fbpx

Útěk z ráje… Bali

Bali

Pro někoho ráj, splněný sen nebo dokonce nový domov. My jsme tam málem zůstali. Nedobrovolně.

Přenesme se teď 11,5 tisíce kilometrů z Prahy do Kuty, balijského centra nočního života. Je červenec 10 hodin večer místního času. Máme za sebou tři týdny exotické dovolené a za dva dny nás čeká cesta domů. Už se nemůžeme dočkat naší čisté postele a jídla od babičky.

Ležíme na posteli hotelového pokoje a čas si krátíme brouzdáním po internetu. Výbuch sopky před týdnem na vedlejším ostrově Jáva na dva dny zastavil leteckou dopravu na Bali, to už víme. Týden byl klid, ale teď nevěřícně čteme aktuální zprávy. Letiště bylo dnes kvůli sopečnému oblaku na dvě hodiny opět uzavřeno a lety zrušeny!

Co teď? Jak to dopadne s naším návratem? Odletíme vůbec?

Pokud se nám napozítří nepodaří odletět směr Jakarta, nestihneme navazující let přes Dubaj do Evropy. Nové letenky by nás vyšly na…. žaludek se mi stahuje nervozitou. Po krátké poradě narážíme helmy na hlavy a v pyžamu sedáme na motorku. Projíždíme nočním centrem, míjíme osvícené diskotéky, proplétáme se davy podnapilých Australanů objímajících místní krásky na jednu noc a míříme na letiště.

Zaparkujeme motorku, procházíme liduprázdným parkovištěm a vstupujeme do ticha opuštěného terminálu. Kancelář všech místních aerolinek je sice rozsvícená, ale jako po vymření. Aktuální informace ani možnost přebookovat naše letenky zde nenajdeme. Usedáme na obrubník před spícím letištěm a spásou je nám mobilní aplikace skyscanner, skrz kterou chceme koupit další letenky na zítřejší den a zvýšit tak šance na opuštění ostrova směr Jakarta.

Zatracený ramadán, právě končí a všichni místní muslimové se po svátcích vrací domů. Všechny letenky jsou vyprodané. Po chvilce hledání naštěstí dvě volné nacházíme. Padá nám kámen ze srdce. Vyplňuji údaje a…

Co můžete v Evropě zařídit během pár kliknutí, nemusí fungovat v Indonésii.

Letenku nelze zaplatit kartou, aplikace nabízí možnosti zaplatit za ně v supermarketu (???) nebo v bankomatech místních bank. No, nedá se nic dělat. Jiný kraj, jiný mrav.

Startujeme motorku a vracíme se do města. Indomarkety jsou tou dobou dávno zavřené, proto hledáme bankomat. Vracíme se do centra a už z dálky na nás svítí skupinka krabic s displejem, která nám má být záchranou. Přistupuji k prvnímu z nich, zdá se být nejdůvěryhodnější. Zasunuji kartu a …. nic.  Žádné možnost zaplatit za předem rezervované letenky tu není.  No dobře, zkusím ten vedlejší. Zasunuji kartu a …. nic. To už začínám být nervózní. Postupně je vyzkoušíme všechny, ale bez výsledku..

Aby toho nebylo dost, zradí mě i aplikace a načtená stránka se všemi daty z displeje zmizí. Jsme zoufalí.

Udělali jsme pro náš odlet vše, teď už je to v rukách božích… Nejrozumnější možnost je vrátit se zpět do hotelu, vyspat se a ráno situaci řešit. Pokorně sedáme vyčerpáni na motorku a vracíme se zpět do hotelu.

Když vidím vlevo policistu, jak zdvihá plácačku, vím, že je zle. O místních strážcích zákona se říká, že turistu nenechají odjet bez pokuty. My jsme navíc jeli zákazem vjezdu. Nebyli jsme sice jediní, ale jediní jsme bílí.

Vím, že to bude drahé. Vím, že jsme v háji.

Stavidla slz se otevírají a mé horší já vypouští z pusy české nadávky, které ani nevím, že znám. Hysterický brek se mísí se zoufalstvím, kolem se shlukují turisté, aby zjistili, co se děje a utěšili mě.

Pan policista zjevně nestojí o takovou pozornost a navíc mi nerozumí. Snaží se mě odklidit. Posadí nás na motorku, a se slovy „jeďte proboha odsud“ nás nechává jet dál.

S úlevou se chytám Ondřeje a jsem ráda, že nám to vyšlo. Můj výstup by určitě i na půdě DAMU sklidil úspěch. Dorazíme do hotelu a jdeme spát. Jsme vyčerpaní.

Celý poslední den naší pohádkové dovolené sedíme na pláži a pozorujeme asi 5 km vzdálené letiště. Kontrolujeme, zda letadla létají a zda fouká vítr správným směrem. Vypadá to dobře.

Následující ráno balíme batohy, necháváme se odvézt na letiště a po všech nutných procedurách nastupujeme do letadla. Jakmile se letadlo odlepí od země, po tváři se mi kutálí několik slz štěstí a úlevy, že to všechno dobře dopadlo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top