fbpx

Výlet na Trojmezí v Hrčavě – Beskydy

trojmezí hrčava

Pokud někdy zavítáte na úplný východ České republiky, kromě třineckých oceláren vás jistě zaujmou kopečky Beskyd, které zde zdobí hranice s Polskem a Slovenskem. Abyste poznali krásu zdejší krajiny a svéráznost místních obyvatel, vydejte se na Trojmezí.

Náš výlet začínáme ve vesnici Hrčava, druhou nejvýchodnější obcí v naší republice, která se nachází téměř až na konci světa, autem jedete z Mostů u Jablunkova téměř 20 minut lesem. Tato obec byla také poslední poslední obcí v ČR, která byla připojena na silniční síť. Cesta z Mostů byla postavena až v roce 1965.

Zajímavostí je, že až do roku 1921 byla Hrčava součástí Polska. Můžete zde obdivovat dřevěný kostel sv. Cyrila a Metoděje, navštívit místní Hrčavské muzeum nebo se zastavit v Pražírničce u Chaloupky na šálek kávy, a vychutnat si jej při pohledu na místní krajinu.

pražírna hrčava

Občas může být problém najít místo na parkování, ale my jsme měli štěstí na ochotné místní, kteří nás nechali parkovat před svým domem.

Trojmezí je turisticky upravené místo, kde se stýkají hranice tří zemí Polsko, Slovensko a Česko. Jako symbol přátelství zemí byla v roce 1990 zasazena Lípa přátelství.

Na Trojmezí vede několik cest. Nám místní doporučili cestu, která vede právě pod pražírnou kávy – je to nejkratší trasa.

Počítejte s tím, že z Hrčavy půjdete velmi příkrým kopcem dolů, kde načerpejte síly, abyste zvládli náročné stoupání.

Odměnou vám může být nákup lokálních sýrů v Sýrárně. My jsme si zde koupili bryndzu a druhý den k obědu byly za odměnu bryndzové halušky. Zároveň tu čepují kofolu, pivo a víno. Od sýrárny už je to k Trojmezí jenom kousek a jistě už uvidíte altánek, u kterého najdete hraniční kameny.

trojmezí hrčavaU altánu se nachází občerstvení U mě, které však bylo v době naší návštěvy uzavřené. K hraničním kamenům sestupujete z polské strany – je zde chodník, sjízdný kočárkem a schody. Na slovenskou stranu prý vedla lávka, která zde už bohužel nestojí.

Celá trasa má necelé 4 kilometry a vede po asfaltu a je sjízdná kočárkem, ale počítejte s náročnými kopci. Odrážedlo bych rozhodně nedoporučovala.

Výlet zvládla naše 81 letá babička i naše tříleťačka, kterou jsme museli část cesty poponést.

Odměnou za náročné šlapání nám byla zvířata, která jsme cestou potkali. Na stráních se tu pasou krávy, koně, ovce a kozy. U domů vidíte husy a slepice.

Jediné, co narušuje bezchybný výhled je dálniční most, který vede na Slovensku. Bez něj by to nemělo chybu. Co mě trochu mrzí, že jsme tu nepotkali moc dalších turistů. Myslím, že malebnost těchto hor by si zasloužila větší pozornost. Třeba inspirujeme vás a na Hrčavu a Trojmezí se vydáte taky, co? 🙂

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top