fbpx

Poznejte skalní útvar Sloní kameny

sloní kameny
Někde na internetu jsem nedávno narazila na fotku Bílých kamenů, skal, které mě svým zjevem hned zaujaly. O pár týdnů později se vydáváme na Ještěd a jako jeden z cílů našeho výletu jsou právě tyto zajímavé skály.

Sloní kameny je výrazná skupina asi 20 m vysokých pískovcových skal. Najdete je necelý kilometr od obce Jítrava.

Parkoviště se nachází hned vedle hlavní silnice a trasa ke skalám měří necelý kilometr po polní cestě. Po dešti je cesta poměrně dost blátivá, tak na to myslete, až si budete vybírat obuv na výlet.

Když přijdete k Bílým skalám blíže, určitě vás zaujme jejich tvar. Jedna z nich vypadá jako zadek. To byl pro naši Sabču tahák, proč se tam jít podívat. V infobrožurách se píše, že vypadají jako sloní hlavy. Záleží tedy na představivosti každého z nás.

Po skalách se dá i šplhat, jsou na nich vyšlapané schůdky. Záleží ale na tom, s jak starými dětmi sem půjdete. Já si šplhání po Bílých kamenech s naší třílěťačkou ještě netroufla, protože stupínky byly dost příkré.

V Bílých kamenech najdete i několik jeskyní a váže se k nim i pověst o trpaslících, kterou dáváme níže k přečtení. Když si ji doma před cestou s dětmi povíte, budou se určitě vaše ratolesti chovat hezky a budou vás poslouchat, aby třeba ve skalách trpaslíky spatřily.

trpaslíci bílé kameny

Kolem skal jsme také viděli spoustu bunkrů a pěšinek. Děti tu budou v ráji. Ač oblast není moc rozlehlá, určitě zde strávíte přes hodinu.

V Jítravě najdete také vyhlášenou restauraci na farmě. Při naší návštěvě však byla čekací doba na oběd přes hodinu, což se nám nechtělo s hladovými dětmi podstupovat. Na farmě mají také rozsáhlé výběhy, po kterých se honí stáda ovcí, krav a lam, které určitě stojí za pozornost.

Trasa je sjízdná s i kočárkem. Ve skalách však s ním nedoporučujeme jezdit, nechte ho u skal.

Byli jste na Bílých kamenech nebo byste je chtěli navštívit? Znáte nějaký podobní skalní útvar?

Pokud vás náš výlet zaujal, budeme rádi za sdílení.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top