvy.

DSC_6144.JPG

2) Země tisíce pagod

Můžete si být jisti, že nikde na světě nenajdete tolik chrámů a zlatých pagod jako právě v Barmě. Jsou fascinující, ve světle zapadajícího slunce dostává zlatá pagoda jiný odstín než měla ještě před pár okamžiky. V chrámu i pagodě si můžete odpočinout, ať už hledáte chvilku pro rozhovor s bohem nebo si jen nutně potřebujete na chvíli sednout a setrvat ve stínu.

DSC_7497.JPG

3) Cenově dostupná destinace

Barma patří mezi nejchudší země světa. Hůř na tom je už jen pár států v Africe. Na základě toho by se člověk domníval, že cesta do Barmy bude super low cost. Není to tak úplně pravda. Cizinec, který se nebojí zběsilých střevních problémů, se může na ulici najíst za minimální peníze. Pokud nepatříte k takovým fajnšmekrům, lokální warungy a restaurace přijdou vhod – cenově podobné jako v Čechách. Stejné je to s ubytováním, kde si člověk za komfort musí připlatit. Ceny za dopravu závisí samozřejmě přímo úměrně komfortu a rychlosti – na výběr jsou veškeré možnosti.

dsc_7700dsc_7733

4) Milí lidé

Co na Asii máme opravdu moc rádi jsou místní dobrosrdeční lidé. Tento druh se nejčastěji vyskytuje na vesnicích. Chudí lidé, kteří nemají zhola nic, a přesto jsou šťastní. Milým úsměvem a pozdravem člověku hned zlepší náladu. Úsměv a rozzářené oči, kterými nás odměnila spousta dětí za darovaný bonbon nebo propisku, jsou tím nejmilejším, co můžete vidět. Ano, najdou se i tací, kteří za vámi vlezou až do autobusu, aby vám vnutili své taxi, které vůbec nepotřebujete. Proti takovým je třeba se obrnit trpělivostí – my je úspěšně ignorujeme. Není jich zdaleka tolik jako v turisticky rozvinutějších zemích.

DSC_6618.JPG

5) Odpadové hospodářství

Při loňské cestě do Indonésie jsme pozorovali obrovský nešvar místních lidí. Dopili nápoj a prázdná láhev letěla do příkopu, dojedli svačinu a obal letěl do příkopu vedle láhve. Na Bali krmili opice tím způsobem, že jim hodili sušenky zabalené do plastového obalu. Opice obal roztrhala, sušenky snědla a obal letěl do přírody. Smutně jsem vzpomínala na naše barevné kontejnery a na osvětu o důležitosti recyklace, kterou předávám svým dětem ve škole. Nezodpovědným jednáním si tak ničí úžasnou přírodu.

V Barmě to bylo jiné. Když jsme projížděli napříč zemí, překvapilo nás, jak je tu na asijské poměry čisto. Podél silnic nebyly hory odpadků, které by místní pálili, rýžová políčka nebyla poseta igelitovými taškami. Barma prozatím nepatří mezi plastem zamořené země, ale s přibývajícím nárůstem turismu a konzumního životního stylu se situace bohužel změní.

DSC_7139.JPG

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top