fbpx

Den ve Stockholmu

Když se na internetu objevila nabídka zpátečního letu s Wizzair z Polska do Švédska za 500 Kč, nenechalo nás to v klidu a naplánovali jsme si krátký výlet do Švédské metropole. S využitím akce autobusového dopravce Polskibus vyšly jízdenky a letenky pro oba na 1 200 Kč.

V pátek po práci sedáme do busu a vyrážíme do Wroclawi, kde máme domluvený nocleh u kamarádky. S přítelem nás provádějí městem, venku je nezvyklé teplo a my si užíváme noční Wroclaw. Není nad to poznávat cizí kraje a místa s lidmi, kteří znají všechna tajná zákoutí a uličky a vypráví k tomu historky.

Nazítří dopoledne nás čeká 1,5 hodinový let na letiště Skavsta, které je od centra Stockholmu vzdálené přes 100 km.

Švédsko nás vítá krásným počasím. Při letu se nemůžeme odpoutat od pohledu z okénka na úžasné pobřeží, které je lemováno malými ostrůvky, zálivy, skalami. Nasedáme do autobusu a máme před sebou hodinovou cestu do centra Stockholmu.

dsc_8093dsc_8127

Nejstarší centrum města se nachází na ostrově Gamla Stan a pěšky ho projdete během hodiny. Vše je v docházkové vzdálenosti od hlavního autobusového nádraží. Najdete zde rušné ulice plné lovců Pokemonů, opuštěné uličky lemované krásnými starobylými domky, královský palác. Z nábřeží je úžasný výhled na město.

dsc_8089dsc_8020

Protože nemáme dostatek času na prozkoumávání města po svých, kupujeme jízdenky na projížďku lodí. Ve sluchátkách posloucháme zajímavosti o místech, která právě míjíme.

Usměvavé skupinky na člunech, odpočívající lidé v parcích – letní pohoda je cítit všude kolem.

Po hodinové projížďce, během které jsme se toho dozvěděli o Stockholmu opravdu hodně, máme ještě asi dvě hodiny do odjezdu autobusu na letiště. Ve městě se právě běží půlmaraton, všude jsou běžci a my fandíme.

Pak už je čas nasednout do posledního večerního busu, který odjíždí už v 19,00. Za hodinu je tma a my i vzhledem k cenám za ubytování volíme přespání před brzkým ranním letem na letišti. Je teplo, a tak rozkládáme karimatky a spacáky v remízku poblíž ztichlé ranveje a pod nebem plným hvězd spokojeně usínáme.

dsc_7965dsc_8013dsc_8010dsc_8013dsc_8019dsc_8072dsc_8053dsc_8067

dsc_8098dsc_8077dsc_8034dsc_8038dsc_7993dsc_8003

dsc_8132

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top