fbpx

Wroclaw & Warszawa

V květnu jsme neodolali levným letenkám po Polsku za 60 Kč a vydali se za tuto cenu s Ryanair z Vratislavi do Varšavy.

Do Vratislavi jsme dorazili z Prahy skvěle vybaveným busem Simple Express. Cesta trvala přibližně 4 hodiny a navečer jsme již mohli obdivovat krásy města.

DSC_0023

Historickému centru města dominuje Hlavní náměstí (Rynek Glowny), na kterém se můžete zastavit v dobré restauraci, sednout si k fontáně nebo se jen procházet a obdivovat nádherné štíty měšťanských domů, které ho lemují.

Jedním z mnoha turistických lákadel, které Vratislav nabízí, jsou malé figurky trpaslíků, které jsou chytře rozmístěny po celém městě a vy je s trochou štěstí můžete zahlédnout téměř na každém kroku. I my jsme jásali při objevení dalších roztomilých postaviček umě schovaných a vtipně reagujících na místo svého výskytu.

Noc jsme strávili v hostelu v samém centru města, druhý den pokračovali v jeho prohlídce. Odpoledne jsme už mířili na letiště a hurá do Varšavy.

DSC_0079

Za necelou hodinu jsme dosedli na plochu letiště Varšava Modlin. Ačkoliv je v jeho názvu slovo Varšava, trvá přesun autobusem a vlakem do jejího centra další 60 minut.

Ubytování jsme měli zajištěno přes couchsurfing. Pohostil nás mladý polský pár Gregor a Maja. Byli úžasní. Téměř celý večer jsme strávili vyprávěním historek o cestování a hraním her.

DSC_0095

Druhý den jsme se vydali na průzkum hlavního města Polska. Osud Varšavy je bohužel značně poznamenán událostmi 2. světové války. Během náletů bylo široké centrum města doslova srovnáno se zemí a to, co návštěvník dnes může obdivovat, jsou především budovy postavené po konci války.

Okouzlila nás ulice Nový svět (Nowy Świat), která vede od Královského hradu, je součástí královské cesty a lemují ji příjemné kavárny, zahrady a stromy. Je to jedna z mála částí města, která nebyla v minulém století zničena.

Modernější části města nás už tolik nenadchly. Celkově však působí velmi živě. Veliké rušné bulváry, obrovská prostranství, mnoho místa.

Odpoledne nás čekal zpáteční let do Vratislavi a odtud brzy ráno cesta do Prahy.

 

Naše první cesta do Polska nás ve všech směrech velmi překvapila. Ačkoliv jsme měli na naše severní sousedy a jejich zemi rozpačité názory, Polsko nás okouzlilo především srdečným obyvatelstvem, které je smýšlením velice podobné tomu našemu. Navíc jsou zde lidé velmi pohostinní a milí.

I proto víme, že toto není naše poslední návštěva Polské republiky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top